Haberler

Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı'nın Açıklamaları

Güncelleme:
Abone Ol

MB Başkanı Erdem Başçı'nın yaptığı konuşmayla, Merkez Bankası'nın uyguladığı politikalara ve hedeflere yönelik önemli bilgiler verdiğini söyledi.

Marbaş Menkul Değerler Araştırma Müdürü Üzeyir Doğan, Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı'nın bugün yaptığı konuşmayla, Merkez Bankası'nın uyguladığı politikalara ve hedeflere yönelik önemli bilgiler verdiğini söyledi.

Başçı'nın, Kocaeli Ticaret Odası'nda yaptığı konuşmanın ardından değerlendirmede bulunan Doğan, "Merkez Bankası'nın yakın bir zamanda politika faizlerinde ve faiz koridorunun alt sınırında değişim yapmayı düşünmediği, buna karşın faiz koridorunu bir miktar daha daraltıp, rezerv opsiyon katsayısını (ROK) bir miktar daha artırılabileceği anlaşılıyor" dedi.

Açıklamalarının satır aralarında Merkez Bankası'nın enflasyon hedefi konusunda çok fazla endişesinin olmadığının görüldüğünü ifade eden Doğan, buna karşın Merkez Bankası'nın petrol fiyatlarının risk oluşturduğunu ve kamunun yapmayı planladığı zamları görmek gerektiğini vurguladığını kaydetti.

Yılın son çeyreğinde özellikle ekim ayında baz etkisi nedeni ile enflasyonda sert bir düşüş gözleneceğinin bilindiğini ifade eden Doğan, şu değerlendirmede bulundu:

"Başkan'ın genel olarak kullandığı dile baktığımızda ise, Merkez Bankası'nın genel olarak risklerin mevcut olmakla birlikte azaldığı görüşünü benimsediğini görüyoruz. Bu beklenti Başkan'ın ifadesi ile Merkez Bankası'nın ayağını frenden çekmesini sağlamış durumda. Fakat gaza basılmayacağı yani yeniden hızlı büyüme ortamına geçilmek istenmediği de özellikle vurgulandı."

Bir diğer önemli açıklamanın kurlar konusunda yapıldığını kaydeden Doğan,

"Merkez Bankası'nın şu anki rakamları dengede olarak kabul ettiğini ve çok fazla dalgalanmaya izin vermeyeceğini görüyoruz" dedi.

Başçı'nın iç talepteki artışa izin verilme konusunda ise ihracat artışına bakılacağını vurguladığını ifade eden Doğan, şunları söyledi:

"Özellikle avro bölgesi krizi atlatabilecek ve bölgede harcamalar yeniden başlayacak olursa, içeride de kademeli olarak iç talebi canlandırmak için adımlar atılabilir. Açıklamayı, içerisinde sürpriz olmasa da Merkez Bankası'nın ileriye yönelik beklentilerinde pozitif gelişmeler olduğu için, piyasa için de olumlu olarak algılıyoruz. Başçı, Merkez Bankası'nın uyguladığı politikalara ve hedeflere yönelik önemli bilgiler verdi"

Muhabir: Ümit Çevik

Yayıncı: Affan Kulunyar - İSTANBUL

Kaynak: AA / Ekonomi

Merkez Bankası Üzeyir Doğan Erdem Başçı Ekonomi Ekonomi Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title