Haberler

Marka Olma Hedefindeki Çaltı Sarımsağı İçin Tanıtım Festivali

Abone Ol

Marka olma hedefindeki Çaltı Sarımsağı için tanıtım festivaliISPARTA - Dünya gülyağı üretiminin yüzde 65'ini ve Türkiye'de lavanta yağı ihtiyacının yüzde 68'lik oranını karşılamasıyla son yıllarda büyük bir çıkış yakalayan Isparta, Gelendost ilçesindeki Çaltı Köyü ile artık sarımsakta da iddialı.

Marka olma hedefindeki Çaltı Sarımsağı için tanıtım festivali

ISPARTA - Dünya gülyağı üretiminin yüzde 65'ini ve Türkiye'de lavanta yağı ihtiyacının yüzde 68'lik oranını karşılamasıyla son yıllarda büyük bir çıkış yakalayan Isparta, Gelendost ilçesindeki Çaltı Köyü ile artık sarımsakta da iddialı. Ekonomik yapı olarak gelir durumu oldukça düşük olarak bilinen Gelendost Çaltı'da bir marka oluşturabilmek ve sarımsak satışlarının artırılması amacıyla Isparta Belediyesi tarafından 1.Sarımsak Festivali düzenlendi.

İlk festival

Düzenlenen Festivale Isparta Belediye Başkanı Yusuf Ziya Günaydın, çevre ilçe ve kasaba belediye başkanları, merkez ve köy muhtarları ile çok sayıda vatandaş katıldı.

Festival kapsamında, Isparta belediye tarafından kurulan stantlarda ücretsiz olarak vatandaşlara bulgur pilavı, dondurma ve çeşitli ikramlarda bulunulurken, köyde çocuklar için de yapay park alanı oluşturdu. Isparta Belediyesi Mehteran Takımı tarafından yapılan gösteriler sonrasında, festival kapsamında temsili sarımsak ekim ve dikimi yapılırken, protokol ve misafirler de sarımsak tarlalarını gezdiler. Festival kapsamında ayrıca, 'Hayatı tesbih yaptım' şarkısıyla son günlerde büyük bir çıkış yakalayan Hüseyin Kağıt sahne aldı.Köyde, festivale katılanlar tarafından büyük bir coşku ile karşılanan Hüseyin Kağıt, yorumladığı parçalarla doyumsuz bir konser yaşattı.

çatı sarımsağı dünyaya tanıtılacak

Festivalde köylülere birlik ve beraberlik çağrısında bulunan bir konuşma yapan Isparta Belediye Başkanı Yusuf Ziya Günaydın, belediye olarak düzenledikleri festivalin Çaltı Sarımsağı'nın dünyaya tanıtılması adına büyük bir önem arz ettiğini belirtti. Belediye Başkanı Yusuf Ziya Günaydın, köylülere kooperatifleşmeleri önerisinde bulunarak, sarımsak üretiminin artırılması gerektiğini kaydetti.

Köylerinde kuru tarımla uğraşıldığını ifade eden Köy Muhtarı Haşim Koca, "Verimli topraklarımızda Çaltı Sarımsağını üretiyoruz. Sarımsak üretimi Türkiye'de en yoğun olarak Kastamonu Taşköprü'de yapılıyor ama bundan böyle biz de Çaltı Sarımsağımızla bu pazarda iddialıyız" diye konuştu.

Pazarlama problemi festivalle aşılacak

Köy Muhtarı Haşim Koca, Çaltı'da kaliteli bir üretim yapıldığını vurgulayarak, "Burada iyi bir yetiştiricilik yapıyoruz, kaliteli ürünlerimiz var. Ama bizim tek sorunumuz pazarlama. Pazarlama sorunumuz olduğu için de böyle bir festival düzenlememiz gerektiği kanısına vardık. Bizlere bu konuda destek olan Isparta Belediye Başkanı Yusuf Ziya günaydın ve siz basın mensuplarına çok teşekkür ederiz" şeklinde konuştu.

'Sarımsağın Başkenti' şeklinde takılan unvan ile ilgili soruları yanıtlayan Çaltı Muhtarı Koca, "Sarımsağımızın kaliteli olduğuna inanıyoruz ve çalışmalarımızı hep bu yönde ilerletiyoruz. Çaltı sarımsağının reklamı henüz tam olarak yapılamadığı için böyle bir şey yazma gereği duyduk. Eskiden 100 dönümlük araziye sarımsak ekiyorduk, şimdi ise yaklaşık 300 -500 dönüm civarında değişen bir ekim oranımız var. Günden güne rekoltemizi artırmaktayız. Hedefimiz büyük olduğu için böyle bir slogan yapmayı düşündük. İnşallah Çaltı sarımsağını dünya pazarında göstermeyi düşünüyoruz" ifadelerini kullandı.

Çaltı'da sulu tarım yapamamalarına rağmen kuru tarımla kaliteli ürünler ürettiklerini belirten Köylülerden Hanife Ak da satış - pazarlama konusunda sıkıntı yaşadıklarını ifade etti; "Ürünlerimiz ellerimizde kalıyor. Herkesin aracı yok, dışarıya götüremiyor. Buraya gelenlerden bazıları da çoğumuzu dolandırdı, benim başıma da geldi. Bu nedenle rahatsızız. Buraya kalite ürün almak için toplu alım yapacak müşterilerin gelmesini istiyoruz. Ama artık dolandırılmak istemiyoruz. Malımızın değerini istiyoruz. Çünkü, zaten köyümüz oldukça fakir bir köy. İnşallah, düzenlenen bu festival köyümüz adına hayırlı olur. Mallarımızı satabilmemiz için daha iyi tüccarlar gelir."

Köyde yaşayan ve aynı zamanda pazarcılık yapan üretici Dudu Seyhan, herkesi köylerinde yaptığı doğal üretim ürünleri satın almaya davet etti; "Köyümüzde, sarımsak - mercimek - nohut gibi ürünler üretiyoruz. Toprağımız iyi olduğu için su olmamasına rağmen kaliteli ürünler üretiyoruz. Yaklaşık 10 yıl önce sarımsak satışı yaparken, bir komşunun önerisi ile üretime başladık. Günden güne hasat ettikçe, köyde görenler hep sarımsak ekmeye başladı. Geçen yıl 2 kamyon satış yaptık. İnsanlar oradan - buradan Çin Sarımsağı ve GDO'lu (Genetiği Değiştirilmiş Organizma) yiyeceklerine gelsin buradan doğal üretim ürünler alsınlar."

Bu yılki pazarlama sıkıntılarına işaret eden Dudu Seyhan, festival sayesinde köyde bu alanda üretimin gelişmesi halinde kente göçün de önlenebileceğini savundu; "Bu yıl müşteri bulamayınca milletin malı hep elinde kaldı. Bu nedenle adımızı ve sesimizi duyurmak adına bir festival yapıldı. İnşallah, iyi olur. Bizim geçim kaynağımız, kuru tarım yaparak yalnızca bu şekilde... Keşke hep iyi olsa, buradaki insanlar şehre göçmez ve burada kalır, üretim yapmaya devam eder."

Bu yıl ilk kez düzenlenen Festivalin önümüzdeki günlerde satışa olumlu etki etmesi beklenirken, gelecek yıllarda da devam ettirilmesi hedefleniyor.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Ekonomi

Gelendost Türkiye Isparta Çaltı Ekonomi Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title