Müsiad Gaziantep Şube Başkanı Kılçık'tan Ekonomi Değerlendirmesi
Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Gaziantep Şube Başkanı Kurt Ali Kılçık, Mart ayı sonu ile Türkiye'yi ilgilendiren ekonomik verilerini değerlendirdi.
Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Gaziantep Şube Başkanı Kurt Ali Kılçık, Mart ayı sonu ile Türkiye'yi ilgilendiren ekonomik verilerini değerlendirdi.
Kılçık yaptığı açıklamada, son 15 yılda bir kaç kriz atlatan Türk ekonomisinin krizlere karşı dayanıklı bir yapısı olduğunu söyledi. Kılçık, "Hiçbir zaman ilk on büyük ekonomide bulunma hedefimizi kaybetmememiz lazım. Gelecek 10 yılı çok parlak görüyorum. Geçmiş yılların savaşlarla ve ekonomik sıkıntılarla geçmesi ülkemizin bir kaderi değildir. Önümüzdeki yüzyıl ise barışla ve ekonomik başarılarla geçecek" dedi.
AB sürecine değinen Başkan Kurt Ali Kılçık, "Biz ihracatımızın yüzde 51'ini AB'ye yapar hale geldiğimiz için hızla büyüyoruz. Önceden ülke olarak biz, Avrupa'nın en çok mal ihracat ettiği ülkelerden biriydik. Şimdi biz onlara mal satar hale geldik. Çünkü AB standartlarında mal üretebiliyoruz. Bu kolay olmadı. Burada birçok fedakarlıklar vardır. Yeri gelmişken emeği geçen tüm sanayici, iş adamlarımızı ve destek veren hükümetimizi yürekten kutluyorum. AB'ye üye olma süreciyle giden harcamalar şimdi geri gelmeye başladı. O halde AB hedefini küçümsemeyelim uyarısında bulunmak istiyorum" diye konuştu.
" Türkiye'nin son dönemde farklı bir lige geçme durumunda olduğunu, bu yeni oyuncuların bazı özelliklerine bakıldığında Türkiye'nin eksiklerinin görüldüğünü ifade etmek istiyorum" diyen Kılçık, "Örneğin lise sonrası eğitime katılma oranı yüzde 40 olan ülkemiz, bu oranın yüzde 90 olduğu ülkelerle nasıl rekabet edecek? Patent sayısı oldukça düşük ülkemiz, sayısı binleri bulan ülkelerle nasıl rekabet edecek? Bu değişim zor ama zorunlu bir değişim. Tüm toplumu kapsayan bir anlayışla bunu yapabiliriz" ifadelerini kullandı.
Global markaların yolunun inovasyondan, yani yeni icatlardan geçtiğini anlatan MÜSİAD Gaziantep Şube Başkanı, Türkiye'de devletin ve özel sektörün buna sahip çıkması gerektiğini kaydetti. Kılçık, "Daha kaliteli ürünün yanı sıra, inovasyon, Ar-Ge, tasarım ve markalaşmaya ağırlık vererek ihracat rakamlarını da yukarı çıkarabiliriz" şeklinde konuştu.
MART AYINDA İHRACAT 12 MİLYAR 550 MİLYON DOLAR OLARAK GERÇEKLEŞTİ
Başkan Kılçık, Türk ihracatçısının Mart ayında 12 milyar 550 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirdiğini aktararak, şunları söyledi:
"Malumunuz ülkemiz için Mart ayı ihracat rakamlarını Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, Türk Hava Yolları Genel Müdürü Temel Kotil ve Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Topçu'nun katılımıyla düzenlenen bir toplantıda açıkladı. İhracat rakamları her ay farklı bir ilde açıklanırken, bu ay İstanbul'da Türk Hava Yolları binasında duyuruldu. Mart ayında ihracatımız, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 0,3 artışla 12 milyar 550 milyon dolar oldu. İlk 3 ayda ihracatımız yüzde 3,3 artarak 36 milyar 484 milyon dolara yükseldi. Son 12 aylık ihracatımız ise yüzde 10,8 artışla 153 milyar 714 milyon dolar oldu. Mart ayında en fazla ihracatı, 1 milyar 869 milyon dolar ile otomotiv sektörümüz yaparken, hazır giyim ve konfeksiyon sektörümüz ikinci, çelik sektörümüz ise üçüncü sırada yer aldı."
Bu verilere göre net ihracatın büyümeye katkısının sınırlı olacağını tahmin ettiklerini belirten Başkan Kılçık, "İthalat hanesinde kıpırdanmalar oldu. İlk 2 ayda ithalat yüzde 8,3 arttı. Ekonomimizde dengelenmenin sürdürülmesi için net ihracatın katkısının artırılması gerektiğini düşünüyoruz ve üretici ve sanayicilerimizden bu bağlamda gayret bekliyoruz" dedi.
İhracat rakamlarını da değerlendiren Kılçık, Gaziantepli üretici ve ihracatçı firmaların bu yılın Mart ayında geçen yılın Mart ayına göre yüzde 4,3 oranında artışla toplam 516 milyon 397 bin dolar değerinde ihracat yaptığını bildirdi.
Aylık ihracata göre Gaziantep'in, Mart ayında en fazla ihracat yapan iller arasında 6. sıradaki yerini koruduğunu hatırlatan Kurt Ali Kılçık, "Ocak-Mart dönemi dikkate alındığında ise, Gaziantep ihracatı bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 10,5 oranında artarak 1 milyar 507 milyon 373 bin dolara yükseldi. 2012 yılı Ocak-Mart döneminde ise Gaziantep'ten 1 milyar 364 milyon 254 bin dolar değerinde ihracat yapılmıştı" ifadelerini kaydetti.
Gaziantep'in ihracat artışının Türkiye ortalamasının üzerinde seyrettiğini vurgulayan MÜSİAD Gaziantep Şube Başkanı, Türkiye'den yapılan ihracatın Mart 2013'de yüzde 0,3 oranında, üç aylık toplamda ise yüzde 3,3 oranında arttığına dikkat çekti. Kılçık, açıklamalarını şöyle tamamladı:
"Bu yolda hedeflerden sapma göstermeden devam edersek, inşallah, Gaziantep'in Türkiye'nin dış ticaretine katkısını artırabiliriz. Geçen yıl gösterdiğimiz üstün performansı bu yıl da sergileyeceğimize, 2013 yılında 7 milyar dolarlık ihracat hedefimize ulaşacağımıza inanıyoruz." - GAZİANTEP