Haberler

Merkez Bankasının Dövize Doğrudan Müdahalesi

Abone Ol

Merkez Bankasının dövize doğrudan müdahalesinin ardından dolar, tarihi zirvesi olan 2,2975 liradan 2,2617 liraya kadar geriledi.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasının (TCMB) dövize doğrudan müdahalesinin ardından dolar, tarihi zirvesi olan 2,2975 liradan 2,2617 liraya kadar geriledi.

Bugün doların tarihinin en yüksek seviyesini 2,2975 liraya taşımasının ardından TCMB'den dövize doğrudan müdahale geldi. Merkez Bankasının doğrudan müdahalesinin ardından doların, sabahki anlık yükselişin tersi bir hareketle 2,2975'ten 2,2617'ye kadar gerilediği görüldü.

Müdahaleden sonra en düşük 2,2617 liraya kadar gerileyen dolar, şu dakikalarda bankalararası piyasada 2,2625 seviyelerinden alıcı buluyor.

TCMB, kurlara en son 2012 yılının ocak ayında peş peşe 3 gün süre ile müdahalede bulunmuştu. TCMB 2011 yılı ekim ayında başlayan müdahalelerde 2012 yılı ocak ayına kadar toplamda 3 milyar 396 milyon dolar doğrudan satış gerçekleştirmişti.

2011 Ekim - 2012 Ocak döneminde en yüksek 1,9230 seviyesini gören dolar/TL, TCMB'nin doğrudan müdahalelerinin ardından 1,8613 seviyesine kadar gerilemişti. Bu süreçten sonra düşüş trendine devam eden dolar/TL, 1,74 - 1,80 aralığında dengelenmişti.

TCMB'nin sitesinde yer alan bilgide, TCMB tarafından gerçekleştirilen doğrudan döviz müdahalelerinin aynı gün kamuoyuna duyurulduğu, tutarların ise müdahalenin yapıldığı tarihten 15 işgünü sonra yayınlandığı belirtiliyor.

Avro/TL de Merkez Bankasının dövize doğrudan müdahalesinin ardından tarihi zirvesi olan 3,1343'ten 3,0847'ye kadar geriledi. Avro/TL şu dakikalarda 3,0860 seviyesinden alıcı buluyor.

"Müdahaleler dolardaki spekülatif yükselişlerin şuursuz olmasını engelleyecek"

Analistler, konuyla ilgili AA muhabirine açıklamalarda bulundu.

HSBC Portföy Yönetimi Stratejisti Ali Çakıroğlu, Türk lirasındaki zayıflığın devam etmesine de bağlı olarak Merkez Bankasının 16: 30'daki döviz satım ihalesinde agresif bir satım miktarı açıklayabileceğini ifade etti.

Çakıroğlu, "Döviz satımlarının Türk lirası üzerindeki baskıları bertaraf etmek adına yeterli olmayacağına ilişkin görüşümüzü koruyoruz. Bu bağlamda olması gerekenin gecelik borç verme faizlerinde artırımlar olduğunu düşünüyoruz" dedi.

Marbaş Menkul Değerler Araştırma Müdürü Üzeyir Doğan da Merkez Bankasının doğrudan müdahalesinin birkaç gün sürebileceğini dile getirdi.

Doğrudan müdahalenin, ihale yoluyla yapılan döviz satışından daha etkin olduğunu söyleyen Doğan, Merkez Bankasının bu hamlesinin en azından dolardaki spekülatif yükselişlerin şuursuz olmasını engelleyeceğini kaydetti.

Doğan, Merkez Bankasının dolar/TL'de 2,3 seviyesini savunduğunu, piyasada yeni müdahalelerin geleceği beklentisiyle kurun yönünün aşağı olacağını ve bu müdahalelerle kurun 2,25'in altına sarkmasının sağlanabileceğini öngördü.

"Psikolojik sınırlara ulaşıldı"

ALB Menkul Değerler Araştırma Müdürü Yeliz Karabulut ise piyasanın daha sert müdahale beklediğini belirterek, "Merkez Bankasının dolara doğrudan müdahalesi artık bankanın psikolojik sınırlara ulaştığını gösteriyor. Yani bu 2,30 üzerinde bir kur kabul edilemez olarak yorumlanabilir. Fakat Merkez Bankasının faizlerde net ve anlaşılır olmaması ile siyasi gerginliğin hala devam ediyor olması bu ateşin devam edebileceğini düşündürüyor" dedi.

Karabulut, "Merkez Bankasının artık sert ve anlaşılır olması gerekmektedir. Eğer psikolojik sınır olan 2,30 seviyesi aşılırsa 2,47 ve 2,50 seviyeleri görülebilir" değerlendirmesini yaptı.

Garanti Yatırım Döviz ve Emtia Analisti Gökalp İçer, Merkez Bankasının dolara müdahalesinin tüm gün sürebileceğini, müdahaleden sonra döviz kurlarında yeni pozisyonların açılmamasını önerdiklerini ifade etti. - İstanbul

Kaynak: AA / Ekonomi

Üzeyir Doğan Türkiye Ekonomi Ekonomi Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title