Haberler

'Mayınları En Kısa Sürede Ben Temizlerim' Diyen İhaleyi Alacak

Abone Ol

Türkiye -Suriye Sınırında 216 Bin Dönümlük Mayınlı Arazinin, Temizleyen Şirkete Tarım Amaçlı Kullanılmak Üzere 44 Yıllığına Devrini Öngören Tasarıda, "Kullanım Süresi" İhale Kriterleri Arasına Alındı.

Türkiye-Suriye sınırında 216 bin dönümlük mayınlı arazinin, temizleyen şirkete tarım amaçlı kullanılmak üzere 44 yıllığına devrini öngören tasarıda, "kullanım süresi" ihale kriterleri arasına alındı.

TBMM Plan ve Bütçe Alt Komisyonu, ihalenin, araziyi en az süre kullanacak firmaya verilmesini benimsedi. İhaleyi kazanan şirkete, hem mayın temizleme işinin hem de toprakları kullanma işinin verilmesinin yanlış olacağını savunan CHP ve MHP, 5 Haziran’da komisyonda görüşülecek tasarının alt komisyon raporuna muhalefet şerhi koydu.

Kaynak var, bakanlık yapsın

CHP’li üye Gürol Ergin, muhalefet şerhinde, öncelikle mayın temizleme işi ile tarımın birbirinden farklı uzmanlık alanları olduğuna işaret ederek, "Aynı şirketin bu iki konuda birden uzmanlaşmasının gerçekçi bir durum olmadığına" vurgu yaptı. Mayın temizleme işinin, bedeli karşılığı ihale edilmesi gerektiğini savunan Ergin, hükümetin açıkladığı 12 milyar dolarlık GAP kaynağıyla mali sorunun da aşıldığını savundu. Bu kaynaktan 500 milyon doların mayın temizleme işine ayrılabileceğini ifade eden Ergin, "İhalenin öncelikle Milli Savunma Bakanlığı’na verilmesi düşünülmeli, eğer bakanlık talip olmazsa özel şirketler gündeme gelebilir" dedi.

Asker de itiraz etti

Ergin, büyük kısmı Suriye, bir kısmı Irak ile sınır olan Hatay, Kilis, Gaziantep, Şanlıurfa, Mardin ve Şırnak mayınlı bölgelerinin Türkiye’nin güvenlik açısından en riskli ve en kritik bölgesi olduğunu anımsattı. Ergin, "Bu bölgede yerli ya da yabancı özel şirketlerin 44 yıl o toprakları işgal etmesi, Türkiye’nin güvenliği açısından ciddi sakıncalar yaratır. Nitekim Milli Savunma Bakanlığı temsilcisi de alt komisyonda aynı hususa birincil derecede önemli bir itiraz nedeni olarak değinmiştir" dedi.

Topraksız ailelere verilsin

Toprakların, bölgenin toplumsal sorunlarının azaltılmasına da ciddi katkı sağlayabileceğine vurgu yapan Ergin, temizlenecek arazinin AB normlarına uygun olarak 130’ar dönümlük parseller halinde, kooperatif yapılanması altında, bölgenin topraksız ailelerine verilmesini önerdi. Ergin, "Eğer bu düşünce gerçekleştirilemiyorsa en doğru iş bu toprakların Ceylanpınar Devlet Üretme Çiftliği’ne verilmesidir" dedi.

2 bin 500 varil petrol çıkacak

KOMİSYONUN MHP’li üyesi Mehmet Günal ise muhalefet şerhinde, bugüne kadar TSK’nın özel mayın temizleme birlikleri ile 17 bin mayın temizlediğine işaret ederek "Temizleme işi geçmişte TSK’ya verilirken ve ödeneği de ayrılmışken bir oldu-bittiye getirilerek, bu yetki TSK’nden alınarak neden Maliye Bakanlığına verilmiştir?" diye sordu. Günal, "TPAO yetkilileri yeni açılacak 12 kuyudan yaklaşık 2 bin 500 varil petrol çıkarılabileceğini tahmin etmektedir" dedi.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Ekonomi

Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title