Malatya bu kez kar değil, kayısı beyazına büründü
Malatya bu kez kar değil, kayısı beyazına büründü Dünya kayısı başkenti Malatya'da görsel şölenMALATYA Dünya kayısı başkenti Malatya'da kayısı ağaçlarının çiçek açması ile her yıl olduğu gibi bu yılda tabloları aratmayan görüntüler ortaya çıktı.
Malatya bu kez kar değil, kayısı beyazına büründü
Dünya kayısı başkenti Malatya'da görsel şölen
MALATYA Dünya kayısı başkenti Malatya'da kayısı ağaçlarının çiçek açması ile her yıl olduğu gibi bu yılda tabloları aratmayan görüntüler ortaya çıktı. Beyaz gelinliğini giyen şehirdeki görsel şölen havadan görüntülendi.
Bu yıl mevsim sıcaklıkları nedeniyle yaklaşık 20 gün geç açan kayısı çiçekleri ile birlikte çiftçilerin de mücadelesi başladı. 110 farklı ülkeye ihracatı Malatya'nın en önemli gelir kapısından biri olan kayısı da kayısıların çiçeklenmesi ile şehir de adeta beyaza büründü. İlk olarak düşük rakımlı bölgelerde açmaya başlayan çiçekler yüksek rakımlı bölgelerde ise henüz tomurcuklanma döneminde. Battalgazi ilçesinde kayısı ağaçlarının tamamının çiçeklerinin açması ile ortaya çıkan görsel şölen ise her yıl olduğu gibi bu yılda tabloları aratmayan görüntüler ortaya çıkardı.
Beyaz gelinliğini giyen şehirdeki bu görsel şölen ise dron ile havadan görüntülendi. Birçok fotoğraf tutkunu da kayısı bahçelerinde birbirinden güzel kareleri çekerek takipçileri ile paylaşıyor. Kayısı da çiçeklenmenin başlaması ile çiftçilerinde tatlı telaşı başlıyor. Malatya Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Fevzi Çiçek, özellikle geçmiş yıllarda çokça kayısı üreticisinin başını ağrıtan ilkbahar geç donları konusunda üreticileri uyardı. Geçmiş yıllara nazaran bu yıl 15-20 gün kayısı çiçeklerinin kentte geç açtığını ifade eden Başkan Çiçek, "Çiftçiler bu süreçte ağırlıklı olarak zirai mücadele ve manolya hastalığına karşı yoğun mesai harcıyorlar. Bu süreçte üreticilerimizin zirai mücadele takvimini aksatmaması gerekiyor" dedi.
Bu dönemde üreticilerin korkulu rüyası olan ilkbahar geç donları noktasında meteoroloji tahminlerine göre şuan için bir risk gözükmediğini de ifade eden Çiçek, "Ancak buna rağmen iklim faktörleri kısa sürede değişkenlik gösterdiği için çiftçilerimizin teyakkuzda olması gerekiyor, bu risklerle karşı karşıya kalmamak için ön önlemlerin alınması lazım" ifadelerine yer verdi. Kayısı da çiçeklenmenin başlaması ile birlikte ilk ilaçlanmanın yapıldığını ve sonrasında ise çiçeklenmenin tamamlanması ile ikinci ilaçların atıldığını belirten Çiçek, bundan sonrası için de yaprak delen ve çil hastalıklarına karşı da üreticilerin kayısı ağaçlarında ilaçlama yapması gerektiğini ifade etti. Geçmiş dönemlerde aksatılan ilaçlamalar nedeniyle kayısı ağaçlarında ciddi sorunların da ortaya çıktığını anımsatan oda başkanı Fevzi Çiçek, "Özellikle manolya hastalığının en büyük etkeni mumyalaşma dediğimiz dal kurumaları ve uzun geçmesi durumunda da ağaçları kurutması ciddi kayıplara yol açabilir. Bu nedenle bu konu üzerinde hassasiyetle duruyoruz" dedi.
Bu coğrafyada 50 yıldır ekonomik olarak kayısı yetiştiriciliğinin yapıldığına da dikkat çeken Başkan Çiçek, "Geçmiş yıllara baktığımızda Nisan aylarında kayısı da sıklıkla ilkbahar geç donları ciddi hasar oluşturmuştur. Bu nedenle çiftçilerimiz genel olarak halen tedirgindir. Ancak meteoroloji bilgilerine göre bu ay düşük sıcaklık tahmini gözükmüyor, bu da kısmen bizleri rahatlatıyor. Ancak henüz riskinde bitmediğini ve bu nedenle de üreticilerimizin teyakkuz halinde olmasını istiyoruz. Malatya'da 650 rakımdan bin 800'lü rakımlara kadar değişken bölgelerde kayısı bahçeleri var. Dolayısıyla bir bölgenin etkilenmemiş olması hepsinin kurtulması anlamına gelmiyor. Bu nedenle biz genel baktığımız için risk halen devam ediyor" diye konuştu.