Manisa Tütün Üretiminde Yeniden Lider
Fiyatlardaki artış nedeniyle çiftçilerin yeniden tütün üretimine yöneldiği Manisa, Türkiye'deki 80 bin ton tütünün yüzde 35'ini üreterek liderliğe yükseldi.
Fiyatlardaki artış nedeniyle çiftçilerin yeniden tütün üretimine yöneldiği Manisa, Türkiye'deki 80 bin ton tütünün yüzde 35'ini üreterek liderliğe yükseldi.
Tekel Yasası'nın değişmesi, ardından da tütün dikim sahalarının kısıtlanması ve kota getirilmesi çiftçilerin başka ürünlere yönelmesine neden oldu. Tütün üretiminden vazgeçen çiftçiler, son yıllarda zeytin, üzüm gibi diğer tarım ürünlerine yöneldi. Depolardaki şark tütünü stoklarının azalması ve diğer bölgelerde istenen kalitede tütün üretiminin olmaması talebi tekrar canlandırdı. Manisalı çiftçiler, tekrar tütün üretimine yöneldi. Tütüm alımı yapan şirket ve tüccarların üreticiyi teşvik amacıyla kilo başına avans vermesi ve tütün kilosunun 14 liraya kadar alıcı bulması da tekrar tütün dikilmesinde etkili oldu.
Manisa Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Hasan Çebi, Türkiye'de yılda 80 bin ton tütün üretimi yapıldığını belirtip, bunun yüzde 35'ini Manisa'nın karşıladığını söyledi. Çebi, 2011 yılında Manisa'da 409 bin 900 dekarda 27 bin ton, 2012 yılında 428 bin dekar alanda 27 bin 700 ton üretim yapıldığını hatırlatarak, "Bu yıl ise 433 bin dekar alanda tütün dikimi yapıldı. Beklenen rekolte ise 33 bin ton. Manisa'da tütün üretimi Akhisar, Saruhanlı, Turgutlu, Selendi ve merkez ilçede çoğunlukla yapılmakta. Türkiye'de tütün üretiminde yeniden birinci sıradayız. Her geçen yıl ekilen alan ve üretim miktarı artıyor. Çiftçi yeniden tütün üretimine yönlendi" dedi. - Manisa