Haberler

Müdür Sağlam, Üreticiyi Uyardı

Abone Ol

Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Musa Sağlam, bahçelerin verimini artırmak için üreticilerin toprak tahlillerini yaptırması gerektiğini söyledi.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Musa Sağlam, bahçelerin verimini artırmak için üreticilerin toprak tahlillerini yaptırması gerektiğini söyledi.

Müdür Sağlam, bitkisel üretimde daha kaliteli daha bol ürün almak için gübre kullanımının önemli bir faktör olduğunu belirterek, "Özellikle fındık hasat dönemi sonrasında topraklarımızın giderek kirlendiği bu dönemde toprak tahlili mutlaka yaptırılmalıdır" dedi.

Müdür Sağlam yaptığı açıklamada, "Karlı bir gübreleme ancak bitkinin isteği olan gübre cins ve miktarını bilmek ve bu gübreleri en uygun zamanda ve şekilde toprağa uygulamakla yapılabilir. Burada önemli olan diğer bir hususta gübreye en az parayı vererek en fazla ürünün nasıl kaldırılacağını bilmektir. Bunun içinse toprak analizlerinin sonucu toprağımızdaki besin maddesi miktarını bilmemiz gerekir, yani toprak analizleri yaptırmalıyız. Toprağımızın hangi gübreye ihtiyacı varsa, bu, toprak analizinde ortaya çıkar ve hem üründe verim artar hem de boş yere gübre masrafı ortadan kalkar. Doğru gübre kullanımıyla topraklarımızı korumak, oluşabilecek maddi zararları en aza indirmek ve daha iyi ürün kalitesi elde etmek mümkün. Ama toprak için doğru gübre gözle seçilmez. Toprak analizi yaptırılmasının ve analize bağlı olarak ürün ekiminde tercihlerin belirlenmesinin verimi ve geliri arttırmaktadır. Bu yüzden toprak tahlilinin önemi, belirli dönemlerde müdürlüğümüzün teknik elemanlarınca köylerimiz gezilerek anlatılmaktadır" diye konuştu.

"TARIMSAL ÜRETİMİN EN BÜYÜK PROBLEMİ FAZLA GÜBRE"

Gübrenin bitkinin beslenmesinde, toprağı besin maddeleri bakımından zenginleştirmek için uygulandığını ifade eden Müdür Musa Sağlam konuşmasını şu sözleriyle sürdürdü: "Toprağı beslerken gübreyi toprağa en uygun zamanlarda, bitkinin isteği olan cinsten ve en uygun miktarlarda atmalıyız ki; faydalı ve ekonomik olsun. Ayrıca bilinçli gübre kullanarak milli servetimiz olan atalarımızdan emanet aldığımız topraklarımızı gelecek nesillerimize kullanılabilir olarak aktarmalıyız. Bilinçsiz yapılan gübrelemede çevre ve yer altı sularının kirliliği artmakta ve sağlığa zararları önemli boyutlara ulaşmaktadır. Etkin bir gübreleme yapabilmemiz için de toprağımızdaki mevcut bitki besin maddelerinin cins ve miktarlarını bilmeliyiz ki yetiştireceğimiz bitkinin ihtiyacı olan gübrelemeyi yapabilelim."

Tarımsal üretimdeki en önemli problemlerin başında gereğinden fazla ve aşırı gübre kullanımının geldiğini söyleyen Sağlam, "Fazla gübre fazla ürün anlamını taşımadığı gibi bazen bitkiye zehir etkisi yaparak ürünün azalmasına neden olmaktadır. Bir gübrenin fazla verilmesi, bazı diğer besin maddelerinin bitki tarafından alınmasını engellemekte, ürün miktar ve kalitesini düşürebilmektedir. Ayrıca, fazla gübre kullanımı, sizin paranızın ve Ülkemizin dövizinin boşa gitmesine sebep olmaktadır" şeklinde konuştu.

"FAZLA GÜBRE, FAZLA VERİM VERMEZ"

Ekonomik ve faydalı bir gübrelemenin toprak analizi sonucuna göre yapılan gübreleme olduğunu belirten Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Musa Sağlam, fazla gübre kullanımının fazla ürün verimi olmadığını vurguladı. Müdür Musa Sağlam son olarak, 2012 yılında ilk 6 aylık dönemde bin 793 üreticinin eğitime tabii tutulduğunu, bu eğitimler sonucu bin 63 kişinin toprak analizi yaptırdığına değinerek, hasat sonrası dönemde üreticilerin mutlaka toprak analizi yaptırması gerektiğini kaydetti,

Toprak analizi yaptıranlara devlet tarafından destekleme verildiğine dikkat çeken Sağlam, toprak analizi desteğinin dekar başına 2.5 TL olduğunu sözlerine ekledi. - ORDU

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Ekonomi

Musa Sağlam Ekonomi Ekonomi Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title