Metam, Afyon'un Mermer İhracatını 1 Milyar Dolara Çıkaracak
Ege Maden İhracatçıları Birliğinden Türk mermerine katma değer kazandıracak projeler arka arkaya gelirken, Afyon mermerine katma değer katacak, ihracatında Türkiye’ye daha fazla gelir sağlayacak METAM’i Afyon’da kurmak için harekete geçildi.
Ege Maden İhracatçıları Birliğinden Türk mermerine katma değer kazandıracak projeler arka arkaya gelirken, Afyon mermerine katma değer katacak, ihracatında Türkiye'ye daha fazla gelir sağlayacak METAM'i Afyon'da kurmak için harekete geçildi.
Türkiye'de mermerciliğin önemli merkezlerinden Afyon'da kurulacak Mermercilik Eğitim, Tanıtım ve Araştırma Geliştirme Merkezi (METAM) için Ege Maden İhracatçıları Birliği, Afyon Valiliği, Zafer Kalkınma Ajansı, Afyonkarahisar İscehisar Organize Sanayi Bölgesi ve Afyonkarahisar Kocatepe Üniversitesi proje için güçlerini birleştirdi. Ekonomi Bakanlığı desteğiyle başlatılan 23 firmanın yer aldığı, 'İşlenmiş Doğaltaş Sektöründe Tasarım Odaklı İhracatın Geliştirilmesi' adlı URGE projesine 2016 yılında start veren Ege Maden İhracatçıları Birliği, METAM ile katma değerli ürün ihracatı projelerine yeni bir halka eklemiş oldu. METAM'ın, Afyon'da kurulup başarıya ulaştığında Türkiye'nin diğer doğal taş üretim merkezleri Burdur, Muğla, Denizli gibi illerde de aynı modeli uygulamak istediklerini belirten Ege Maden İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Mevlüt Kaya, proje ile ilgili Afyon'u ziyaret ettiklerinde Afyon Valisi Aziz Yıldırım, Zafer Kalkınma Ajansı ve Afyonkarahisar İscehisar Organize Sanayi Bölgesi yetkilileri ile yaptıkları görüşmelerde projeyi başarıya götürecek heyecanı gördüklerini ve bu heyecanın kendilerini METAM'ı hayata geçirme konusunda daha da motive ettiğini kaydetti.
"1 milyar dolarlık katkı sağlamasını amaçlıyoruz"
Afyon'un 2016 yılında gerçekleştirdiği doğal taş ihracatının 170 milyon dolar olduğunu hatırlatan Kaya, "Afyon 2016 yılında toplam 291 milyon dolar ihracat gerçekleştirdi. Doğal taş ihracatı ise 170 milyon dolar oldu ve toplam ihracattan yüzde 59 pay aldı. METAM ismini verdiğimiz Ar-Ge merkezi hayata geçtiğinde bu rakamın 4-5 kat artmasını bekliyoruz. Doğal taş sektörünün 2023 yılı için 7 milyar dolar olan ihracat hedefine Afyon'un 1 milyar dolarlık katkı sağlamasını amaçlıyoruz" diye konuştu.
Doğal taş sektörünün 1980 sonrasında kalifiye olmayan iş gücüyle bu başarı hikayesini yazdığına dikkati çeken Kaya, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Hem insan varlığımızı eğiteceğiz, hem de katma değerli ürün üreteceğiz. Asıl o zaman hem Türkiye'nin doğal taşı hak ettiği değere kavuşacak, hem de doğal taş üretim merkezlerimiz büyük şehirlere göç vermekten kurtulduğu gibi tersine göçü başlatacağız."
Toplam maliyet 5 milyon 700 bin
METAM, Afyonkarahisar İscehisar Organize Sanayi Bölgesi ve Ege Maden İhracatçıları Birliğinin sektörde katma değerli ürün ihracatının artırılması için hazırladığı bir proje olarak dikkat çekiyor. İki kurumun arasında imzalanacak olan işbirliği protokolü sonrasında METAM Projesi, Zafer Kalkınma Ajansına sunulacak ve yüzde 75 oranında destek alınacağı belirtildi. Projenin toplam maliyeti ise 5 milyon 700 bin TL olarak öngörülüyor.
METAM Projesinde genel amacın da, 'mermer sektörünün geliştirilmesi ve katma değerli üretimin ve ihracatın artırılması' olarak tanımlanıyor. - İZMİR