Haberler

Merkez Bankası'nın Faiz Kararı

Abone Ol

TGSD Başkanı Negrin: "Kurdaki yüksek oranlı iniş çıkışlar, ihracatçıya da ithalatçıya da zarar verir. Başta Merkez Bankası olmak üzere ekonomi yönetiminin tüm aktörleri bu bakış açısıyla hareket etmeli" KOBİDER Başkanı Özgenç: "Merkez Bankası, kaos lobilerinin piyasaları etkilemesi üzerine faizleri piyasanın beklentisinin de üzerinde artırdı.

Türkiye Giyim Sanayicileri Derneği (TGSD) Başkanı Cem Negrin, kurdaki yüksek oranlı iniş çıkışların ihracatçıya da ithalatçıya da zarar verdiğini belirterek, "Başta Merkez Bankası olmak üzere ekonomi yönetiminin tüm aktörlerinin bu bakış açısıyla hareket etmeli" dedi.

TGSD Başkanı Negrin, Merkez Bankası'nın faiz kararına ilişkin yaptığı yazılı değerlendirmede, Merkez Bankası'nın, dövizin hızlı iniş çıkışlarını engelleyecek düzenli ve ince ayarlara ihtiyaç olduğunun farkına vardığını umut ettiğini belirtti.

Negrin, "Geride kalan bir ay içinde ürün satan hazır giyim ihracatçıları şayet 'forward' yapmadılarsa ciddi zarar ettiler demektir. Zaten global rekabet ortamında son derece düşük karlılıkla çalışan ihracatçının kazancı da kur belirsizliğine giderse kaybeden Türkiye olur. Kurdaki yüksek oranlı iniş çıkışlar, ihracatçıya da ithalatçıya da zarar verir. Başta Merkez Bankası olmak üzere ekonomi yönetiminin tüm aktörlerinin bu bakış açısıyla hareket etmesi çok daha yararlı olur" yorumunda bulundu.

"Sert faiz artırımının tüketicilere olumsuz yansıyacağı açık"

Küçük ve Orta Büyüklükteki İşletmeler Derneği (KOBİDER) Başkanı Nurettin Özgenç ise, konuya ilişkin açıklamasında, "Kaos lobisini oluşturan faiz ve beddua lobisi el ele verdi, ülke ekonomisinin sarsıntı geçirmesine ve bu istikrarsız ortamda KOBİ'ler ile sanayicilerin döviz ve faizlerin artmasından dolayı fevkalade zarar etmesine neden oldu" dedi.

Özgenç, 17 Aralık operasyonu ve akabindeki gelişmeler üzerine yapılan olumsuz açıklamalar sonrasında kurun yükselmeye devam ettiğini, bu durumun da piyasalarda tedirginlik oluşturduğunu ifade etti.

Merkez Bankası'nın sert faiz artırımının tüketicilere olumsuz yansıyacağına değinen Özgenç, şunları kaydetti:

"Çünkü yapılan faiz artırımı piyasa beklentisinin çok üzerinde. Bu, Türk Lirası'nı etkileyecek. Kredi faizleri arttığından esnaf ve sanayicinin maliyetleri yükseldi. Sonuç olarak faiz lobisinin istediği oldu işletme sahipleri bankalara yem edildi. Zaten işlerin durgun, siyasetin hareketli olduğu bir zamanda dövizin yükselmesine neden olanlar bunun vebalinden asla kurtulamayacaklar. Merkez Bankası, kaos lobilerinin piyasaları etkilemesi üzerine faizleri piyasanın beklentisinin de üzerinde artırdı. Bundan faiz lobisi karlı çıkacak vatandaş ise zarar görecek." - İstanbul

Kaynak: AA / Ekonomi

Nurettin Özgenç Merkez Bankası Cem Negrin Türkiye Ekonomi Ekonomi Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title