Haberler

Mehmet Şimşek Anlattı, Otomatik Bireysel Emeklilik Nasıl Olacak

Güncelleme:
Abone Ol

Ekonomiden Sorumlu Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek otomatik BES'e yönelik bilinmesi gerekenleri anlattı.

Hürriyet yazarı Uğur Gürses, son zamanlarda herkesin aklını karıştıran otomatik bireysel emeklilikle ilgili merak edilenleri Ekonomiden Sorumlu Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek'e sordu. İşte otomatik BES'e yönelik bilinmesi gerekenler:

Uğur Gürses'in son yazısı şöyle:

"Hazine'nin üzerinde çalıştığı sisteme göre bireysel emeklilikte şirketten şirkete değişmeyen 5 merkezi fon kurulacak, bu fonlar kamu-özel işbirliğinde ihale yöntemi ile portföy yönetim şirketlerine yönettirilecek. Sektör temsilcileri yasada otomatik katılım 45 yaş altı olarak belirlenirse 15 milyona yakın kişinin bu havuza gireceğini, ayda asgari ücretin yüzde 5'i kadar katkıyla; yılda 15 milyar TL'lik fon girişi tahmin ediyorlar.

BİREYSEL Emeklilik Sistemi'nde (BES) bir süredir üzerinde çalışılan değişikliklerin belirginleşmeye başladığını, yeni çerçevenin 'merkezi fonlar' etrafında kurulacağını öğrendim. Hazine'de yapılan çalışmalarda; hem mevcut BES tasarruflarının, hem de otomatik katılımın başlatılması ile birlikte oluşacak yeni fonların 'merkezi fonlar' mimarisi üzerine oturtulması tasarlanıyor.

ŞİMŞEK ANLATTI

BES'te 'merkezi fon' kurulacağına dair bir süredir aldığım duyumları, Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek'e sordum.

Geçmişteki gibi, tasarrufların zorunlu bir potaya aktarılması ve buradan mega yatırımlara kaynak aktarılmasına dair bir çalışma söz konusu muydu? 'Merkezi fonlar' olacak ise fonların kurucuları emeklilik şirketleri mi, devlet mi olacaktı? Fonların yönetimi kimler tarafından yapılacaktı? Bugünkü BES'e göre daha iyi yönetim olacağı beklentisinin dayanağı neydi?

ÇALIŞMA YAPILIYOR

Hazine bürokratlarınca hazırlanan bilgi notunda; mevcut BES ve hazırlığı yapılan otomatik katılım sisteminde, katılımcıların birikimlerinin merkezi fonlara aktarılması yönünde bir çalışma olmadığı belirtiliyor.

Ancak 'fonların ölçek ekonomilerinden faydalanılarak daha düşük maliyetle yönetilebilmesi, katılımcılara sunulan fon ya da yatırım seçeneklerinin sadeleştirilebilmesi ekseninde, mevcut fon sisteminin iyileştirilmesine' ilişkin çalışma yapıldığı doğrulanıyor.

BUGÜN İTİBARİYLE 6 MİLYON KATILIMCI

BES'te bugün 6 milyon katılımcının 53 milyar TL tasarrufu bulunuyor. 19 emeklilik şirketinin kurduğu yaklaşık 250 adet fon var. Bunlar da, portföy yönetim şirketlerince yönetiliyor.

Hazine kaynaklı bilgi notunda, bu portreye atıfta bulunularak; "mevcut fon kompozisyonu fon çeşitliliğine değil dağınık bir yapıya işaret etmektedir. Bu durum, emeklilik şirketlerinin birleşerek ölçeği geniş fonlara erişmek yerine, finansal gruba bağlılık başta olmak üzere çeşitli saiklerle, her birinin aynı içeriğe sahip ayrı ayrı fonlar kurmasının bir sonucudur. Mevcut durum, daha geniş ölçekli ve dolayısıyla daha çok maliyet avantajına sahip fonların oluşmasına engel olduğu gibi katılımcıya daha sade ve basit fon seçeneklerinin sunumunu da zorlaştırmaktadır" deniliyor.

12-13 FON VAR

Hazine'nin emeklilik, portföy yönetim şirketleri ve SPK ile çalıştığı, bu çerçevede Britanya örneğinin incelendiği; buradan "katılımcıya getiri hedefine göre tasarlanmış en fazla 5 kategorik yatırım seçeneğinden kendi risk profiline uyanın önerilmesi" değerlendirildiği anlatılıyor.

Hazine, bu yapıda getiri hedeflerine göre belirlenmiş 5 kategoride yatırım seçeneği sunulmasıyla, fon konsolidasyonunun sağlanacağını düşünüyor.

Bu 5 kategorideki yeni yapıda "kişilerin birikimlerinin zorla merkezi fonlara yönlendirilmesini içermemekte, katılımcının risk profiline uyan yatırım seçeneğini tercih etmesine olanak tanınmaktadır" deniliyor.

Bunun "katılımcının zorla bir fona yönlendirilmesi yönünde bir düşünce olmadığı gibi, zaten bu şekilde bir yaklaşım kişinin gönüllü katılımına dayalı BES mantığına da aykırı olacaktır" deniliyor.

Ayrıca, "BES ve otomatik katılıma ilişkin yürütülen tüm çalışmalarda fonların devlet tarafından değil profesyonel fon yöneticilerince yönetilmesi esastır" deniliyor.

Özetle, bugünkü mevcut sistemde emeklilik şirketi başına ortalama 12-13 fonun çeşidinin 5 kategoriye düşürülmesi, BES katılımcısı tasarrufçuların da risk tercihlerine göre bunlardan birini seçmesi planlanıyor.

OTOMATİK KATILIMDA ZORUNLU İSTİKAMET

Sorduğum sorulara gelen yanıtta; uygulamaya sokulması planlanan BES'e otomatik katılımda da '5 merkezi fon' kurulmasının gündemde olduğu doğrulandı. Buna göre; şirketten şirkete değişmeyen 5 merkezi fon kurulacak, bu fonlar kamu-özel işbirliğinde ihale yöntemi ile portföy yönetim şirketlerine yönettirilecek. Sektör temsilcileri yasada otomatik katılım 45 yaş altı olarak belirlenirse 15 milyona yakın kişinin bu havuza gireceğini, kaba bir hesapla ayda asgari ücretin yüzde 5'i kadar, 65 TL'lik bir katkıyla; yılda 15 milyar TL'lik bir fon girişi olacağını tahmin ediyorlar. Bunun da, '5 merkezi fona' akacağı hesaba katılırsa kabaca 3 yılda bugünkü mevcut stok yakalanacak ve devasa bir fon birikimi olacak. Açıklama yine tekrarlıyor; "Ancak, burada bile kişilerin birikimlerinin zorla merkezi fonlara yönlendirilmesi söz konusu değildir. Kişiye risk profiline uyan fonu tercih edebilme olanağı sağlanmaktadır." Başbakan Yardımcısı Şimşek'ten "buradan mega yatırımlara kaynak aktarılmasına dair bir çalışma söz konusu mu?" sorusuna yanıt alamadım.

DEVLET ELİ BES'İ BESLEMEZ

Bir süredir, kredilerle mevduat arasındaki farkın açılması ve bunun büyümeye destek verememesi konusundan hareketle 'kaynak arayışları' dile getiriliyor; Bireysel Emeklilik Sistemine (BES) gönderme yapılarak 'rahatlama sağlanacağı' ima ediliyordu. İkisinin bir arada telaffuzu BES'i tahrip eder.

BES'te tasarlanan iki eksen görülüyor; biri '5 merkezi fon' mimarisi ortaya konularak, mevcutlar bu mimariye sığdırılıp sözüm ona verimlilik artışı ve getiri artışı sağlanacağı varsayımı var. İkincisi ise zorunlu olarak BES'e katılanların fonlarının 5 kategoride bir havuz gibi tutulup, ihale ile seçilecek portföy yönetim şirketlerine yönettirilmesi. Bilgi notu 'ne parayı alıyoruz, ne seçimine karışıyoruz, ne de yönetimine' dese de, her tabakasında seçme hakkının kısıtlanması söz konusu; fon çeşidi, nerede duracağı, kimin yöneteceği tek başına katılımcının tercihi olamıyor.

Tasarrufun, katılımın düşük kalmasında sorun seçenek fazlası olması değildi. Asıl getirileri örseleyen en önemli faktörlerden biri enflasyon ve faiz oynaklığı, sermaye piyasasındaki ciddiyetsiz politikalar.

Devlet getiri başarısı gösterdi de, sıra özel tasarruflara mı geldi? En güzel örneği de, parasının yüzde 75'ini işçi ve işverenlerin koyduğu ama devletin yönettiği 95 milyar TL'lin İşsizlik Sigortası Fonu'nu enflasyonun 1 puan altında kalan getirisi. (Kaynak:Hürriyet)

Kaynak: Haberler.Com / Ekonomi

Mehmet Şimşek Uğur Gürses Hürriyet Ekonomi Ekonomi Ekonomi Ekonomi Ekonomi Ekonomi Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000

Yorumlar (11)

hayali vergi çok çıkartmıştı güvenenemem:

mehmet şimsek demişse paranı kaybettin demektir. . . ben güvenmem

Yanıtla311
sayın bakan sesimizi duy:

1999 yılında Koalisyon hükümeti tarafından çıkarılan 4447 nolu Kanun ile emeklilik hakkı kademeli olarak gasp edildi. Kanun çıktığı tarihten itibaren işe girenleri kapsaması gerekirken geriye doğru işletildi. Yasalar geriye doğru işletilemez. Bu haksızlığın, bu mağduriyetin giderilmesini istiyoruz.

Yanıtla113
şampiyon ne:

sen önce yaşı beklyen emekliliği gelenlerin hakkını ver 65 yaş emekliliğe hayır.

Yanıtla110
ey hukuk:

ne otomotik emeklilik özalda super dedi ciler bizi işten atı. bırakın emkcilerin hakını para biti şimdi emekciden toplıyorsın.

Yanıtla29
Adınızı Yazın:

laliklik elden gidiyor arkadaşlar

Yanıtla60
eyt:

siz ilk önce yaşatakılan ların sorununu çözün haram zıkım olsun 9000 bin pirimim oldu yaş bekliyorum nerede adalet milet vekileri kıyak emeklilik yaşa takılanlar günü pirimi doldu halde emekli olamıyor

Yanıtla14
siz önce bunu bir düzeltin:

Şu anki kanuna göre 40 yaşında işe giren kişi 25 yıl çalışarak 65 yaşında emekli olurken; 20 yaşında işe giren kişi ise 45 yıl çalışarak 65 yaşında emekli oluyor. İkisi de 65 yaşında emekli oluyor ama biri 25 yıl diğeri 45 yıl çalışıyor bu mu adalet ? Emeklilik yaşa değil çalıştığı yıla göre olmalıdır.

Yanıtla05
Bu çok büyük bir haksızlık:

İşe girdiğimde devlet bana 25 yıl çalışıp emekli olabilirsin dedi ve benimle sözleşme imzaladı. 10 yıl çalıştıktan sonra bana diyor ki 25 senede değil 40 senede emekli olacaksın. Bunu baştan söyleseydin ben sözleşme imzalamazdım. Yaptığımız sözleşmeye ben uyuyorum devlet uymuyor. Sözleşmemize rağmen ben çıkıp 25 yılda değil 15 yılda emekli olacağım dersem devlet bunu kabul eder mi ? Peki ben neden kabul edeyim ?

Yanıtla14
???????:

BU ÜLKE ZORUNLU TASARRUF DİYE BİR SAÇMALIKTAN YENİ KURTULMUŞKEN ŞİMDİDE BES DİYE BİR SAÇMALIK GELİYOR İKİSİNİN ARASINDA NE FARK VAR

Yanıtla22
pasa3432:

bu adam akp çok şey kayıp etridi ben hem bağkura hemdede sgk para yatıran biri olarak şimde günümü çalmışllar neymiş bağkurum ssk ile çakışmış lan negüzel hem ssk yapara yatırmışım hemde bağkura 10yılık bağkurum 5 yılla düştü nasıl fikir otsmatik silme makinası devlet maliyede param oldukça yatıryordum 3 kere taksitlendirme yaptım 1 ilk 2 taksiti yatırdım işlerdüştü şimdi de diyorki 1 tl yatın yarlanmayacak bu ne saçmalık

Yanıtla20
Tüm 11 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title