Haberler

Mayısta İhracat Geriledi, Otomotiv İhracatı Yüzde 27.4 Düştü

Güncelleme:
Abone Ol

İhracat geliri, geçen yılın mayıs ayına göre yüzde 19.0 azaldı. Gerilemenin en büyük sebebini otomotiv pazarındaki daralma oluşturdu. Ekonomide tehlike çanları çalıyor.

Mayıs ayında ihracat "çöktü" Milliyekt gazetesinden Güngör Uras gerilemenin sebeni yazdı. En önemli neden olarak otomotiv sektörünü gösterdi. Ekonomi için tehlike çanlarının çaldığını belirtti.

İŞTE O YAZININ BİR BÖLÜMÜ

İhracat yılbaşından bu yana kötü gidiyor ama...

Mayıs ayı gibisine rastlamamıştık.İhracat ocakta yüzde 0.8 azaldı...

Düzelir dedik. Şubatta ihracat geliri yüzde 6.5 azaldı...

Düzelir dedik. Martta ihracattaki gerileme yüzde 14.6 olunca telaşlandık...

Nisanda ihracat geliri yüzde 0.2 artınca... Tamam... Artış başlıyor diyerek sevindik... Derken...

Mayısta beklenmedik oranda yüzde 19.0 oranında bir gerileme ortaya çıktı.

Ocak-mayıs, 5 aylık ihracat geliri geçen yıl 66.8 milyar dolar iken, bu yılın aynı döneminde 61.2 milyar dolara geriledi. İlk 5 ayda kayıp yüzde 8.3 oranında. Toplam 5.6 milyar dolar daha az ihracat geliri elde edebildik.

İHRACATA NE OLDU?

Mayıs ayında ihracattaki bu kadar büyük gerilemenin arkasında ne var?

Mayıs ayında otomotiv sanayi ve yan sanayi ihracatında yüzde 27.4 gibi çok büyük oranda bir gerileme oldu. Geçen yılın aynı ayına göre ihracat gelirinde 559 milyon dolar azalma var ama... Diğer ihracat kalemleri de benzer şekilde olumsuz gelişme içinde.

Otomotiv ana sanayi ve yan sanayinin mayıs ayı ihracatında ağırlığı (toplamdaki payı) yüzde 13.7 oranında...

Otomotivi yüzde 12.7 ağırlıkla kimya sanayii, yüzde 12.5 ağırlıkla hazır giyim sanayii izliyor.

Hazır giyim ve tekstil, bizim önemli üretim kollarımız.

PAZAR KAYBEDİYORUZ

İhracatımız neden azalıyor?

Bugüne kadar ihracatçımız döviz fiyatının düşüklüğünden yakınırdı.

Döviz fiyatları arttı.

Evet euro ile dolar arasındaki eşitlik bozuldu ama, euro'nun TL karşılığı aynı çizgide duruyor. Evet dünya pazarlarında durgunluk var ama bizim Avrupa pazarı göreceli olarak iyileşiyor.

Bu nedenle pazar kaybediyoruz. Gelişmeleri iyi değerlendirmek zorundayız. İhracattaki gerileme geçici olmaktan çıkıyor. Devamlı hale geliyor. Bu ekonomimiz için çok önemli bir tehlikedir.

TEKSTİL İHRACATINDA YÜZDE 18 GERİLEME

Uludağ Tekstil İhracatçıları Birliği'nin (UTİB) Mayıs ayı ihracatı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 18,51 düşüş göstererek 106.2 milyon dolar olarak gerçekleşti. UTİB' in 1 Ocak -31 Mayıs 2015 tarihleri arası ihracatı ise, yüzde 14,79 azalarak 537.6 milyon dolar olurken, geriye dönük 12 aylık ihracatı da yüzde 6,03 düşerek 1.3 milyar dolar seviyelerine geldi.

HAZIR GİYİM VE KONFEKSİYON İHRACATI DÜŞTÜ

Uludağ Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği'nin (UHKİB) ihracatı ise, Mayıs ayında bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 23,36 oranında bir düşüşle 42.3 milyon dolarlık ihracata imza attı. UHKİB'in son beş aylık ihracatı da yüzde 19,78 oranında azalarak 200.9 milyon dolar olarak gerçekleşti. Birliğin geriye dönük 12 aylık ihracatı ise yüzde 2,87 düşerek 520.9 milyon dolar oldu.

MEYVE SEBZE MAMUL İHRACATI YÜZDE 26 AZALDI

Uludağ Meyve Sebze Mamulleri İhracatçıları Birliği'nin (UMSMİB) Mayıs ayı ihracatı ise, yüzde 26 oranında azalarak, 11 milyon dolar olarak gerçekleşti. UMSMİB, 2015 yılı beş aylık toplam ihracatı 60 milyon dolar, geriye dönük 12 aylık ihracatı ise yüzde 2,25 düşüşle 174 milyon dolar seviyesinde gerçekleşti.

YAŞ MEYVE SEBZE İHRACATINDA YÜZDE 40 DÜŞÜŞ

Mayıs ayında ihracatı yaklaşık yüzde 40,71 oranında azalan Uludağ Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği (UYMSİB) ise 3.3 milyon dolar ihracat gerçekleştirdi. UYMSİB'in ilk beş aylık ihracatı 18.6 milyon dolar olurken, geriye dönük 12 aylık ihracatı ise, yüzde 4,87 oranında azalarak 97 milyon dolar olarak gerçekleşti.

UİB üzerinden ihracat kaydı yapılan ve "diğer" başlığı altında listelenen sektörlerin ihracatı ise Mayıs ayında bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 30,77 düşüşle 111.8 milyon dolar olarak açıklandı.

Kaynak: Haberler.Com / Ekonomi

Güngör Uras Ekonomi Ekonomi Ekonomi Uludağ Ekonomi Ekonomi Ekonomi Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000

Yorumlar (10)

Adınızı Yazın:

TÜRKİYENİN EKONİMİSİ Mİ VARDI ZATEN 13 YILDIR SATARAK ÜÇTE İKİSİNİ YEDİLER BİRİ YANDAŞLARA ON ÜÇ YILDIR ÇÖKMÜŞ YALANLARLA OYALANDIK ALLAH BELASINI VERSİN

Yanıtla411
KamMobil-IOS:

Bu daha iyi günlerimiz

Yanıtla26
Turan:

Adiler araçları gerçek fiyatına satsınlar AK sarayda haracı üstünden kaldırsın hiç kimse eski araç kullanmaz.

Yanıtla44
Tatar:

kardeş hep fazla kzanayım deme gün olur 5 milyon kzanırsın gün olur 85 milyon kazanırsın ama sizin gübü aç gözlüler hep kazanmak istiyor ŞÜKÜR YOK YA ONDANDIR . ALLAH SİZİ İSLAH ETSİN. .

Yanıtla25
batik gemimobilWeb@haberler.com:

Her sey gibi ekonomi de cokuyor.

Yanıtla23
AymobilWeb@haberler.commobilWeb@haberler.com:

eyyyyy Pensilvanya elini çekkkk ülkeden bu giriş AKP lilere yeter inanır zavallılar

Yanıtla21
HALK SEVDALISI:

Sıcak para sayesinde kısa vadede ekonomi iyi göründü, uzun vadede batık bir ekonomik tablo görünüyor. Beni muhalefet sanmayın. 30 yaşındayım, bugüne kadar hiç oy kullanmadım. Siyasetten nefret ediyorum çünkü.

Yanıtla03
TİMUR LEAK:

GERÇI, ''BAL'' FALANDA ÜRETTİĞİMİZ YOK DA, ÜRETSEK BİLE, HUKİKİ SAÇMALIKLAR NEDENİYLE, ÜLKENİN İTİBARI SİRKE DEĞERİNİN ALTINA DÜŞMÜŞTÜR. SONRA ORTA DOĞU PAZAR OLMAKTAN ZİYADE SAVAŞ ALANINA DÖNDÜRÜLMÜŞTÜR. KİME NE SATACAKSINIZ????

Yanıtla01
elvanmobilWeb@haberler.commobilWeb@haberler.com:

Bu haber ile ilgili yapmak istediğiniz yorumunuz. ne olaçak türkiyenn durumu

Yanıtla00
enop cavalier:

demek oluyorki herkez arabasını sıfırlamak için hazır olsun uzun vade düşük fiyat indirimli vergiler ufukta göründü gibi

Yanıtla00
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title