Haberler

Merkez Bankası'ndan ek tedbir sinyali

Güncelleme:
Abone Ol

Merkez Bankası geçen hafta para piyasalarında yaşanan oynaklığın ardından düzenlenen olağanüstü Para politika Kurulu toplantısının özetini yayımladı. Özet metinde Türkiye'nin risk primlerinin (CDS) 6 Mart tarihli Para Politikası Kurulu (Kurul) toplantısındaki seviyesinden 38 baz puan artışla 20 Mart itibarıyla 296 baz puan seviyesine geldiği belirtildi.

Dolar kurunun 40, euronun 44 lirayla rekor kırdığı geçen hafta Merkez Bankası Para Politikası Kurulu (Kurul) olağanüstü toplanma kararı almıştı. Toplantıda piyasalarda yaşanan gelişmeler ve alınacak önlemler masaya yatırılmıştı.

Kritik toplantının özet tutanakları yayımlandı. Merkez Bankası'ndan yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

Yakın Dönem Gelişmeleri

1.Son dönemde finansal piyasalarda oluşan yüksek oynaklıkla birlikte Türkiye'nin 5 yıllık kredi risk primi (CDS) 6 Mart tarihli Para Politikası Kurulu (Kurul) toplantısındaki seyiyesinden 38 baz puan artışla 20 Mart itibarıyla 296 baz puan seviyesine gelmiştir. Aynı dönemde, Türk lirasının 1 ay vadeli kur oynaklığı 10,3 puan artışla yüzde 19 seviyesine, 12 ay vadeli kur oynaklığı ise 4,0 puan artışla yüzde 21,5 seviyesine yükselmiştir.

PİYASALARA YÖNELİK ÖNLEMLER VE PARA POLİTİKASI

2.Kurul, finansal piyasalardaki gelişmeleri değerlendirmek üzere toplanmıştır. Söz konusu gelişmelerin enflasyon görünümü açısından oluşturabileceği riskler değerlendirilerek, sıkı parasal duruşu destekleyici tedbirler alınmıştır.

3.Bu doğrultuda Kurul, Merkez Bankası gecelik vadede borç verme faiz oranının yüzde 44'ten yüzde 46'ya yükseltilmesine karar vermiştir. Politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranını yüzde 42,5'te, Merkez Bankası gecelik vadede borçlanma faiz oranını ise yüzde 41'de sabit tutmuştur.

4.Ayrıca, piyasadaki oynaklığı sınırlamak üzere TL ve döviz likiditesine yönelik tedbirler alınmıştır. Döviz piyasasının sağlıklı çalışması, döviz kurlarında gözlenebilecek oynaklıkların engellenmesi ve döviz likiditesinin dengelenmesi amacıyla Türk lirası uzlaşmalı vadeli döviz satım işlemlerine başlanmıştır. Ayrıca, parasal aktarım mekanizmasını güçlendirmek ve sıkı parasal duruşu desteklemek amacıyla 1 hafta vadeli repo ihalelerine bir süreliğine ara verilirken, vadesi 91 güne kadar likidite senetleri ihraç edilmesine karar verilmiştir.

EK ÖNLEMLER ALINABİLİR

5.Finansal piyasaların etkin işleyişinin sürdürülmesi amacıyla gerekli görülmesi halinde ek önlemler alınacaktır.

6.Finansal varlık fiyatlarındaki oynaklığın azalmasına yönelik olarak alınan proaktif önlemlerin enflasyon görünümü üzerindeki yukarı yönlü riskleri sınırlaması amaçlanmaktadır.

7.Merkez Bankası fiyat istikrarı temel amacı doğrultusunda, sahip olduğu tüm araçları piyasa kuralları içinde kararlılıkla ve etkin bir biçimde kullanmaya devam edecektir.

8.Enflasyonda kalıcı düşüş ve fiyat istikrarı sağlanana kadar sıkı para politikası duruşu sürdürülecektir. Kurul, politika faizine ilişkin atılacak adımları enflasyon görünümü odaklı, ihtiyatlı ve toplantı bazlı bir yaklaşımla belirleyecektir. Enflasyonda belirgin ve kalıcı bir bozulma öngörülmesi durumunda para politikası duruşu sıkılaştırılacaktır.

9.Kurul, kararlarını öngörülebilir, veri odaklı ve şeffaf bir çerçevede alacaktır.

Kaynak: Haberler.com / Ekonomi

Para Politikası Kurulu Ekonomi Türkiye Merkez Bankası Politika Ekonomi Türkiye Finans Dünya Ekonomi Türkiye Finans Politika Dünya Ekonomi Haberler

Bakmadan Geçme

1000

Yorumlar (1)

Mr Camel:

merkez bankasının başına erdoğan da geçse düzelmez yabancı basında ne yazdıklarını türk medyası anlatmaz sallayın 30 mılyar dolar buhar olmuş mehmet şimşek asgari maaş emekli maaş efslasyonu çıkarıyor desin

Yanıtla01
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title