Merkez Bankasının Faiz Kararı
İHKİB Başkanı Tanrıverdi: "Yüksek faizin faturasını üretici KOBİ'ler ödeyecek" İTHİB Yönetim Kurulu Başkanı Gülle: "Mevcut şartlarda orta vadede ihracat hedeflerini tutturmak, artık büyük başarı olur"
İstanbul Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (İHKİB) Başkanı Hikmet Tanrıverdi, Merkez Bankasının faiz kararına ilişkin, "Yüksek faizin faturasını üretici KOBİ'ler ödeyecek" değerlendirmesini yaptı. İstanbul Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği (İTHİB) Yönetim Kurulu Başkanı İsmail Gülle ise mevcut şartlarda orta vadede ihracat hedeflerini tutturmanın artık büyük başarı olacağını belirtti.
İHKİB Başkanı Hikmet Tanrıverdi, Merkez Bankasının faiz kararına ilişkin yaptığı yazılı açıklamada, "Merkez Bankası yaptığı bu müdahaleyi değişik enstrümanlarla kararlı bir şekilde aralık ayında uygulasaydı sorun bu kadar kronikleşmezdi. Şimdi tüm dengeleri bozan kurla bu sorunu çözmeye çalışıyor" yorumunu yaptı.
Bugün gelinen noktada finans piyasalarının istediğinin olduğunu ancak bunun da yaraya ne kadar merhem olacağının belli olmadığını aktaran Tanrıverdi, "Merkez Bankası kendini büyük oyuncuların eline bıraktı. Bundan sonra maalesef büyük oyuncular ne isterse onu yapmak zorunda olacak. Bu sene zor geçecek. Merkez Bankası bir hafta önce, yani 21 Ocak'ta yaptığı toplantıda müdahalede bulunsaydı Türkiye ekonomisinin ödediği fatura bu kadar ağır olmazdı" ifadelerini kullandı.
Faiz oranlarının beklentilerin çok üzerinde yükseldiğine işaret eden Tanrıverdi, şunları kaydetti:
"Merkez Bankasının faizi 10-12 olursa KOBİ'lerin kullandığı faiz 20'nin üzerinde olur. Bir yandan yüksek faiz, öte yandan yüksek kur reel sektörü ciddi sıkıntıya sokacak. Faiz maliyeti ciddi oranda artacak olan üretici KOBİ'leri zor günler bekliyor. Yani yüksek faizin faturasını üretici KOBİ'ler ödeyecek. Biliyoruz ki ekonomi yönetimi sadece Merkez Bankasından ibaret değil. Bu nedenle Hükümetten sağduyuyla hareket edip, özellikle üretici firmaları koruyacak kararları almasını bekliyoruz."
" Merkez Bankası, faiz konusunda baskı altında tutuldu"
İstanbul Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği (İTHİB) Yönetim Kurulu Başkanı İsmail Gülle de konuya ilişkin açıklamasında, yüksek faizin ve döviz kurlarındaki oynaklığın bedelini reel sektörün ödediğini kaydetti
Merkez Bankasının faiz konusunda baskı altında tutulduğunu savunan Gülle, açıklamasında şu ifadelere yer verdi:
"Faiz silahını erteleyen Merkez Bankası, beklenenin üstünde bir faiz artırımı yaptı. Merkez Bankasının reel kesim için daha cesur kararlar alması gerekiyordu. Gelinen noktada, hem yüksek faizin hem de döviz kurlarındaki oynaklığın bedelini reel kesim ödüyor. Mevcut şartlarda orta vadede ihracat hedeflerini tutturmak, artık büyük başarı olur. Merkez Bankası başkanlarının, uzun süre baskı altında tuttuğu TL'ye, en ufak kırılganlıkta kontrolsüz şekilde aşırı değer kazandırma politikasından vazgeçmesi gerekiyor. Her sene enflasyon oranında kur artışı yaşatması gerekiyor ki, kurlarda büyük ölçüde oynama olmasın, TL'nin imajı zedelenmesin ve büyüme hedefleri değişmesin." - İstanbul