Haberler

"Mobil Dünya Kongresi 2013"

Abone Ol

Eda Topcu - Vodafone Türkiye İcra Kurulu Başkanı Serpil Timuray, 2020 yılında mobil iletişimin, Türkiye dahil 26 ülkede tarımdan elde edilen gelirleri 138 milyar dolar artırmasının beklendiğini belirterek, Vodafone Çiftçi Kulübü'nün 700 bin üyesi...

Eda Topcu - Vodafone Türkiye İcra Kurulu Başkanı Serpil Timuray, 2020 yılında mobil iletişimin, Türkiye dahil 26 ülkede tarımdan elde edilen gelirleri 138 milyar dolar artırmasının beklendiğini belirterek, Vodafone Çiftçi Kulübü'nün 700 bin üyesi olduğunu söyledi.

Timuray, Dünya GSM Birliği (GSMA) tarafından İspanya'nın Barcelona kentinde düzenlenen "Mobil Dünya Kongresi 2013" kapsamında, "Taking Mobile Agriculture Innovation to Market-(Tarladan Tüketiciye, Tarımda İnovasyon)" konulu panelde yaptığı konuşmada, global olarak hızlı bir dönüşüm çağında bulunulduğuna dikkati çekti.

Timuray, bu süreçte şirketlerin rollerini ve sorumluluklarını yeniden düşünmesi gerektiğine işaret ederek, "Sosyal ilerlemenin işletmelerde temel iş stratejilerine dahil edilebilmesi için değer oluşturma yöntemlerimizi yeniden tanımlamamız gerekmektedir" dedi.

Global bazda yaşanan değişimlere değinen Serpil Timuray, dengesiz nüfus büyümesinden bahsederek, 2050 yılında tarım ürünlerine olan talebin yüzde 70 artmasının beklendiğini söyledi.

Global ölçekte tarımın öneminin giderek arttığından bahseden Timuray,

"Global olarak, tarım alanında istihdam edilen kişi sayısı 1 milyarı bulmakta. Bu rakamın yarısı, dünya genelinde tarım üretiminin yüzde 60'ını gerçekleştiren küçük ölçekli tarım işletmelerinde çalışıyor. Dolayısıyla, tarım alanındaki üretkenliğin artması fakirliğin azalması ve gıda talebini karşılamak açısından kritik bir öneme sahip" ifadelerini kullandı.

Timuray, konuşmasında mobil iletişimin sunduğu çözümler konusunda da değerlendirmelerde bulundu. Cep telefonlarının, tüm bu sorunların ele alınmasında hiç tartışmasız çağın en çok kullanılan teknolojisi olduğunu dile getiren Timuray, mobil iletişimin gelişim için önemli fırsatlar sunduğunu kaydetti.

Dijital eşitsizliğin kapatılması konusunda da katılımcılara bilgiler veren Timuray, dünya genelindeki 6 milyar cep telefonu abonesinin yüzde 77'sinin gelişmekte olan ülkelerde yer aldığını belirtti.

Connected Agriculture raporuna göre, 2020 yılı itibariyle mobil iletişimin, 26 ülkede (Türkiye dahil) tarımdan elde edilen gelirlerde 138 milyar dolar artış sağlamasının beklendiğini söyleyen Serpil Timuray, 58 milyon çiftçinin sadece mobil bilgi hizmetlerini kullanması halinde bile ek 52 milyar dolar gelir sağlanabileceğini söyledi.

-Türkiye'de tarım sektörü-

Türkiye'deki tarım sektörüne ilişkin bilgiler de paylaşan Serpil Timuray,

"Çiftçiler, Türkiye nüfusunun yaklaşık dörtte birini oluşturmaktadır ve yarısından fazlası kadındır. Ancak tarım ve hayvancılığın Gayri Safi Yurtiçi Hasıla'ya olan katkısı sadece yüzde 8,2'dir." dedi.

Sektörün zorluğuna işaret eden Timuray,"Düşük gelir, zorlu çalışma koşulları, işin sürekli olmaması, pek çok çiftçinin işi bırakmasına ve hizmet sektörüne geçmesine neden oluyor. Mobile iletişim sektörü, tarım sektöründeki sorunlara çözüm sunuyor" yorumunda bulundu.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ile işbirliği içerisinde 2009 yılı başında Türkiye'de sürdürülebilir tarımın geliştirilmesi misyonu ile çiftçiye özel "Vodafone Çiftçi Kulübü"nü sunduklarını söyleyen Timuray, katılımcılara Çiftçi Kulübü'nün, Mobil bilgi hizmetleri, çiftçi tırıyla düzenlenen eğitimler gibi konuların detaylarından da bahsederek, çiftçilerin basit bir SMS ile ilanlarını yayınlayabildiğini belirtti.

Vodafone çiftçi Kulübü'nün segment bazlı pazarlama yaklaşımlarının bir parçası olduğunu ifade eden Timuray, "Sunduğumuz çözüm ve faydalardan bazılarına değinmek istiyorum. Ekonomik iletişim bunlardan biri, bu kapsamda çiftçi tarifeleri, ekonomik ve dayanıklı cep telefonu kampanyaları gibi avantajlar sunuyoruz. Bunun yanı sıra yüz binlerce abonemizi sigortaladık. Bu uygulama telekom sektörü için bir 'ilk'ti" dedi.

Çiftçi Kulübüne 700 bin çiftçinin üye olduğuna işaret eden Timuray, Çiftçi kulübünün sağladığı servisler ile çiftçilerin iş verimliliklerinde yüzde 12 artış, yıllık olarak toplamda 240 milyon lira dolayında tasarruf sağladıklarını dile getirdi.

Timuray, projenin herkes için kazan-kazan durumu sağlayan bir sosyal iş modeline dönüştüğünü belirterek "Vodafone Çiftçi Kulübü, 'iyilik için mobil iletişim' yaklaşımıyla, şirketlerin sadece şirkete özel ölçütler dışında değerler oluşturmasının mümkün olduğunu ve herkes için kazanç sağlanan bir sosyal iş modelinde de başarılı olabileceğini gösteren bir örnektir. Çiftçiler için kazanç, Vodafone için müşteri, Hükümet için ek gelir, tarıma dolayısıyla Türkiye ekonomisine ve sürdürülebilir bir dünyaya katkı sağlıyor" diye konuştu.

Yayıncı: Ali Bayaslan - BARCELONA

Kaynak: AA / Ekonomi

Serpil Timuray Barcelona Türkiye İspanya Ekonomi Ekonomi Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title