Haberler

Mehmet Şimşek: Notu iki kademe artırılan tek ülkeyiz

Güncelleme:
Abone Ol

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu S&P'nin Türkiye kararını değerlendiren Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, "S&P kredi notumuzu B+'dan BB-'ye yükseltti. Bu yıl üç büyük kredi derecelendirme kuruluşu tarafından notu iki kademe artırılan tek ülkeyiz" ifadelerini kullandı.

Standard & Poor's (S&P), Türkiye'nin kredi notunu "B+"dan "BB-"ye yükseltirken, kredi notu görünümünü "durağan" olarak belirledi. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, S&P'nin Türkiye'nin kredi notuna yönelik hamlesini değerlendirdi.

Bakan Şimşek şu açıklamalarda bulundu: "S&P kredi notumuzu B+'dan BB-'ye yükseltti. Bu yıl üç büyük kredi derecelendirme kuruluşu tarafından notu iki kademe artırılan tek ülkeyiz. Not artışında ekonomide dengelenme, azalan cari açık ve dış finansman ihtiyacı, Türk lirasının istikrarı, güçlenen rezervler ve dezenflasyon süreci etkili oldu.

"ÜLKE RİSK PRİMİMİZ DÜŞTÜ"

Programımızla sağladığımız bu olumlu gelişmeler aynı zamanda ülke risk primimizi düşürmüş ve dış borçlanma maliyetlerimizde önemli iyileşme sağlamıştır. Daha yüksek notu ima eden piyasa göstergelerimiz önümüzdeki dönemde olumlu gelişmelerin süreceğine işaret ediyor."

SIKI PARA POLİTİKASINA ÖVGÜ

S&P'den dün akşam yapılan açıklamada, Türkiye ekonomisine ilişkin değerlendirmeler detaylıca ele alınarak not bildirimi gerçekleştirildi. Açıklamada Türkiye'nin uzun vadeli kredi notunun "B+"dan "BB-"ye yükseltildiği ve kredi notu görünümünün "durağan" olduğu bildirildi. Ülkenin "B" olan kısa vadeli kredi notunun da teyit edildiği kaydedildi. Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşunun açıklamasında, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasının (TCMB) sıkı para politikası duruşunun, Türk yetkililerinin lirayı istikrara kavuşturmasına, enflasyonu düşürmesine, rezervleri yeniden inşa etmesine ve finansal sistemi dolarizasyondan arındırmasına olanak sağladığı aktarıldı.

Türkiye'nin dünyanın geri kalanıyla arasındaki tasarruf açığının daraldığı belirtilen açıklamada, bu durumun cari açığın Gayrisafi Yurtiçi Hasıla'ya (GSYH) oranında 2022'den bu yana kaydedilen yaklaşık 4 puanlık düşüşte görüldüğü ifade edildi. Görünümün yetkililerin halen yüksek olan enflasyonu düşürme, çalışanların ücret beklentilerini yönetme ve Türk ekonomisini yeniden dengeleme konusundaki iddialı planlarına yönelik gelecek 12 aydaki dengeli riskleri yansıtacak şekilde durağan olduğu kaydedildi. S&P'nin açıklamasında, enflasyonun tek haneli seviyelere indirilmesi ve Türk lirasına ve daha geniş anlamda yerel sermaye piyasalarına olan uzun vadeli güvenin yeniden tesis edilmesi konusunda daha fazla ilerleme kaydedilmesi halinde notun yükseltilebileceği belirtildi.

ASGARİ ÜCRET İÇİN "RİSK" UYARISI

S&P'nin açıklamasında, ücret belirlemede artış oranının, hükümetin 2025 yıl sonu enflasyon hedefi olan yüzde 17 yerine, yaklaşık yüzde 44 olan 2024 enflasyon oranına endekslenmesinin, enflasyonla mücadele programı için bir risk olduğuna işaret edildi. Ücret anlaşmasının bu iki uç nokta arasında belirleneceğinin varsayıldığı aktarılan açıklamada, ancak yüzde 30'dan yüksek herhangi bir artış oranının enflasyonla mücadele sürecini uzatacağı kaydedildi. Açıklamada, ülkede 2028'e kadar planlı herhangi bir seçim olmaması nedeniyle, kademeli mali ve gelir politikası sıkılaştırması yoluyla talebi ve enflasyonu baskılamak için alan olabileceği belirtildi. Özel tüketimin yavaşlamasının, Türkiye ekonomisini soğutmada merkezi bir rol oynayacağına işaret edilen açıklamada, reel GSYH büyümesinin 2025'te yüzde 2,3 olacağının öngörüldüğü bildirildi.

S&P, son olarak mayıs ayında Türkiye'nin kredi notunu "B"den "B+"ya yükseltirken, kredi notu görünümünü "pozitif" olarak korumuştu.

Kaynak: Haberler.com / Ekonomi

Mehmet Şimşek Politika Ekonomi Türkiye Finans Dünya Finans Politika Dünya Ekonomi Haberler

Bakmadan Geçme

1000

Yorumlar (148)

gunay yanug:

palavracılıkta üstünüze yok emekli düşmanları

Yanıtla74720
Ali Fuat Alin:

halal olsun dayı oğluu.! verdin gazi yine çoşturdun milleti, acaba buna inanan oldumu?

Yanıtla43607
Adil Basyigit:

Bak dislike atan akmallar inanmış

849
Musa Topal:

Sen anlamazsin. Sadece cebine iki üc Lira fazla gelsin diye düsünen kisi anlamaz genel durumu.

2810
Ser_hat:

Olmuş ki dislike atan zübükler var.

531
Arif İnanç:

Mesela ben inanıyorum. Şöyle ki: bizim gibi emeklileri bu duruma sokarak eylendigini goruyorum ifadelerinde. Düşünsenize önceki temmuz da pas geçti. Sonra 13 bine paket etti. Sonra da 15-20 bin kira ödemeye çalışan emeklilere bakıp bakıp ders çıkartmaya çalışıyor. Bu insanlar ölümsüzlüğü mü bulmuşlar diye. Yemeden içmeden, aydınlanmadan, ısınmadan. Yaa şimdi ne güzel fazla harcayan elektrik parasını fazla verecekmiş. Ben evde ne yazık ki nefes için o kadar alet kullanıyorum. Sadece 1 alet 200kw

418
FONCUSAVAR:

TELE 1 ezlemeyi bırak ta o derecelendirme kuruluşlarının açıklamalrını arştır bakalım doğru mu diye.

44
SUNSET null:

sert düşüşler yaşayan ülkelerin iki kademe yükseldiğini müjde gibi vermek ülkemize özel bir cinliktir

Yanıtla22532
Sedat Acel:

Enflasyon da da en yüksek olan tek ülkeyiz,emekli maaşı ile yaşamını sürdüremeyen nadir ülkelerden biriyiz.

Yanıtla17482
Defenestration Enjoyer:

yürü kim tutar seni

Yanıtla24312
Tüm 148 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title