Haberler

Narenciye Üreticisinin Yüzü Gülüyor

Abone Ol

Eylül ayında narenciye ihracatının geçen yıla oranla yüzde 85 artması, sezonun ilk günlerinde üreticileri umutlandırdı TYMSİB Sektör Kurulu Başkanı Kaçmaz: "AB standartlarında tarımsal ür...

MUSTAFA ÇİFTÇİ - Narenciyede hasat sezonunun başladığı geçen ay, bir önceki yılın aynı dönemine göre değerde yüzde 85, miktarda ise yüzde 84 oranında ihracat artışı yaşanması üreticiler için umut oldu.

AA muhabirinin aldığı bilgiye göre, yaş meyve, sebze ve narenciyede eylül ayındaki ihracat, bir önceki yılın aynı dönemine göre miktarda yüzde 10, değerde ise yüzde 11 arttı.

Eylül ayında ihracatı yapılan yaş meyveler arasında 39 milyon 221 bin dolarlık girdi sağlayarak 42 bin 629 ton ihracatı yapılan üzüm ilk sırada yer aldı. Bunu sırasıyla incir ve elma izledi.

En fazla ihracatı yapılan yaş sebzeler arasında ise ilk sırayı 11 bin 258 ton ihracatla 5 milyon 510 bin dolar girdi sağlayan domates aldı. Domatesin ardından yaş sebze ihracatı sıralamasında biber ve patates ilk sıraları paylaştı.

Narenciye ürünlerinde ise eylül ayı iracatında önceki yılın aynı dönemine göre değerde yüzde 85, miktarda ise yüzde 84 oranında artış meydana geldi. Narenciye ihracatında limon 32 milyon 945 bin dolarla ilk sırada yer aldı.

Türkiye Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği (TYMSİB) Sektör Kurulu Başkanı Kemal Kaçmaz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yaş sebze, meyve ve narenciyede en çok ihracat yapılan ülkenin Rusya olduğunu ifade etti.

Almanya, Irak, Ukrayna ve Mısır gibi ülkelere de önemli miktarlarda ihracat gerçekleştirildiğini belirten Kaçmaz, şu bilgileri verdi:

"Geçen ay yaş meyve, sebze ve narenciye ihracatının yüzde 41'lik kısmını Rusya, Azerbaycan, Ermenistan, Kazakistan, Kırgızistan, Moldova, Özbekistan, Tacikistan ve Ukrayna'nın yer aldığı bölgeye yaptık. Bu bölgeye eylül ayında 60 bin 977 ton ürün ihraç ettik. İhraç ettiğimiz ürünler ülkemize 51 milyon 574 bin dolar gelir getirdi. İhracatımızın yüzde 36'sını gerçekleştirdiğimiz AB ülkelerine 43 bin 397 ton ürün gönderdik. Gecelerini gündüzlerine katarak AB'ye ihracat için çalışan ihracatçılarımız bu kapsamda bize 45 bin 772 bin dolar girdi sağladı. İhracatımızın yüzde 14'ünü gerçekleştirdiğimiz Ortadoğu ülkelerine ise eylül ayında, bereketli topraklarımızda yetişen 58 bin 895 ton ürün ihracatı yaptık. Dünyanın dört bir yanına Türk mallarını ihraç etmek için çalışan iş adamlarımız bununla sınırlı kalmadı. Kara kıtaya da el uzattık. İhracatımızın yüzde beşini oluşturan Afrika ülkelerine eylül ayında 13 bin 766 ton ihracat gerçekleştirerek ülkemize 6 milyon 641 bin dolar kazandırdık."

Kaçmaz, narenciyede hasat sezonunun başladığı geçen ay ihracatta sevindirici rakamların ortaya çıkmasının üretici açısından mutluluk verici olduğunu, bu sayede çiftçilerin sezondan beklentilerinin arttırdığını söyledi.

Uluslararası arenada Türk ürünlerine olan ilginin gittikçe arttığını, Türkiye'nin ihracatını artırma noktasında emin adımlarla ilerlediğini dile getiren Kaçmaz, "AB standartlarında tarımsal ürünler üretip paketleyerek ihraç eden Türkiye, ilerleyen süreçte daha çok tercih edilecek" dedi.

Türkiye'nin komşularında ve Avrupa'da yaşanan sıkıntıların ihracatı olumsuz etkilediğine işaret eden Kaçmaz, şöyle devam etti:

"Komşularımızda yaşanan sıkıntılar sona erdiğinde Türkiye ihracatının daha hızlı artacağından kimsenin şüphesi olmasın. Avrupa ve ABD'yi çalkalayan kriz söylentilerine karşın ülkemizin uluslararası ölçekte geldiği konumu en iyi yansıtan gösterge olan ihracat rakamlarımız, geleceğe güvenle bakmamızı sağlıyor. Yılın dörtte üçlük bölümüne tekabül eden 9 ay sonunda Türkiye'nin toplam ihracatının 100 milyar dolara dayanmış olması yıl sonunda 130 milyar doları aşacağına dair olan veriler, 2023 hedefinden sapmadan yürüdüğümüzün kanıtıdır." - Mersin

Kaynak: AA / Ekonomi

Rusya Federasyonu Kemal Kaçmaz Türkiye Ekonomi Eylül Ekonomi Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title