Haberler

Merkez Bankası Faiz Koridorunu Daralttı

Güncelleme:
Abone Ol

Marbaş Menkul Değerler Araştırma Müdürü Doğan, MB'nin faiz koridorunu daraltarak küresel ölçekte başlayan sınırsız parasal genişlemelere karşı ilk önlemlerini aldığını söyledi.

Marbaş Menkul Değerler Araştırma Müdürü Üzeyir Doğan, Merkez Bankası'nın faiz koridorunu daraltarak küresel ölçekte başlayan sınırsız parasal genişlemelere karşı ilk önlemlerini aldığını belirtti.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu (PPK) kararlarını değerlendiren Doğan, Merkez Banaksı'nın küresel ölçekte başlayan sınırsız parasal genişlemelere karşı ilk önlemi aldığını söyledi.

Bankanın, faiz koridoru olarak adlandırılan gecelik borç alma ve borç verme faiz oranları arasındaki makası, borç verme faiz oranında 150 baz puanlık indirim yaparak daralttığını hatırlatan Doğan, "Piyasadaki konsensüs bu indirimin 100 baz puan olacağı yönündeydi. TCMB bu kararının yanında küresel risk iştahı ile artacak kısa vadeli sermaye akımının yaratacağı tahmin edilen döviz fazlasını da Rezerv Opsiyon Katsayısı'nı (ROK) her kademede 0,2 puan artırarak dengeleme yoluna gitti. Bu sayede olası sermaye akımlarının neden olabileceği kurlarda aşağı yönlü baskıya da bir müdahale yapılmış oldu" diye konuştu.

-"MB'nin aşırı değerli TL'ye izin vermeyeceğini de görüyoruz"-

TCMB'nin bu adımı ile para politikasının esnekliğini de göstermiş olduğunu ifade eden Doğan, ilerleyen dönemlerde Merkez Banaksının döviz piyasasına doğrudan alım ve satımla müdahale etmek yerine ROK oranlarında değişiklik yaparak müdahale edeceğini gösterdiğini anlattı.

Doğan, şunları kaydetti:

"Bu ayarlamanın, TCMB'nin döviz rezervlerinde 3,6 milyar dolar artış yapması bekleniyor. Faiz koridorundaki daralma ve ROK'da ilerleyen dönemde aynı yönde yeni adımlar atılabileceği mesajı, TCMB'nin küresel risk iştahının artacağı ve sermaye akımının hızlanacağı senaryosuna hazırlık yaptığını gösteriyor.

Bu açıdan baktığımızda TCMB'nin kısa vadeli sermeye akımlarının neden olacağı aşırı değerli TL'ye izin vermeyeceğini de görüyoruz. Cari açık kaleminde sağlanan iyileşmenin, kurlardaki olası düşüş ile terse dönmesine engel olacağı için TCMB'nin bu kararını olumlu buluyoruz."

Muhabir: Eda Topcu

Yayıncı: Zekeriya Gülün - İSTANBUL

Kaynak: AA / Ekonomi

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Para Politikası Kurulu Merkez Bankası Üzeyir Doğan Ekonomi Ekonomi Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title