Haberler

Lavanta, Bir Köyün Kaderini Değiştirdi

Güncelleme:
Abone Ol

Isparta'nın Keçiborlu ilçesinde bağlı Kuyucak köyünün kaderi, Lavanta tarımı ile değişti.

Isparta'nın Keçiborlu ilçesinde bağlı Kuyucak köyünün kaderi, Lavanta tarımı ile değişti. 1970'li yıllarda köylülerin girişimiyle başlayan Lavanta tarımı, son iki yıldır turizmle de birleşince Kuyucak, lavanta tutkunlarının akınına uğradı.

UMUTLARINI YİTİRMEDEN DEVAM ETTİLER

Türkiye'nin gül bahçesi olarak anılan Isparta'da son yıllarda gelişen lavanta üretimi bir köyün kaderini değiştirdi. Birkaç yıl öncesine kadar adını kimsenin duymadığı Isparta'nın Kuyucak köyü bugün dünyanın bir çok ülkesinde adından söz ettiren bir köye dönüştü. Keçiborlu ilçesine bağlı Kuyucak köyünde zorunluluktan başlayan deneme üretimi olumlu sonuçlar verince köylüler susuz ve kıraç topraklara lavanta ekmeye başladı. 1970'li yıllarda başlayan deneme üretimleri, 1990'larda pazar arayışlarıyla sürdü. Ancak ürettikleri lavantayı pazarlama sorunu yaşayan köylüler umutlarını hiç yitirmeden lavanta tarımını sürdürdü.

LAVANTA TARLALARINI BİNLERCE ZİYARETÇİ GEZDİ

2000'li yıllarda oluşan ilgi, Kuyucaklıları lavanta üretimine teşvik etti. Köyün arazilerinin büyük bir bölümü ise lavantalarla kaplandı. Kuyucak köyü Muhtarı Mehmet Aydoğdu'nun girişimleri ile başlayan lavanta turizmine, bölge halkı da büyük destek verince Keçiborlu Kaymakamlığı harekete geçti. Birleşmiş Milletler (BM) Kalkınma Programı ve Anadolu Efes'in ortaklaşa yürüttüğü 'Gelecek Turizmde' projesinden sağlanan destekle köyde, önemli bir turizm atağı sağlandı. Diğer taraftan köylü kadınların kurduğu kooperatif, lavantayı hammadde olarak satmaktan çıkarıp, onlarca ürüne dönüştürdü. Yapılan çalışmalar neticesinde Temmuz-Ağustos aylarında Kuyucak köyünün lavanta tarlalarını binlerce ziyaretçi gezdi.

''GELECEĞE UMUTLA BAKIYORUZ''

Kuyucak köyü Muhtarı Mehmet Aydoğdu, köylülerin geleceğe daha umutla baktığını belirterek, "Köyümüzde başlayan lavanta turizminin tanıtıma ve üretime katkısı büyük oldu. Lavanta tarlalarını ziyaret etmek için köyümüze gelen misafirlerimizi en iyi şekilde ağırlamaya gayret ediyoruz. Gelinen noktada köylülerimiz de misafirlerimiz de memnunlar. Bazı küçük sorunları aşmak için girişimlerimiz de sürüyor. Daha iyi organize olabileceğimiz, daha iyi hizmet edebileceğimiz bir zemin oluşturabilmek için çalışıyoruz" dedi.

20 BİN ZİYARETÇİ AĞIRLANDI

Bu yıl 20 bine yakın ziyaretçiyi ağırlayan mor renkli tarlalardan hasat edilen lavantalar, parfümden gıdaya, kozmetikten tıbba pek çok ürünün üretiminde kullanılıyor. Öte yandan Kuyucak'ta çiçeklerin oluşturduğu görsel şölen, yalnızca lavanta ile sınırlı değil. Nisan'da zambak, Mayıs - Haziran aylarında ise gül tarlaları Burdur Gölüne bakan yamaçlarda yetişiyor.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Ekonomi

Keçiborlu Türkiye Kuyucak Isparta Ekonomi Yerel Ekonomi Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title