Haberler

"Müsiad 2013 2015 Yönetim Kurulu, Hedefler ve Faaliyetler Tanıtım Toplantısı"

Abone Ol

MÜSİAD Genel Başkanı Olpak."Sadece teminata dayalı finansman modeliyle, arzu ettiğimiz seviyede yenilikçi projelerin hayata geçirilmesi mümkün gözükmemektedir""Türkiye, farklı bir konuma ulaşmıştır."

Müstakil Sanayici İşadamları Derneği (MÜSİAD) Genel Başkanı Nail Olpak, sadece teminata dayalı finansman modeliyle, arzu edilen seviyede yenilikçi projelerin hayata geçirilmesinin mümkün olmayacağını belirterek, "Makul bir teminat karşılığında, fizibilitesi ortaya konulmuş yenilikçi projeler de, ihtiyaç duyulan finansmana erişebilmelidir" dedi.

MÜSİAD Genel Merkezi'nde gerçekleştirilen "2013-2015 Yönetim Kurulu, Hedefler ve Faaliyetler Tanıtım Toplantısı"nda MÜSİAD'ın yeni dönem hedeflerini anlatan Olpak, birçok konuda değerlendirmelerde bulundu.

Yeni dönemde finansman kalitesinin geliştirilmesinin gündemlerinde olduğunu dile getiren Olpak, şunları söyledi:

"Yenilikçi fikirlere ve Ar-Ge'ye dayalı, katma değeri ve rekabet gücü yüksek, yatırımların yeterli düzeyde finansmana erişmesi, uzunca bir üzerinde durduğumuz bir konu. Sadece teminata dayalı finansman modeliyle, arzu ettiğimiz seviyede yenilikçi projelerin hayata geçirilmesi, mümkün gözükmemektedir.

Makul bir teminat karşılığında, fizibilitesi ortaya konulmuş yenilikçi projeler de, ihtiyaç duyulan finansmana erişebilmelidir. Ayrıca, büyük ölçekli yatırımlarda, orta büyüklükteki işletmelerin de, alt taşeron olarak değil, iş ortağı olarak, projelere dahil edilmesini sağlayacak mekanizmalar, mutlaka kurulmalıdır."

-" Türkiye'nin yeni durumda aldığı pozisyonun adı, huzur, istikrar ve güvendir"

Olpay, gelişmekte olan ekonomilerin büyüme hızında, yavaşlama görülmesine karşın, dünya ekonomisi içinden alınan pay ve üstlenilen rollerde pozitif bir değişim görüldüğünü belirtti.

Nail Olpak, "Gücün tamamen Güney ve Doğu'ya kaydığını iddia etmiyoruz ama zenginlik ve refah paylaşımından Güney ve Doğu'nun da artık önemli bir pay almaya başladığını rahatlıkla söyleyebiliriz. Bununla birlikte, yalnızca refahtan alınan pay değil, yatırım yapılabilirliği ifade eden kredi derecelendirme pozisyonları da, hızlı bir değişim göstermektedir" diye konuştu.

Türkiye'nin son 44 yılın en düşük enflasyon rakamlarını yakaladığına işaret eden Olpak, IMF'ye borç verebilecek duruma gelindiğini anımsatarak, şöyle konuştu:

" Türkiye, farklı bir konuma ulaşmıştır. Türkiye'nin yeni durumda aldığı pozisyonun adı, huzur, istikrar ve güvendir. Tüm dünya biraz geç de olsa kredi derecelendirme kuruluşları da dahil, Türkiye'nin başarılarını takdirle karşılamaktadır. Bu noktada bizim en önemli gücümüz, sağladığımız güven olacaktır.

Zira, güven olmayınca gerek yerli, gerekse yabancı iş dünyasının yatırım yapma iştahı olmaz. Faizleri istediğiniz kadar aşağılara çekin, kimse harcama yapmak istemez. İşte bunun örneğini bugün Avrupa, Amerika, Japonya yaşıyor. Ancak Türkiye, yatırım yapmaya, yeni istihdam sağlamaya devam ediyor. Amerika'da, Avrupa'da istihdam rakamları düşerken, Türkiye'de artmaya devam ediyor. Zira, 2013'e, 2014'e hatta 2015'e güvenmeye devam ediyoruz."

"Haziran ayında '2013 Türkiye Ekonomisi Raporu'nu paylaşacağız"

Yılın ikinci yarısı itibariyle ekonominin canlanmaya devam ettiğinin görüleceğini savunan Olpak, "Yaklaşık bir yılı aşan bir süreden sonra, ilk defa etkin bir şekilde artma eğilimi gösteren kapasite kullanım oranları bu hususta ciddi bir sinyaldir. Ayrıca, kredi genişlemesine bağlı olarak, yılın diğer yarısında, 2012 yılından başlayarak, gereğinden fazla soğuduğunu düşündüğümüz iç talebin, büyümeye dengeli katkı sağlayacağını öngörmekteyiz" ifadelerini kullandı.

Olpak, raporda ekonomideki genel durumun bir fotoğrafının yansıtılacağını, rapor çerçevesinde stratejik yaklaşımların da ortaya konulacağını kaydetti.

-Yeni yönetim kurulu tanıtıldı

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın katılımıyla gerçekleşen MÜSİAD 22. Genel Kurulu'yla seçilenYönetim Kurulu Üyesi ve Sektör Kurulu Başkanlarını tanıtan Olpak, tam kadro başarıya odaklanacaklarını söyledi.

MÜSİAD'ı 2013-2015 arasında idare edecek 25 kişilik yönetim kurulunda ilk defa bir kadın yönetim kurulu üyesinin yer aldığı görüldü. 1990 yılında kurulan MÜSİAD'ın ilk kadın yönetim kurulu üyesi, Araştırmalar ve Yayın Komisyonu Başkanı görevine getirilen yayıncılık sektörü temsilcisi Dr. Melike Günyüz oldu.

Genel başkan yardımcıları ise, Nazım Özdemir, Ali Rıza Arslan, Kerim Altıntaş, Abdurrahman Kaan, Eyüp Akbal ve Kemal Yamankaradeniz olarak belirlendi. - İstanbul

Kaynak: AA / Ekonomi

Amerika Birleşik Devletleri Nail Olpak Türkiye Ekonomi Ekonomi Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title