Mehmet Reis: "Fasulye ve Pirinçte Fiyat Düşüşü Yüzde 30'u Geçecek"
Reis Gıda Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Reis, bu yıl yoğun olarak gündeme gelen kuraklığın kuru gıdayı abartıldığı kadar etkilemediğini ve iç tüketime yetecek kadar üretim yapıldığını belirterek fasulye ve pirinçte fiyat düşüşünün yüzde 30’ları geçeceğinin öngörüldüğünü söyledi.
Reis Gıda Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Reis, bu yıl yoğun olarak gündeme gelen kuraklığın kuru gıdayı abartıldığı kadar etkilemediğini ve iç tüketime yetecek kadar üretim yapıldığını belirterek fasulye ve pirinçte fiyat düşüşünün yüzde 30'ları geçeceğinin öngörüldüğünü söyledi.
Fasulye ve pirinçte fiyatların düştüğünü ifade eden Reis Gıda Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Reis, şunları söyledi: "Geçtiğimiz yıl, fasulye üretim bölgelerinde 6 TL'ye kadar çıkan dermason fasulyenin fiyatı, bu yıl yeni mahsulün alınmasıyla, yüzde 30'un üzerindeki düşüş ile 4 TL civarına geriledi. Pirinç fiyatlarına baktığımızda; geçtiğimiz yıl çeltik fabrikalarındaki toptan satış fiyatı 5 TL'ye kadar yükselen baldo pirinç, yeni mahsulün piyasaya gelmesiyle birlikte yüzde 20'ye yakın düşüşle 4 TL oldu. Yine, geçtiğimiz yıl çeltik fabrikalarındaki toptan satış fiyatı 3,8 TL olan Osmancık pirinci, yüzde 20'nin üzerinde düşerek 3 TL'nin altına indi"" dedi.
Kuru fasulye ithalatında gümrük vergisinin geri dönmesinin, fiyat artışına neden olmayacağına işaret eden Mehmet Reis, konuşmasına şöyle devam etti: "Fasulye üretimi yapan bölgelerden aldığımız bilgilere göre, bir önceki yıla göre daha fazla ekim yapıldığı ve iç tüketimi fazlasıyla karşılayacak ürün toplanılması beklenmektedir. Dolayısıyla halkımız, daha ucuza fasulye tüketecektir. Kuru fasulye ithalatında gümrük vergisi uygulaması, fiyat artışına neden olmaz" diye konuştu.
Türk halkının kişi başı en çok tükettiği buğdayda, abartıldığı gibi bir üretim kaybının olmadığına dikkat çeken Mehmet Reis, "Kuraklık nedeniyle buğdayda, abartıldığı kadar bir ürün kaybı yok. Bazı bölgelerde üretim kaybı yaşandı doğrudur, ama bazı bölgelerde de üretim artışı olmuştur. Ülkemizde, son 10 yılın buğday üretimi ortalaması, 19 ile 20 milyon ton civarındadır. Bu sene de, 18 milyon tonun üzerinde buğday üretimi gerçekleşmesi beklenmektedir. Devir stoklarıyla birlikte, iç tüketimi karşılayacak miktardadır. Bu arada Türkiye, geçtiğimiz yıllarda olduğu gibi, bir miktar kaliteli buğday ithalatı yapabilir" dedi.
Buğday ve pirinç stoğu yapmayın
Uluslar arası Hububat Konseyi'nin 29 Ağustos 2014 tarihli son raporuna da değinen Mehmet Reis, şunları belirtti: "Uluslar arası Hububat Konseyi'nin geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamaya göre; dünyada bu yıl, geçtiğimiz yıla oranla buğday ve pirinçte üretim artışı var. Rapora göre dünyada, yaklaşık 713 milyon tonun üzerinde buğday ve 476 milyon tonun üzerinde pirinç üretimi beklentisinin olduğu belirtiliyor. Özetle, hem dünyada hem ülkemizde, pirinç ve buğday üretiminin, tüketimi karşılayacak düzeyde olması beklenmektedir. Ülkemizde yatırım aracı olarak fiyat artışı beklentisi içinde olan bazı spekülatörler, boşuna heveslenmesin". - İSTANBUL