Haberler

Mart Ayı Enflasyon Verileri

Abone Ol

Hüseyin Karatepe - Türk Hava Kurumu (THK) Üniversitesi Rektörü Prof.Dr.Ünsan Ban, Mart ayında enflasyonunun mevsimsel nedenlerden ötürü beklentilerin üzerinde gerçekleştiğini belirtti.

Hüseyin Karatepe - Türk Hava Kurumu (THK) Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ünsan Ban, Mart ayında enflasyonunun mevsimsel nedenlerden ötürü beklentilerin üzerinde gerçekleştiğini belirtti.

Bu dönemde enerji fiyatlarında yüksek artış yaşanmamasını da olumlu karşıladıklarını vurgulayan Ban, bu durumun dış ticaret dengesi ve cari dengeye olumlu yansıyacağını düşündüğünü kaydetti.

Ban, AA muhabirine Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) Mart ayına ilişkin açıkladığı enflasyon verilerini değerlendirdi.

Mart ayı enflasyon seviyesinin mevsimsel nedenlerden ötürü beklentilerin üzerine çıktığını ifade eden Ban, özellikle doğalgaz başta olmak üzere enerji fiyatlarında kayda değer bir artış yaşanmamasını olumlu karşıladıklarını söyledi.

-"Artışın nedeni sert kış"-

Söz konusu durumun, dış ticaret dengesine ve cari dengeye olumlu yansıyacağına olan inancını dile getiren Ban, şunları kaydetti:

"TÜFE'de ana harcama grupları itibariyle Mart ayında endekste yer alan gruplardan giyim ve ayakkabıda yüzde 0,86, lokanta ve otellerde yüzde 0,62, sağlıkta yüzde 0,48, eğlence ve kültürde yüzde 0,33, çeşitli mal ve hizmetlerde yüzde 0,29, konutta yüzde 0,23, eğitimde yüzde 0,09, ev eşyasında yüzde 0,09, haberleşmede yüzde 0,02 artış yaşandı. Öte yandan, ulaştırmada ise yüzde 0,05 düşüş gerçekleşti.

Tüketici fiyatları bazında Mart ayının zam şampiyonunun yüzde 46,81 artış ile sivri biber olduğunu, onu takip eden ürünlerin de yüzde 27,06 ile dolmalık biber, yüzde 20,92 ile domates, yüzde 8,80 ile portakal olduğunu görüyoruz. Tarım ürünlerinde yaşanan fiyat artışının en büyük nedenlerinden birisi, geride bırakmakta olduğumuz kış ayının sert geçmesi."

Yayıncı: Zülal Eser - ANKARA

Kaynak: AA / Ekonomi

Türkiye İstatistik Kurumu Hüseyin Karatepe Ekonomi Ekonomi Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title