Meyve Suyunu İçmiyor, Satıyoruz"
Meyve Suyu Endüstrisi Derneği Genel Sekreteri Akdağ: "Türkiye'de 2012 yılında kişi başına düşen ortalama meyve suyu ve nektarı tüketim miktarı 8 litre civarında.
SEVAL OCAK ADIYAMAN - Meyve Suyu Endüstrisi Derneği (MEYED) Genel Sekreteri ve Dünya Meyve Suyu Federasyonu (IFU) Yönetim Kurulu Üyesi Ebru Akdağ, " Türkiye'de 2012 yılında kişi başına düşen ortalama meyve suyu ve nektarı tüketim miktarı 8 litre civarında. Bu oran Avrupa'da 21 litre, Kanada'da 42 litre civarında" dedi.
Akdağ, AA muhabirine yaptığı açıklamada, MEYED'in 1997'den bu yana IFU ve 2005 yılından bu yana da Avrupa Meyve Suyu Birliği (AIJN) üyesi olduğunu söyledi.
AB uyum mevzuatı hazırlanması konusunda MEYED'in etkin rol aldığını dile getiren Akdağ, AB Direktifi çerçevesine Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığınca Türkiye Meyve Suyu ve Benzeri Ürünler Tebliği'nin yakın zamanda revize edilerek yayımlanacağını bildirdi. Ebru Akdağ, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Tebliğ içerisinde en radikal değişikliklerden biri daha önceden, yasal olarak tanımlanan sınırlarda, tat dengesinin sağlanması için katılmasına izin verilen şekerin, artık yüzde 100 meyve suyuna eklenmesine izin verilmemesi olacak. Bu öneri, bizzat meyve suyu üreticileri tarafından getirildi. Bu, meyve suyu sektörünün kalitenin gelişerek korunması ve tüketicilerin bilinçlendirilmesine verdiği önemin bir göstergesidir. İşlenen meyve kalitesi ve teknoloji sayesinde tat dengesini sağlamak için şeker katılmasına gerek duymadan, yüzde 100 meyve suları zaten şeker katkısız olarak üretiliyor. Ancak çok az miktarda da olsa şeker katkısına izin verilmesi, ürünlere şeker katıldığı yanılgısına yol açıyor. Öte yandan her üreticinin aynı gelişmişlik seviyesine gelerek, olası durumlarda şeker katmasının da önüne geçilmesi hedefleniyor. İkinci sebep de işte bu yanlış algıların silinerek, tüketicilerin bilinçlendirilmesi ve yüzde 100 meyve suyunun eklenmiş şeker içermediğinin anlaşılması."
"İşlenen meyve miktarı 1 milyon tonu aştı"
Türkiye meyve suyu sanayinin, AB'deki en gelişmiş teknolojileri kullandığını, başta AB olmak üzere 150 ülkeye ihracat yaptığını bildiren Akdağ, sektörün hem iç hem de dış pazarda büyüme potansiyeline sahip olduğunu vurguladı. Akdağ, meyve suyu sanayisinde işlenen meyve miktarının, 2012 itibarıyla 1 milyon tonu aştığını ve bu miktarın son 6 yıllık dönemde yaklaşık 2 katına çıktığını belirterek, bu durumun sektörün istikrarlı büyümesini koruduğunu ortaya koyduğunun altını çizdi.
Türkiye'de kişi başına düşen meyve suyu ve nektarı tüketiminin her geçen yıl artıyor olsa da henüz Amerika ve AB ortalamalarıyla kıyaslandığında oldukça düşük seviyelerde seyrettiği bilgisini de veren Akdağ, "2012 yılında kişi başına düşen ortalama meyve suyu ve nektarı tüketim miktarı 8 litre civarında. Buna karşılık bu oran Avrupa'da ortalama 21 litre civarında. Avrupa'daki ve dünyadaki gelişmiş pazarlarda ise tüketim oranları, bu ortalamanın da üzerinde. Örneğin Almanya'da 32, Finlandiya ve Hollanda'da 29, Avusturya'da 27, Kanada'da 42 litre civarında" şeklinde konuştu.
Avrupa'daki doymuş pazarın tersine Türkiye meyve suyu pazarının hızla büyüdüğünü ve çok büyük ihracat potansiyeline sahip olduğunu belirten Akdağ, üreticilerin uluslararası ticarette rekabet edebilmelerinin önünde yer alan yapısal ve girdi maliyetleri gibi birçok engelle mücadele ettiğini söyledi.
Akdağ, bunlara rağmen ekonomik kriz dönemi dışında 2000'li yılların başından bu yana ihracatın artırıldığını ve meyve suyu sanayinin her zaman dış ticaret fazlası verdiğini dile getirerek "Son altı yıllık dönemde Türkiye meyve suyu sanayinin dış ticaret fazlası yüzde 133,25 oranında artarak 186,6 milyon dolara ulaştı. Sektörün toplam ihracatı ise 2006'dan 2012'ye 2 katından fazla arttı" ifadesini kullandı.
Türkiye meyve suyu sanayisinin dış ticaret dengesi
Değer (milyon dolar) 2006 2007 2008 2009 2010 2011 2012 İhracat 103,6 160,3 131,3 105,5 174,2 220,4 214,4 İthalat 23,5 34,5 35,6 17 23,7 28,9 27,8 Dış Ticaret Dengesi 80,1 125,8 95,7 88,5 150,5 191,5 186,6 - "Günde 1 bardak meyve suyu"
Türkiye'de meyve suyu tüketiminin düşük olmasının temel nedenlerden birinin, meyve suyunun sağlıklı beslenmedeki öneminin yeterince anlaşılmamış olması olduğunu belirten Akdağ, Dünya Sağlık Örgütünün küresel beslenme stratejisinin anahtar önerilerinden birinin, günde 400 gram meyve ve sebze tüketilmesi olduğunu anımsattı. Bu yaklaşımın, ABD'de ve AB'de uygulanan "5 a day" kampanyalarının temelini oluşturduğunu ifade eden Akdağ, bu kapsamda sağlıklı bir beslenme için günde en az 5 porsiyon meyve ve sebze tüketilmesi gerektiğini belirtti.
Ebru Akdağ, "Bu programlarda bir bardak meyve suyunun da günlük meyve gereksiniminin 1 porsiyonunu karşılayabileceğinin altı çiziliyor. Yani ölçülü bir tüketim ve sağlıklı beslenme için günde 1 bardak meyve suyunun faydalı olduğu belirtiliyor. Türkiye'de haftada 1 bardak dahi meyve suyu içmiyoruz" diye konuştu. - Ankara