Lastik-İş Kolunda Toplu İş Görüşmeleri
Lastik İş Sendikası, 2014 2015 yıllarında ücretlere ilk 6 ay yüzde 7, ikinci 6 ay enflasyon, ikinci yıl ise enflasyon artı 2 puan oranında zam talep etti Genel Başkan Karacan: "Çalışanların hak ve menfaatleri doğrultusunda, memnun olacakları bir sözleşme imzalamak istiyoruz"
Lastik-İş Sendikası'nın örgütlü olduğu Brisa Pirelli, İzmit ve Sakarya Goodyear fabrikalarında çalışan 4 bin işçiyi kapsayan toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde ikinci oturum tamamlandı.
Lastik-İş Sendikası Genel Başkanı Abdullah Karacan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 16 Ocak'ta başlayan görüşmelerin ilk oturumunda, 59 maddelik sözleşmeden 5'i, ikinci oturumda 28 olmak üzere toplam 33 madde üzerinde uzlaşıldığını söyledi.
Karacan, sendika olarak işçilerin maaşlarına ilk 6 ay yüzde 7, ikinci 6 ayda enflasyon oranında, ikinci yıl ise enflasyon oranı artı 2 puan zam istediklerini, sosyal haklarda ise ilk yıl yüzde 15 ile yüzde 25 oranında artış talep ettiklerini dile getirdi.
"Talep ettiğimiz hakları almamız halinde, işçilerin ücretlerine yüzde 12-13 oranında zam yapılmış olacak" diyen Karacan, ilk yapılacak zam ile işçilerin ücretlerinin 5 bin 156 lira olmasını beklediklerini ifade etti.
Sözleşme taslağında eşit işe eşit ücret ve bireysel emekliliğin korunması, ihbar önellerinin arttırılması, ek izin süreleri, işçilere hayat sigortası yaptırılması gibi ek taleplerle çeşitli iyileştirme isteklerinın de yer aldığını aktaran Karacan, "Çalışanların hak ve menfaatleri doğrultusunda, memnun olacakları bir sözleşme imzalamak istiyoruz" dedi.
Sözleşmenin üçüncü oturumuna 13 Şubat'ta başlanacağını, önlerinde parasal maddelerin olduğunu söyleyen Karacan, işleyen süreç dahilinde sözleşmeyi çalışanların menfaati doğrultusunda bitirmek istediklerini kaydetti.
Lastik İş kolundaki fabrikalarda taşeron olarak çalışan işçilerin önemli bir sıkıntı oluşturduğunu anlatan Karacan, "Bu işçiler başka bir iş koluna bağlı olarak ve sendikasız çalışıyorlar. Gönül isterki bu arkadaşlarımız da sendikalı olsunlar, sosyal ve ekonomik olarak haklarını elde etsinler" diye konuştu.
Türkiye'de 1 milyona yakın sendikalı işçi bulunduğunu, 1980'li yıllarda daha fazla sendikalı işçi olduğunu kaydeden Karacan "Gayriresmi rakamlara göre Türkiye'de 10 milyon işsiz var. Kayıt dışına baktığımız zaman buna yakın bir işçi sayısı daha var. Bu büyük bir problem. Sendikalarda barajın kaldırılması gerekir" dedi. - Kocaeli