Haberler

Mısır'a Değil Önce Anadolu'ya Özendirsin

Abone Ol

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün Başkanlığında Çok Sayıda İhracatçı İş Adamının Mısır'a Yaptığı Seyahat Bazı Sanayiciler Tarafından Ağır Bir Dille Eleştirildi.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün başkanlığında çok sayıda ihracatçı iş adamının Mısır’a yaptığı seyahat bazı sanayiciler tarafından ağır bir dille eleştirildi. Türkiye Giyim Sanayicileri Derneği (TGSD) Başkanı Ahmet Nakkaş, Mısır gibi ülkelere yatırımı özendirmek için gösterilen önceliği ve çabayı anlamakta güçlük çektiklerini açıkladı. Nakkaş, kamu erkanının, yatırım ve üretim için destek, teşvik ve bu konuda samimi inanç ve gayret bekleyen Anadolu’ya da, Mısır ile benzeri ülkelere gösterilen ilgiyi esirgemeyecekleri yönündeki ümitlerini korumak istediklerini söyledi.

TÜRKİYE İLGİ BEKLİYOR: Türkiye’de yatırımı özendirmek gerekirken Mısır gibi ülkelere gösterilen ilgiyi anlamakta güçlük çektiklerini belirten Nakkaş, Türkiye ekonomisi ve hazır giyim sektörünün önemli bir dönüşüm sürecinden geçtiğini ifade etti. Nakkaş, buna bağlı olarak piyasa koşulları içinde işletmelerin rekabet güçlerini arttırmak için alacakları tüm kararlara saygı duyulması gerektiğini vurguladı; bununla birlikte bu kararları şekillendiren en önemli unsurun da, öncelikle kamu otoritesinin Türkiye içinde uygun üretim, rekabet, yatırım koşullarını oluşturması olduğunu kaydetti. Nakkaş, "Yıllardır kamudan, özellikle Anadolu odaklı olarak üretim ve yatırım koşullarının iyileştirilmesi talepleri varken ve bu konuda hálá somut adımlar atılmamışken, kamu erkanının, Cumhurbaşkanımızın son seyahatinde olduğu gibi Mısır gibi ülkelere yatırımı özendirmek için gösterdikleri önceliği ve çabayı anlamakta güçlük çekmekteyiz" dedi.

GÜNEYDOĞU DAHA GERİ: TOBB Hazır Giyim Meclisi Başkanı Umut Oran ise, Türkiye’nin en önemli ekonomik sorunlarının dış ticaret açığı ve istihdam olduğunu belirterek "Bu ortamda, Türkiye’nin daha fazla üretmesi, daha fazla ihracat yapması ve bunun sonucunda bir taraftan dış ticaret ve cari açıkları dizginlemesi, diğer taraftan da yurttaşlarına istihdam sağlaması gerekiyor" diye konuştu. Oran şöyle devam etti: "Mısır’a giden yatırımların, Türkiye açısından ’fırsat-maliyet’ değerlendirmesinde farklı bir tablo ortaya çıkıyor. 21 Doğu ve Güneydoğu ilimizde kişi başı gelir Türkiye ortalamasının çok altında. TÜİK’in en son yayınladığı il bazındaki kişi başı gelir rakamlarına göre 10 ilimizde sosyo-ekonomik koşullar Mısır kadar kötü. 14 Doğu ve Güneydoğu Anadolu ilinde kişi başına düşen gelir 1073 dolar. 2001 Türkiye ortalaması ise 2146 dolar. Mısır’ın nüfusu 77.5 milyon ve kişi başı milli geliri 2007’de 1870 dolar. Nasıl Mısır, sosyo-ekonomik koşulları nedeniyle istihdam ve ihracat dostu yatırımları çekmeye çalışıyorsa, Türkiye hükümeti de olumsuz sosyo-ekonomik koşullarla boğuşan Doğu ve Güneydoğu’ya emek yoğun sektörleri çekmek için yatırımcılara cazip imkanlar sunmalı. Bu durumda, Türk üreticisi Mısır’a gitmek yerine Doğu ve Güneydoğu’ya yatırım yapacaktır. Mısır’da ürün ve hizmet satmaya odaklı yatırımların, Türkiye açısından son derece faydalı olacağı da açık."

CUMHURBAŞKANI Abdullah Gül’ün Mısır’a yaptığı seyahat bazı sanayicilerin tepkisini çekti. TGSD, Mısır gibi ülkelere yatırımı özendirmek için gösterilen çabayı anlamakta güçlük çektiklerini açıklarken, TOBBHazır Giyim Meclisi Başkanı Umut Oran uygun yatırım ortamı sağlandığında Mısır’a giden yatırımların Güneydoğu illerine çekilebileceği söyledi.

Mısır’a giden yatırımcı Türkiye’ye nasıl çekilir

UMUT Oran, Mısır’a giden yatırımların nasıl geri çekilebileceğini ise şöyle açıkladı: "Mısır’a yatırım yapan Türk şirketlerinin sayısı, tekstil-hazır giyim ağırlıklı 100’e yaklaştı. Toplam yatırım tutarı 1.5 milyar doları buluyor. 300 dolayında Türk yatırımcısı da, Mısır’da yatırımla yakından ilgileniyor. İş adamlarımızın Mısır’ı seçmelerinin rasyonel nedenleri var. Onları sorgulayamayız ama şirketlerimizin hangi nedenlerle Türkiye yerine Mısır’a yatırım yapmayı tercih ettikleri ve hükümetin bu yatırımları Türkiye’ye yönlendirmek için neler yapması gerektiği sorgulanmalı. Temel sebepler, Mısır’daki düşük işçilik ve enerji maliyetleridir. Ayrıca ABD olmak üzere Afrika ve Arap ülkeleri ile gerçekleştirilen ticari anlaşmalar sonucu neredeyse 1 milyarın üzerindeki bir pazara açılma imkanı sunuyor. Öncelikle Türkiye’de rekabetçi işçilik ücretleri sağlamak için Türkiye genelinde bölgesel asgari ücret uygulamasına geçilmeli, Doğu ve Güneydoğu illerinde belirli bir süre için asgari ücretten vergi alınmamalı."

Bektaş: Mısır’ı özendirmek Anadolu’nun moralini bozuyor

ANADOLU’ya yaptığı yatırmların sayısı dörde çıkan Hey Tekstil’in sahibi ve TGSD eski Başkanı Aynur Bektaş, bugün Batman’daki fabrikasının açılacağı haberini vererek şöyle konuştu: "Anadolu’daki fabrikalarım bana yatırdığımı geri verdi. Özellikle dokuma ve ABD’ye ihracatta Mısır’da ya da başka bir yere yatırım yapanlara karşı değilim. Onlar için mecburiyet oldu. Ancak hazır giyimi Türkiye’nin 10 yıl gerisinde olan Mısır’a taşıma çabaları yanlış. Genel ihracatın yüzde birini yapan Hey Tekstil yatırımlarını Anadolu’ya yaptı. Mısır ya da başka bir yere yapmadık, yapmayacağız. Yabancılar bize, içerideki seçilmişlerden daha çok güveniyor. İçeridekiler, Türk hazır giyim sektörünün konumunun farkında değiller. TGSD’nin başkanıyken Mısır’ın işaret edilmesi, özendirilmesi Anadolu’ya yatırım yapanların moralini bozmuştu. Bana ’Acaba biz hata mı yapıyoruz’ diye sorular gelmişti."

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Ekonomi

Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title