Haberler

Malatya'dan 5 Ülkeye Pekmez İhracatı

Güncelleme:
Abone Ol

Malatya'da üretilen pekmez, Rusya, Belarus, İtalya, İspanya ve Azerbaycan'a ihraç ediliyor.

Malatya'da faaliyet gösteren bir firma, Rusya, Belarus, İtalya, İspanya ve Azerbaycan'a pekmez ihraç ediyor.

Dutpınar Gıda Ticaret Sanayi Limited Şirketinin sahibi Tahsin Öner, AA muhabirine yaptığı açıklamada, insanların doğal ürünlere ve meyvelere olan ilgisinden yola çıkarak 2005 yılında araştırma yaptıklarını, bu kapsamda pekmez üretimine başladıklarını söyledi.

Malatya 2. Organize Sanayi Bölgesi'nde (OSB) 5 bin 500 metrekare kapalı alana sahip fabrikada günlük 12 ton civarında pekmez ürettiklerini belirten Öner, kapasitelerini 17 tona çıkarmayı hedeflediklerini kaydetti.

Öner, 36 kişiyi istihdam ettikleri fabrikalarında 6-7 çeşit pekmez ürettiklerini dile getirerek, "Dut pekmezinin meyvesinin tamamını Malatya'dan karşılıyoruz. Üzüm pekmezinin meyvesini Adıyaman, Kahta ve Malatya'dan tedarik ediyoruz. Keçiboynuzu pekmezi üretiyoruz. Bu, harnup pekmezi olarak geçiyor. Keçiboynuzunu Mersin'den başlayıp Antalya yöresine kadar olan bölgeden tedarik ediyoruz. Hurma pekmezi ve andız pekmezi de üretiyoruz" diye konuştu.

Pekmezi, yurt dışında tanınan bir ürün haline getirmek için çaba sarf ettiklerini ifade eden Öner, bunun için ihracat sorumlusu çalışanlarının görüşmeler yaptığını söyledi.

İhracatlarının büyük bölümünün Rusya ve Azerbaycan'a olduğunu kaydeden Öner, Güney Kore ve Hindistan'a çok sayıda pekmez numunesi gönderdiklerini, ihracat için görüşmelerinin devam ettiğini belirtti.

Yılda 350 ton pekmez ihraç ettiklerini aktaran Öner, ayrıca İtalya'ya 3 yıldır keçiboynuzu çekirdeği gönderdiklerini söyledi.

Arap ülkelerine pekmez ihracatı için görüşmelerinin devam ettiğini dile getiren Öner, "Çok az da olsa Arabistan bölgesine ihracatımız olacak. Pekmez, çocukluğumuzdan beri bildiğimiz, Osmanlı'ya has bir ürün. Avrupalılar, pekmezi pek bilmiyor. Pekmez, kesinlikle üretiminde hiçbir katkı maddesi kullanılmayan, yüzde 100 doğal olarak üretilen bir ürün" diye konuştu.

Öner, ihracatın yanı sıra Türkiye'nin bütün bölgelerine pekmez gönderdiklerini söyledi.

Almanya'ya ihracat hedefi

Şirketin ihracat sorumlusu Şule Yakıcı ise en çok, keçiboynuzu pekmezi ihraç ettiklerini belirterek, "İhracata yönelik çalışmalarımız devam ediyor. Halihazırda ihracat yaptığımız ülkeler Rusya, Belarus, İtalya, İspanya ve Azerbaycan'dır. Yakın zamanda Almanya'ya sevkiyatımız olacak. Almanya'da sektörün en iyi firmalarından biriyle anlaşma yaptık" dedi.

Yakıcı, bu yıldan itibaren büyük sevkiyatlarının olacağını kaydetti.

Kaynak: AA / Ekonomi

Rusya Federasyonu Azerbaycan Malatya Ekonomi İtalya Ekonomi Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title