Haberler

Milli Yük Vagonuna Kadın Eli

Güncelleme:
Abone Ol

Sivas'ta, demiryolu sektörüne yük vagonu ve yedek ürün üreten TÜDEMSAŞ milli trenin yük vagonunun çiziminden, üretimine kadar her aşamasında kadınlar da görev alıyor.

Sivas'ta, demiryolu sektörüne yük vagonu ve yedek araçlarıyla sanayi ürünleri üreten Türkiye Demiryolu Makinaları Sanayi AŞ'nin (TÜDEMSAŞ) milli trenin yük vagonunun çiziminden, üretimine kadar her aşamasında kadınlar da görev alıyor.

HER TÜRLÜ İŞTE VARLAR

Kentte 418 bin metrekarelik alanda yaklaşık bin 500 uzman personelle çalışmalarını yürüten TÜDEMSAŞ'ın "ağır sanayi" olarak adlandırılan vagon üretim, vagon onarım, metal işleri imalat fabrikaları ile her türlü tesis ve makine parçalarının imalat, tasarım ve onarımında kadın personel de çalışıyor.

Tasarım aşamasında makine parçaları ve vagonların çizimini yapan kadınlar, daha sonra fabrikalara giderek hem üretime yardımcı oluyor hem de üretimden çıkan parçaların bakım onarım ile kalite kontrolünü gerçekleştiriyor.

28 KADIN ÇALIŞIYOR

Çalışanların çoğunluğunu erkeklerin oluşturduğu fabrikada 28 kadın personelden 16'sı tasarım, imalat ve onarım aşamalarında görev alıyor. Kadınlar, milli trenin yük vagonunun tasarım ve üretim aşamasında aktif olarak yer almanın mutluluğunu ve gururunu yaşıyor.

Fabrikada kalite geliştirme sistem şube müdürü olarak görev yapan Vildan Kocamemik (39), AA muhabirine, 7 yıldır fabrikada çalıştığını söyledi.

Biriminde çalışan kadınlarla vagon imal ve onarım işlerinin belgelendirme ve sertifikalandırma işlerini yaptığını anlatan Kocamemik, "Burası ağır sanayi sektörü. Geçmiş yıllarda kadınların çok tercih ettiği bir çalışma sahası olmamış. Üst yönetimimiz bu konuda kadın çalışana destek oluyor. Burada yeni bir üretim anlayışına geçilirken aynı zamanda kadınların da rahatça ve huzurla çalışabileceği bir ortam sağlandı." dedi.

"MİLLİ VAGONDA KADIN ELİ HASSASİYETİ VAR"

Kocamemik, idari birimlerdeki kadınlara göre daha ağır koşullarda çalıştıklarını aktararak, "28 kadın çalışanımız var, bunun 16'sı teknik personel. Bir şekilde sahada olmak zorundayız. Vagon imalatındaki stok girişinden, tasarımına, üretimine, onarımına, kalite kontrolüne, buraya giren malların kalite kontrol onaylarına, laboratuvardaki testlerine kadar her alanda kadınlar çalışıyor. Ağır sanayide çalışmak eşsiz bir deneyim. Kadının kendine göre de bir titizliği var, bu da üretime yansıyor. Milli vagon üretimine kadın eli, hassasiyeti ve dikkati değiyor." diye konuştu.

"KADINLAR YAPTIĞI İÇİN GURURLUYUZ"

Fabrikada teknik personel olarak çalışan Ayşenur Şahin Arslan (27) da üretim planlama bölümünde 1,5 yıldır görev yaptığını ve ağır sanayide çalışmanın zevkli olduğunu anlattı.

Mesleğinin zorluklarına dikkati çeken Arslan, şunları kaydetti:

"Sürekli tehlike altındasınız. Bazı ağır iş malzemeleri var bunları kullanmak zorundayız. Sürekli vinçlerin altında çalışıyoruz, bu da risk taşıyor. Ama saha demek her şeyin başladığı yeri görmek demek. Emekle bir şeylerin ortaya çıkarıldığı yer. En küçük şeyde bile ne kadar emek harcandığını görüyoruz. Bunda bile küçük bir katkımız olduğunda seviniyoruz. Ayrıca yerli ve milli vagona kadın eli değdiği için gururluyuz. Ayrı bir heyecan oluyor bizim için. Hangi aşamalardan geçtiğini, hangi zorluklarla bu vagonların sertifikalandırıldığını biliyoruz. Dünyayla, Avrupa ile bu konuda yarışmak bizim için gurur verici. Bunda da bizim katkımızın olması çok güzel."

"HER AŞAMASINDA BİZ VARIZ "

Arslan, sektörde bugüne kadar hep erkeklerin çalıştığını ama kadınların da bu sektöre ilgisinin arttığını belirterek, "Türkiye'de ilk olarak TÜDEMSAŞ'ta kadın eli, Avrupa standartlarına uygun, yerli üretim vagonlarını inşa ediyor ve bunda da kadın eli ilk aşamasından son aşamasına kadar var." dedi.

Çalışanlardan Pınar Eğer (28) ise 3,5 yıldır TÜDEMSAŞ'ta görev yaptığını dile getirerek, resimhanede tasarım yaptıktan sonra sahaya inip üretimini, montaj aşamalarını kontrol ettiklerini ifade etti.

Resimhane olarak milli yük vagonunun ilk üretim aşamasında yer aldıklarını söyleyen Eğer, "Bu çok güzel bir duygu. Çizdiğimiz şeyleri üretimde gördüğümüzde çok gururlanıyoruz. Vagona kadının gözüyle bakıyoruz ve vagonun her detayında kadının da eli var." ifadesini kullandı.

Kaynak: AA / Ekonomi

Ekonomi Türkiye Sivas Ekonomi Haberler

Bakmadan Geçme

1000

Yorumlar (5)

aydın doğan:

gelmiş geçmiş en güzel yaratıkları AMELE ettiğiniz!!! yazıklar olsun!

Yanıtla42
kemalist devrimci:

AKPli adamların tanıdığı kadınlar. Kahrolsun AKP

Yanıtla41
Kadın her zaman başrolde olmalı:

Kamusal alanda üst düzey kadın yönetici oranı yüzde 9, Kadın hakim oranı yüzde 36, kadın profesör oranı yüzde 28, Kadın polis oranı yüzde 5, Meclisteki kadın milletvekili oranı yüzde 14. Gelişmiş ülkelerde bu rakamlar en az iki katı. Buda gösteriyor ki gelişmişlikte kadının rolü büyüktür.

Yanıtla01
yılmaz denizci:

senin dünyadan haberin yok belli! o senin dedin ''Gelişmiş ülkelerde'' bi git bakıym kadınları bak ne durumdadırlar. . . ilk önce mahhaleden çıkmayı çalış bırak dünyayı!

11
ANADOLU SON VATAN!:

KANAL İSTANBUL YERİNE, KANAL ANKARA YAPILMALIDIR. MARMARA DENİZİ-GEMLİK KÖRFEZİ-İZNİK GÖLÜ-SAKARYA NEHRİ-GÖKÇEKAYA BARAJI-SARIYAR BARAJI KANALLARLA BİRLEŞTİRİLEBİLİR. BÖYLECE 5 MİLYON NÜFUSA SAHİP ANKARA NIN DENİZDEN LOJİSTİK İHTİYACI KARŞILANABİLİR. KANAL SAKARYA:MARMARA DENİZİ-İZMİT KÖRFEZİ-SAPANCA GÖLÜ-SAKARYA NEHRİ-KARADENİZ KANALLARLA BİRLEŞTİREBİLİR. DAHA SONRA KANAL SAKARYA İLE KANAL ANKARA BİRLEŞTİRİLEBİLİR!

Yanıtla00
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title