Haberler

Niksar'da Jeotermal Su Kaynaklı Jeotermal Seracılık Toplantısı Yapıldı

Abone Ol

Tokat’ın Niksar ilçesinde Sarıyazı (Onan) köyü jeotermal su kaynağının jeotermal seracılık amaçlı değerlendirme paneli yapıldı.

Tokat'ın Niksar ilçesinde Sarıyazı (Onan) köyü jeotermal su kaynağının jeotermal seracılık amaçlı değerlendirme paneli yapıldı.

Niksar Ticaret ve Sanayi Odası konferans salonunda yapılan toplantıya Tokat Valisi Cevdet Can, Niksar Kaymakamı Selami Kapankaya, Niksar Belediye Başkanı Özdilek Özcan, Tokat İl Özel İdare Genel Sekreteri Recep Gökçe, AK Parti İlçe Başkanı Mustafa Eraslan, kurum ve daire müdürleri, iş adamları ve vatandaşlar katıldı.

Programda ilk olarak konuşan Niksar Belediye Başkanı Özdilek Özcan Niksar Ovası'nın çok zengin bir ova olduğunu belirterek, "Bu ovanın zengin bir ova olması ve içerisinde Kelkit nehrinin geçmesi doğanın bize bahşettiği bir nimet. Bu geniş ovaya sahip olmamız ve Sayın Valimizin ve İl Özel İdaremizin girişimleriyle gerçekleştirilen termal sondajımızın çok şükür neticesinde yaklaşık 55 derecelik bir suya kavuştuk. Bu da Kuzey Anadolu fay hattı üzerinde bulunan fay kırığının bize sunmuş olduğu önemli bir nimettir diye düşünüyorum. Niksar'ımız bir tarım şehri bunun yanında turizm de var. Biz de bu eksene oturtmak kaydıyla tarımla ilgili mevcut potansiyellerimiz, geçmişteki tarımda yakaladığımız o günleri bilen uzman arkadaşlarımızla beraber tarımda Niksar'ın hak ettiği noktaya gelmesi ile ilgili mücadeleyi veriyoruz. Niksar'da kavaktan kurtulmamız için çiftçimize sunacağımız bir alternatifi önüne koymamız gerekiyor, bununda en büyük kaynağı bizce seradır. Biz ciddi derecede kazanım sağlayacak, serada ekonomiyi sağlayacak, termal kaynaklı termal seraların hayata geçirilmesi ve ekonomik olarak daha cazip hale getirilmesi için kaynaklarımızı açığa gün ışığına çıkarmamız gerekiyor" dedi.

Niksar Kaymakamı Selami Kapankaya ise, "Sarıyazı bölgesinde yapılan sondaj çalışmasında 350 metre civarında derinlikte kuzey Anadolu fay hattının en zengin mineralli suyu ortaya çıktı. Gerçekten her açıdan 55 derece sıcaklıkta 30 litre debisi bulunan bir suyumuz var. Şimdi bu kaynağın değerlendirilmesi aşamasına geçmiş bulunuyoruz. Tabii ki il özel idaremizin bu çalışmanın başındaki kurum olarak burada gerekli önderliği yaptığını biliyoruz, biz de kaymakamlığımız belediyemiz olarak bu işin üstesinden gelmeye çalışacağız. Bizim termal suyumuzun çıktığı yer D-100 Karayolunun tam üstünde. Aynı zamanda planlanan Ordu-Ünye-Tokat yolunun kavşağında Organize Sanayi Bölgesi olan ve önünde de kuraklıktan etkilenmeyecek yerler arasında ifade edilen Niksar Ovası'nın bulunduğu bir yerde. Bu kadar olumlu şartların bir araya geldiği yerde bu termal suyun ortaya çıkması bize de fırsatlar sunuyor. Biz bu artıları değerlendirerek buradan 2 T (tarım ve turizm) alanında bunu kullanarak termal suyu da buna monte ederek ilçemizin ilimizin geleceği için güzel şeyler yapmak istiyoruz" diye konuştu.

Programda son olarak konuşan Tokat Valisi Cevdet Can ise, "Tokat'a geldiğim günden bu yana söylüyorum, toprak bakımından su bakımından ve tarımla iştikal eden nüfus bakımından Allah sizlere büyük nimetler vermiş. Tokat'ta iki kişiden birisi tarımla alakalı ve dolayısıyla Kazova'dan tutun, Artova Ovası, Niksar Ovası büyük bir nimetin içerisindesiniz. Bizim gibi idareciler bu nimetin farkında olup, bu nimetin farkındalığını ortaya çıkarıp önümüzdeki 50 yıllara taşımak için sistemi kuracak. Biz de aslında bu sistemi kurmak için buradayız. Bu sistem kurulduğu zaman tıkır tıkır çalışacak. Biz de bu suyu kullanarak, kullandırarak değerli hale getireceğiz. Bunu yaparken de bu kavak eken kardeşlerimizi bu işin içine sokarsak inşallah onlara en güzel teşvik bizim onlara bedava vereceğimiz seralardır. Dolayısıyla çiftçimiz bu işe rağbet gösterip kavaklarını da kesip seracılığa yönelecektir. Dediğimiz gibi bu suyun değeri üretimle buluştuğu zaman ortaya çıkacaktır. Kim üretimle buluşturmak isterse bu su onundur. Çünkü her zaman söyleriz bir şeyin sahibi olmak o işin kullanma derecesine bağlıdır. O bakımdan bu ovanın kaderi bu termal suyla birlikte değişecek, burada tarım yeniden şekillenecek" şeklinde konuştu.

Vali Can'ın konuşmasının ardından İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Namık Özdüzgün tarafından Niksar Sarıyazı'da (Onan) jeotermal seracılık raporu sunumu yapıldı.

Panelde son olarak ERMAP Genel Müdürü Harita Mühendisi Erol Şentürk tarafından Niksar Ovası'nda devam eden toplulaştırma çalışması ve Sivas Cumhuriyet Üniversitesi'nden Yrd.Doç.Dr. Volkan Yörük tarafından da örnek uygulamalar ile jeotermal seracılık konulu sunumlar yapıldı.

Panel görüş öneriler ve sonuç bildirgesinin ardından termal su çevresinin gezilmesi ve incelenmesiyle sona erdi. - TOKAT

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Ekonomi

Selami Kapankaya Özdilek Özcan Niksar Ovası Ekonomi Tokat Ekonomi Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title