Haberler

Müteahhitler Federasyonu Başkanı Necip Nasır Açıklaması

Abone Ol

İnşaat sektörünün, demir fiyatlarındaki artışlar sonucunda ciddi bir dar boğazla karşı karşıya kaldığını açıklayan Müteahhitler Federasyonu Başkanı ve İnşaat Müteahhitleri Konfederasyonu Başkan Yardımcısı Necip Nasır, inşaat sektörünün krize sürükleneceği uyarısında bulundu.

İnşaat sektörünün, demir fiyatlarındaki artışlar sonucunda ciddi bir dar boğazla karşı karşıya kaldığını açıklayan Müteahhitler Federasyonu Başkanı ve İnşaat Müteahhitleri Konfederasyonu Başkan Yardımcısı Necip Nasır, inşaat sektörünün krize sürükleneceği uyarısında bulundu.

Müteahhitler Federasyonu Başkanı ve İnşaat Müteahhitleri Konfederasyonu Başkan Yardımcısı Necip Nasır, İzmir Müteahhitler Federasyonu Başkanı Ziya Dağlıer'in de eşlik ettiği basın toplantısında, geçtiğimiz iki yıl içinde yaklaşık yüzde 150 zamlanan demir ve çelik fiyatları hakkında önemli açıklamalarda bulundu. Nasır, demir-çelik üreticilerinin yapılan zamlarla ilgili açıklamalarının gerçeği yansıtmadığını vurguladı.

İnşaat sektörünün, demir fiyatlarındaki artışlar sonucunda ciddi bir dar boğazla karşı karşıya kaldığını ve hükümetin kendi takdir enstrümanlarıyla demir fiyatlarını muhakkak düşürmesi gerektiğini belirten Nasır, aksi takdirde inşaat sektörünün krize sürükleneceği uyarısında bulundu.

"Tedbire rağmen arttı"

Türkiye'nin dünya demir-çelik üretiminde ilk 8 ülkeden birisi olduğu halde, 2017 yılının başından itibaren ekonomik koşullara uymayan bir şekilde demir fiyatlarının yükselmeye başladığına dikkat çeken Nasır, "'İnşaat sektöründe olumsuzluğa neden olan bu artışa rağmen inşaat sektörünü temsilen, federasyon ve konfederasyonumuz tarafından hükümetimizin istihdamdaki seferberlik çağrısını destekleme kararı alınmıştır. Konfederasyonumuza bağlı 5 federasyon, 51 birlik ve 120 bin üyenin önemli bir kısmının 'iş durdurma ve paydos' çağrısını açıklamış ve önlemler alınmasını talep etmiştik. Ancak ekonomik gelişime ve istihdama zarar verebileceği öngörülerek; konfederasyonumuz bağlı birliklerin iş durdurma çağrısına izin vermemiş, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci ile görüşme halinde kalarak çözüm arayışlarına girilmiştir. Hükümetimizin ve Zeybekci'nin duyarlılığı ve ilgisiyle demir ithalatındaki vergi miktarı yüzde 30'dan, yüzde 10'a düşürülmüştür. Bu tedbire rağmen demir sektöründeki aktörlerin tutumu nedeniyle; 2016 yılının başında 1,180 TL, 2017 yılının başında 1,600 - 1,700 TL olan inşaat demirinin kilogramı, bugün itibarı ile yaklaşık 2,740 TL olmuştur" diye konuştu.

"Tedarikte de zorluklar var"

Fiyatların yükselmesi dışında, talep edilen demir tedariğinde de zaman zaman zorluklar yaşandığının altını çizen Necip Nasır, "Demir-çelik üreticileri fiyat artışları için yurtdışından alınan hurda fiyatlarındaki artışı gerekçe göstermektedirler. Ancak dünyada artan hurda fiyatlarıyla ülkemizdeki demir fiyat artışları aynı paralellikte seyretmiyor ve demir üreticilerinin hurda fiyatlarındaki artışın direkt fiyata yansıtıldığı yaklaşımı gerçekçi değil" ifadesini kullandı.

Depremle mücadelede yüzde 65 oranında dönüşüme ihtiyaç duyan Türkiye'de, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın istihdam seferberlik çağrısına uymak ve 2023 hedeflerine ulaşmak için çaba harcamak gerektiğini düşündüklerini aktaran Nasır, güçlü bir Türkiye için tüm sektörlerin elini taşın altına koyması gerektiğini vurguladı.

İnşaat sektörünün yeniden hızla toparlanması, kentsel dönüşümün sekteye uğramaması, istihdamda daralma oluşmaması, zaman süreli işlerin sekteye uğratılmaması ve sektördekilerin mağdur edilmemesi için; hükümetten demir ve çelik üreticilerini de zarara uğratmadan demir fiyatlarını düşürmesini ve yeterli demir üretiminin sağlanmasına yönelik tedbirleri almasını talep eden Nasır, taleplerini şu şekilde sıraladı: "Yüzde 30 olan ithalat vergisi yüzde 10'a düşürülse de yetersiz kalmıştır. İthalat vergisinin sıfırlanması gerekmektedir. Demirdeki KDV yüzde 18'den geçici de olsa yüzde 8'e indirilmelidir. Demir entegre tesisleri sahiplerine tanınan ithal hurdadaki gümrük vergisi ve KDV avantajı, demir haddane üreticilerine de tanınarak iç tüketimde maliyetlerin düşürülmelidir. Kamu müteahhitlerinin demirdeki aşırı fiyat artışından dolayı oluşan zararları fiyat farkı ödenerek giderilmelidir. İç tüketim talebi doğrultusunda ihracata kota konulmalıdır." - İZMİR

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Ekonomi

Necip Nasır Türkiye İzmir Ekonomi Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title