Mado, Saatte 5 Ton Dondurma Üretiyor
MADO’nun Yönetim Kurulu Üyesi Atila Kanbur, üretim tesislerini gezen İtalyan heyete, lezzetin sırrını anlattı.
MADO'nun Yönetim Kurulu Üyesi Atila Kanbur, üretim tesislerini gezen İtalyan heyete, lezzetin sırrını anlattı.
Avrupa Birliği Bakanlığı tarafından uygulanan "Şehir Eşleştirme Programı" kapsamında, Kahramanmaraş'ın eşleştiği İtalya'nın Portici kentinden gelen heyet, ünlü "MADO" dondurmalarının üretildiği Yaşar Dondurma ve Gıda Maddeleri A.Ş.'nin Gaziantep yolu üzerindeki tesislerini gezdi.
Kahramanmaraş Vali Yardımcısı Dr. Erkan Bulgan, konuk heyette yer alan Portici Belediye Başkan Yardımcısı Aniello Pignalosa, Portici şehri Finans Departmanı Başkanı Salvatore Nacarlo, AB İşleri Danışmanı Simone d'Antonio ile Kent Konseyi Üyesi Pasquale Sannino, Karamamaraş Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Üyesi Sıddık Ciğer, MADO Yönetim Kurulu Üyesi Atila Kanbur tarafından konuk edildi.
Konuk heyet, Atila Kanbur'a önce "Nasıl bu kadar büyüdüklerini" sordu. Kanbur ise, 4. nesil olarak işin başında bulunduklarını anlattı. İşin temelinde işi sevmek yattığını anlatan Kanbur, hayal edilemeyen hiçbir şeyin başarılamayacağının altını çizdi.
Makam koltuğunun arkasında "Bugün çalışın, yatmak için mezarda çok vaktiniz olacak" yazısı yer alan Atilla Kanbur, esprili kişiliği ile İtalyanları güldürürken, lezzetin sırrını da anlattı. İtalya ile Türkiye'nin ortak noktasının dondurma olduğunu belirten Kanbur, "Roma ile Kahramanmaraş'ın adı dondurma ile özdeşleşmiştir. Roma'nın en büyük dondurma salonunun kapısındaki dev levhada dondurmanın her dildeki adı yazar, Türkiye'de de Kahramanmaraş'ta dövme dondurma imal edildiği yazar" dedi.
ROMA VE MARAŞ DONDURMASI ARASINDAKİ FARK
Kanbur, Roma'da üretilen dondurma ile Kahramanmaraş dondurmasını birbirinden ayıran en önemli özelliğin Maraş dondurmasının natürelliği olduğuna dikkati çekerek, şunları söyledi:
"Bizim dondurmamız tamamen natürel bir dondurma. Dondurmamızın da olmazsa olmazı keçi sütü. En güzel süt manda, sonra koyun, sonra keçi sütüdür ancak, aroması en yüksek süt keçidedir. Çünkü, keçi seçici bir hayvandır. Her bulduğunu yemez, dağlardaki nadide bitkileri yer. Nasıl ki bir anne soğan sarımsak yediğinde sütü kokar ve tadı kaçarsa, hayvanlar için de böyledir. Keçi bizim Maraş'ımızın uçsuz bucaksız dağlarındaki en nadide ve endemik bitkilerle beslenir."
Heyeti, MADO'da konuk da eden Kanbur, "Biz yurt dışındaki fuarlarda dondurmamız ile önce ülkemizin, sonra şehrimizin daha sonra markamızın reklamını yapıyoruz" dedi.
SAATTE 5 TON ÜRETİM
Tesislerinde yaz aylarında 24 saat üretim yapıldığını ve saatte 5 ton üretim gerçekleştirildiğini belirten Kanbur, nüfusa oranla yapılan araştırmalara göre dondurmanın en fazla üretim ve tüketiminin Kahramanmaraş'ta olduğunu bildirdi. Kahramanmaraş'ın yine nüfusa oranlandığında tüketimde Kanada, Amerika ve İngiltere'yi geçtiğini bildirdi.
"Türkler dondurmanın mucididir" diyemeyeceğini ancak, dondurmanın Avrupa'dan önce Türkiye'de üretildiğini belirten Kanbur, "Çünkü, her şeyin başlangıcı Orta Asya'dır. Orta Asya'dan Anadolu'ya buradan Avrupa'ya geçmiştir. Yani biz Roma'dan önce dondurma ürettik" dedi
Dört günlük gezi süresince, heyete Kahramanmaraş Vali Yardımcısı Dr. Erkan Bulgan, KMTSO Yönetim Kurulu Üyeleri Furkan Bayazıt, Sıddık Ciğer, Mehmet Akif Gölcü ve Salih Ziya Gümüşer, Kahramanmaraş Valiliği Avrupa Birliği Dış İlişkiler ve Proje Koordinasyon Merkezi Koordinatörü Tayfur Can, Avrupa Birliği Dış İlişkiler ve Proje Koordinasyon Merkezi Proje Uzmanı Sinan El eşlik etti. - KAHRAMANMARAŞ