Haberler

Yargıtay'dan milyonlarca çalışanı ilgilendiren emsal karar: Fazla mesai yaptığını iddia eden işçi bunu kanıtlamak zorunda

Güncelleme:
Abone Ol

Yargıtay milyonlarca çalışan için emsal bir karara imza attı. Yüksek mahkeme, işçinin fazla mesai iddiasını ispatla yükümlü olduğunu belirterek imzalanan bordronun sahteliği kanıtlanıncaya kadar kesin delil olduğuna hükmetti.

Milyonlarca işçiyi yakından ilgilendiren fazla mesai kararı Yargıtay 22. Hukuk Dairesi'nden çıktı. Fazla çalışma yaptığını iddia eden işçinin bu iddiasını ispatla yükümlü olduğuna dikkat çeken Yüksek Mahkeme, işçinin imzasını taşıyan bordronun, sahteliği ispat edilinceye kadar kesin delil olduğuna dikkat çekti.

FAZLA ÇALIŞMALARININ KARŞILIĞI ÖDENMEDİ

Özel bir inşaat şirketinde çalışan usta, kıdem ve ihbar tazminatı ödenerek işten çıkarıldı. İş Mahkemesi'nin yolunu tutan mağdur işçi, haftanın 7 günü, milli bayram ve genel tatillerde dahil olmak üzere çalıştığını, her gün saat 06.00'da işveren tarafından temin edilen servis araçlarıyla alınıp şantiye alanına götürüldüğünü, saat 07.00'de işe başladığını belirtti. Ara dinlenmenin 30 dakika olduğunu, çalışmasının akşam 19.30 veya 20.00'ye kadar devam ettiğini, fazla çalışmalarının karşılığının ödenmediğini, çalıştığı sürece bütün resmi tatillerde, bayramlarda çalıştığını, ancak karşılığının ödenmediğini ileri sürdü.

Fazla çalışma, hafta tatili, ulusal bayram ve genel tatil ve asgari geçim indirimi alacaklarının hüküm altına alınmasını talep etti. Mahkemede savunma yapan şirket avukatı ise dava konusu alacakların zaman aşımına uğradığını, davacıya kıdem ve ihbar tazminatının tam olarak ödendiğini, yolda geçen sürenin çalışma süresinden sayılamayacağını, davacı ile aylık 270 saat çalışma üzerinden sözleşme imzalandığını, davacının ücret bordrolarını ihtirazi kayıt koymadan imzaladığını belirterek, davanın reddini talep etti. Mahkeme, davanın kısmen kabulüne hükmetti.

İŞ YERİ KAYITLARI DELİL NİTELİĞİNDEDİR

Kararı davacı işçi temyiz edince devreye Yargıtay 22. Hukuk Dairesi girdi. Taraflara tebliğ edilen kararda; milyonlarca işçiyi ilgilendiren emsal nitelikte ifadeler yer aldı. Fazla çalışma yaptığını iddia eden işçinin bu iddiasını ispatla yükümlü olduğunun vurgulandığı kararda şu ifadelere yer verildi:

"Ücret bordrolarına ilişkin kurallar burada da geçerlidir. İşçinin imzasını taşıyan bordro sahteliği ispat edilinceye kadar kesin delil niteliğindedir. Bir başka anlatımla bordronun sahteliği ileri sürülüp kanıtlanmadıkça, imzalı bordroda görünen fazla çalışma alacağının ödendiği varsayılır. Fazla çalışmanın ispatı konusunda iş yeri kayıtları, özellikle iş yerine giriş çıkışı gösteren belgeler, iş yeri iç yazışmaları delil niteliğindedir. İmzalı ücret bordrolarında fazla çalışma ücreti ödendiği anlaşılıyorsa, işçi tarafından gerçekte daha fazla çalışma yaptığının ileri sürülmesi mümkün değildir. Ancak, işçinin fazla çalışma alacağının daha fazla olduğu yönündeki ihtirazi kaydının bulunması halinde, bordroda görünenden daha fazla çalışmanın ispatı her türlü delille yapılabilir. İşçiye bordro imzalatılmadığı halde, fazla çalışma ücreti tahakkuklarını da içeren her ay değişik miktarlarda ücret ödemelerinin banka kanalıyla yapılması durumunda, ihtirazi kayıt ileri sürülmemiş olması, ödenenin üzerinde fazla çalışma yapıldığının yazılı delille ispatlanması gerektiği sonucunu doğurmaktadır."

Somut olayda, imzanın davacıya ait olup olmadığı belirlenmeksizin yazılı şekilde verilen karar hatalı olup, bozmayı gerektirdiği kararda şu cümleler de yer aldı: "Davacı dava dilekçesinde işverence aralarında kararlaştırılan ücretin ödendiğini, fazla mesai, hafta tatili ve ulusal bayram ve genel tatil alacaklarının ödenmediğini, işveren tarafından düzenlenen maaş bordrolarında ücretin bir kısmının fazla mesai olarak gösterildiğini iddia etmiştir. Dosyaya sunulu bordroda sondajlama usulü yapılan incelemeye göre davacı işçiye aylık brüt ücretin 1/10'una tekabül eden kısmının fazla mesai olarak ödendiği tespit edilmiştir. Bu itibarla, davacının imza inkarına ilişkin yukarıda yapılan açıklamalarla birlikte davacının bordrolarda gösterilen ücretin hatalı olduğuna dair iddiasının değerlendirilerek davacının fazla mesai, hafta tatili ve ulusal bayram ve genel tatil çalışmaları hakkında bir karar vermek gerekirken eksik inceleme ile yazılı şekilde karar verilmesi hatalı olup bozmayı gerektirmiştir."

"EN ÇOK YAŞANAN UYUMSUZLUKLARDAN BİR TANESİDİR"

Konuyla ilgili çalışanların çok dikkat etmesi gerektiğini belirten Sosyal Güvenlik Uzmanı Özgür Erdursun, "Fazla mesai konusu Türkiye'de çalışanları ilgilendiren çok önemli detaydır. Çünkü işçi ve işveren arasındaki en çok yaşanan uyuşmazlıklardan bir tanesidir. İşçi işten ayrıldığında benim fazla mesailerim sosyal güvenlik kurumuna tam olarak bildirilmedi diye dava açabiliyor. Bu konuda ilginç kararlar ortaya çıkabiliyor. Yargı örnek teşkil edebilecek bir karara imza attı. Kararda şu yer alıyor: Çalışanın ücret bordrosuna atacağı imza, o konuda kendisini bağlar. Fazla çalıştığı halde ücret bordrosunda bu görünmüyor veya az görünüyorsa imza atarken şerh düşebilir. Bunu yapmaz ise şayet, ileride dava açtığında haksız duruma düşebilir. Eğer şerh düşmüş ise, bu konuda davayı kazanabiliyor" dedi.

Çalışanlar tarafından fazla mesai veya diğer hakların aranmasının Türkiye'de hayatın olağan akışına ters düştüğünü belirten Erdursun, "Çünkü çalışanlar işini kaybetmemek için, fazla mesaisi gösterilmese de, bir kısmı elden verilse de çok fazla sesini çıkartamıyor. Önüne konan maaş bordrosunu imzalıyor. Daha sonra işten ayrıldıktan sonra dava yoluna gitmeye çalışıyor. Bu sebeple, mahkeme kararları çalışanların daha uyanık olması gerektiğini vurgulamış oluyor. Çalışanlar fazla mesai, ücret gibi diğer haklarına çok dikkat etmesi gerekiyor. Yani işveren ve işçinin maaş bordrosunu okuyup imzalaması gerekiyor. Her iki taraf da haklı olduğu durumda haksız duruma düşebilir" şeklinde uyarıda bulundu.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Ekonomi

Ekonomi Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000

Yorumlar (20)

Yağız:

ne olacak , işçi kendi puantajını tutup, işverene mi onaylatacakmış, Reel Puantaj tutan işçiyi hangi işletmme, kaç ay çalıştırır ki ?

Yanıtla112
Adalet:

Her işyeri giriş ve çıkış saatlerini kontrol altında tutsun zaten işçinin beyanına gerek kalmaz. Parmak okuyucular kart girişleri veya olmadı işçi imzasını taşıyan basit bir a4 kağıdı. Bunları şirket yapmıyorsa çalışanın suçu ne

Yanıtla08
Emekli:

Serhat keleş; bu ülkede çalışma ve sosyal güvenlik bakanlığı yasaları haftalık çalışma 45 saattir ve bundan fazlası mesai der. İşverenler de işçiyi sağmal inek görür. İşçi bordroya şerh koysa anında işinden olacak. Sen işveren olarak çalışanın hakkını versen kimse dava açmaz. Patronlar ise yüz kazanıp bir verme derdinde. Bir kısım hak bilen işveren hariç. Ayrıca işçinin şahidi yalancı olamaz. Hatta işçinin iş arkadaşı işini kaybetmemek için şahitlik bile yapmak istemiyor. Sen neyin peşindesin? Yazdıklarına bakılırsa sende işçi hakkıyla gelişip büyüyen işverensin.

00
Serhat keleş:

Bunların hepsini şirket yapsa da çalışan 2 yalancı şahit ile herşeyi çözüyor. Adam bütün resmî tatil dini bayramlarda çalışmış günde 15 saat çalışmış ve mesai almamış ve çalışmaya devam etmiş biraz çalışıyım dava ederim ne de olsa mahkeme hakkım 5 ise 25 veriyor. Bir de örnekte kıdem ve ihbar tazminatını Ödemiş firma daha ne yapsın

00
MAGDUR İŞÇİ:

BEN KENDİMDEN ÖRNEK VEREYİM BEN GÜVENLİK GÖREVLİSİ OLARAK ÇALIŞIYORUMHAFTADA 6 GÜN 12SAAT ÜZERİNDEN ÇALIŞIP 1 GÜN İZİN YAPIYORUM . İŞ KANUNUNDA DİYORKİ HAFTADA 6 GÜN ÇALIŞAN BİRİ 42 SAAT ÇALIŞABİLİR, ÜSTÜ MESAİ OLARAK ÖDENMEK ZORUNDADIR. AMA İSVEREN BUNU BANA ÖDEMİYOR. ŞİMDİ BEN ARKADAŞLARI ŞAHİT YAZDIRSAM ONLARI İŞTEN ATMAKLA TEHDİT EDİYOR

Yanıtla06
Serhat keleş:

Peki kardeşim işveren kalleş anladık seni işe alırken bu şartları söyledi ve sen alcağın ücreti kabul ettin dimi. İşe başlarken niye denedin haftalık 45 saatten sonra ekstra maaş isterim. Sizin gibiler yüzünden binlerce doğru firma da kapanıyor.

20
00000000000000000000000:

İŞÇİ KENDİ PUANTAJINI TUTSA BUSEFER DE MAHKEME İŞÇİYE SENİN EVRAKIN SAHTE DİYEREK İŞÇİYE EVRAKTA SAHTECİLİKLE SUÇLAR. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . NASI Bİ ZİHNİYET ANLAMADIM

Yanıtla04
Serhat:

Mahkemede yalancı şahitlik yaptıklarında yalan beyandan sahtecilikle suçlasa bu durum buralara gelmez

00
Srkn:

Calisma bakanliginin artik denetlemeli haftalik calisma saatini aşan binlerce isyeri var,

Yanıtla03
Burak:

Imza atmazsan isten atiliyorsun..birakin bu hikayeleri

Yanıtla03
Tüm 20 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title