Haberler

Narenciye İhracatçısının Rusya Sevinci

Abone Ol

Narenciye üreticileri, yaş sebze ve meyve ihracatında Rusya pazarının yeniden açılmasının mutluluğunu yaşıyor.

SEZGİN PANCAR - Narenciye üreticileri, yaş sebze ve meyve ihracatında Rusya pazarının yeniden açılmasının mutluluğunu yaşıyor.

Ulusal Turunçgil Konseyi (UTK) Başkanı Kemal Kaçmaz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Rusya tarafından ülkeye girişi yasaklanan bazı ihracat ürünlerindeki kısıtlamanın kaldırılmasının sektör için önem taşıdığını söyledi.

Mersin'in, yaş sebze ve meyve sektöründe üretim ve ihracat anlamında Türkiye'nin en önemli bölgelerinden biri olduğunu belirten Kaçmaz, "Bir liman kenti olması sebebiyle tüm dünyaya bağlantımız, sevkiyatımız Mersin üzerinden gerçekleşiyor. Bu nedenle narenciyenin üretiminin ve ihracatının yapıldığı en önemli bölge burası diyebiliriz." dedi.

Kaçmaz, Rusya pazarının yeniden açılmasının sektörün tüm paydaşlarınca sevinçle karşılandığını ifade ederek, "Bölgemizdeki tüm yaş sebze ve meyve sektöründe bu karar sevinçle karşılandı. Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan ile Sayın (Vladimir) Putin'e teşekkür ediyoruz. Sektörün beklediği bir netice gerçekleşti. Üretici ve ihracatçı olarak son derece mutluyuz. Rusya Federasyonu, 24 Kasım 2015'ten önce en büyük yaş sebze ve meyve ile narenciye ihracatının gerçekleştiği bir ülkeydi. Bundan sonra da öyle olacağını hatta daha fazla ihracat yapılacağına, ilişkilerin daha iyileşeceğine inanıyoruz. Şu anki tablo, bunu gösteriyor. Diğer taraftan yine paydaşlarımızın tamamı bu konuda çalışmalarını sürdürüyor. Bakanlıklarımız, ihracatçı birliklerimiz, narenciye tanıtım grubumuz ve konseyimiz çalışmalarını yürütüyorlar. Bu da bizim için son derece önemli." diye konuştu.

"Net döviz girdisi sağlıyoruz"

İhracat ürünlerindeki kısıtlamanın kaldırılmasının, Türkiye'nin 2023 hedefleri açısından da önemli bir gelişme olduğunu vurgulayan Kaçmaz, yaş sebze ve meyve sektöründeki 10 milyar dolarlık ihracat hedefinin, 3,5 milyar dolarını turunçgil ihracatının oluşturduğuna dikkati çekti.

Kaçmaz, Mersin'in turunçgil üretimindeki yerinin önemine işaret ederek, "Turunçgil üretimimizin ortalama yüzde 40'ı Rusya'ya ihraç ediliyor. Bazen bu rakam yüzde 45'e varabiliyor. Üreticimiz ve ihracatçımızın geliri açısından burası son derece önemli. Ayrıca diğer önemli bir nokta bizim narenciye ihracatında ülkemize sağladığımız net döviz girdisi, ekonomimiz açısından son derece önemli. Çünkü cari açığın düşürülmesinde en önemli katkıyı bu sektör sağlıyor. Rakamlar her ne kadar diğer sektörlere göre küçük gibi olsa da biz ithal girdi kullanmadığımız için net döviz girdisi sağlıyoruz." değerlendirmesinde bulundu.

"Üretici de ihracatçı da hazır"

Üreticinin de ihracatçının da hazır olduğuna işaret eden Kaçmaz, şöyle devam etti:

"Üreticimiz artık yıllardır bilinçli üretim yapar hale geldi. Şu anda kalıntıyla ilgili herhangi bir sorun yaşamıyoruz. Bu nedenle üreticimiz de ihracatçımız da bilinçli üretim yapıyor. Dünya standartlarında ürün üretip, ihraç edebiliyoruz. Bugün Japonya gibi Uzak Doğu ülkelerine ihraç yapar hale geldik. Yakın bir gelecekte, önümüzdeki sezonda inşallah diğer uzak ülkelere ihracatımız devam edecek. Bu da sektörümüzün nereden nerelere geldiğinin somut bir göstergesi."

Kendilerine ulaşan yereldeki narenciye üreticilerinin de Rusya'nın kararından memnun olduğunu aktardığını dile getiren Kaçmaz, sektörün kısa zamanda eskisinden daha iyi ihracat rakamları yakalayacağını ifade etti.

Kaçmaz, 2020'de Mersin'de yapılması kararlaştırılan 14. Uluslararası Turunçgil Kongresi'nin, Türkiye'nin pazardaki yerinin en önemli göstergelerinden biri olarak okunması gerektiğini vurgulayarak, "14. Uluslararası Turunçgil Kongresi'nin Mersin'de gerçekleşecek olması dünyada Mersin'in ve Türkiye'nin gerek üretim gerekse de ihracat açısından ne kadar önemli bir ülke olduğunun somut bir ifadesi. Biz 2020'ye kadar turunçgilimizi, Mersin'i ve ülkemizi tüm dünyaya tanıtma fırsatı bulacağız. Bunun en önemli tarafı da böyle bir süreçte buna oy birliğiyle karar verilmesi Türkiye'nin tüm dünyada ne kadar önemsendiğinin somut bir ifadesi." ifadelerini kullandı.

"Üreticilerimiz hazır"

Mersin Turunçgil Üreticileri Birliği (MERTUB) Başkanı Ahmet Dursen Şahin ise Mersin'in, Türkiye'nin limon üretiminde yüzde 60'lık bir rakamla ilk sırada yer aldığını belirterek, kaliteli üretim ve ihracat ile kentin sektördeki yerini her geçen gün sağlamlaştırdığını söyledi.

Rusya'ya yeniden ihracat yapacakları için sevinçli olduklarını aktaran Şahin, şunları kaydetti:

"Pazarın yeniden açılması, üreticileri fazlasıyla memnun etti. Rusya ile sıkıntı yaşandığında buradaki üreticiler bizzat etkileniyor. Çünkü Rusya bizim en büyük pazarımız, olmazsa olmazlarımızdan. Türkiye'nin ürettiği yaş sebze ve meyvenin ortalama 3'te 1'ini bu ülkeye ihraç ediyoruz. Böyle bir pazarın kapanması veya bir aksaklık doğması bizleri hem maddi hem de manevi anlamda fazlasıyla yoruyor. Bu anlaşmadan çok mutluyuz ve memnunuz. İnşallah anlaşmanın devamında üreticilerimizin yüzü güler diye umut ediyoruz. Öyle olacağına da inanıyoruz."

Şahin, üyelerinin hepsinin de bu konuda olumlu olduğuna dikkati çekerek "Çok mutlu olduklarını söylediler. Üreticilerimiz ürünlerini yetiştirdi. Kendisine has erkenci ürünler var, enterdonat ve mayer dediğimiz, onlar şu an hazır. Limondaki dikenli dediğimiz diğer ürünlerimiz de yavaş yavaş yetişiyor. Şu anda hazırız, ihracatçılarımızın malı temin etme konusunda sıkıntısı olmayacaktır. İnşallah teşvik de verilirse bütün ürünlerimiz o bölgeye gidecek." diye konuştu.

Kaynak: AA / Ekonomi

Recep Tayyip Erdoğan Kemal Kaçmaz Ekonomi Türkiye Mersin Ekonomi Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title