Haberler

Nobel Ekonomi Ödülü'nü Aldı 'Ekonomi Çöküşten Kurtulabilir' Dedi

Abone Ol

2008 Nobel Ekonomi Ödülü'nü ABD'li Paul Krugman Aldı. İsveç Bilimler Akademisi Ödülün Gerekçesi Olarak, Krugman'ın, "Ekonomik Aktivitenin Lokasyonu ve Ticaretin Yapısı Konusundaki Analizlerini" Gösterdi.

2008 Nobel Ekonomi Ödülü’nü ABD’li Paul Krugman aldı. İsveç Bilimler Akademisi ödülün gerekçesi olarak, Krugman’ın, "ekonomik aktivitenin lokasyonu ve ticaretin yapısı konusundaki analizlerini" gösterdi.

İsveç Bilimler Akademisi, Krugman’ı "niçin bazı ülkelerin uluslararası ticarette baskın olduğunu açıklamaya yardımcı olan çalışmasından" dolayı ödüle layık gördü. Ödülün gerekçesi olarak Krugman’ın, "ekonomik aktivitenin lokasyonu ve ticaretin yapısı konusundaki analizlerini" gösteren akademi, Krugman’ın, "Daha önce ekonomi coğrafyası ve uluslararası ticaret alanları konusundaki farklı araştırmalarını birleştirdiğini" ifade etti. Krugman, ödülle birlikte 1,4 milyon dolar tutarında para alacak. ABD’de Princeton Üniversitesinde ekonomi ve uluslarararası ilişkiler bölümünde profesör olarak görev yapan Krugman, 1953 doğumlu. Paul Krugman, ABD Başkanı George Bush yönetiminin ekonomi politikalarını mevcut finansal krize yol açmakla eleştiriyor. ABD’de Princeton Üniversitesinde ekonomi ve uluslararası ilişkilerde profesör olarak görev yapan Krugman, New York Times gazetesinde köşe yazıları yazıyor.

Bush’u eleştiriyor

Krugman, Bush yönetimini, liberalleştirme konusundaki gayretkeşliği ve gevşek mali politikalarının bankacılık sektöründeki erimenin ateşlenmesine yardımcı olmakla eleştiriyor. Uzun zamandır Nobel Ekonomi Ödülü’ne aday gösterilenler arasında bulunan tanınmış ekonomist Krugman, telefonla katıldığı basın toplantısında, ödülü kazandığı haberlerine hazırlıksız yakalandığını söyledi. Krugman, "Duş almak için acele ettim ki basın toplantısına katılabileyim. Eşimi ve ailemi aradım. Kendime henüz bir fincan kahve yapamadım" dedi.

Uzun resesyon

Krugman, dünya ekonomisinin uzun süreli bir durgunluğa (resesyon) girebileceğini, ancak çöküşten kurtulabileceğini söyledi. Şu anda 1990’lı yıllarda Asya’yı vuran kriz kadar ciddi bir krize tanıklık edildiğini, bu krizin "Büyük Buhran"ı andırdığını ifade eden Krugman, "Bu korkunç. Ancak korkum cuma gününe göre daha az" yorumunu yaptı. Dünya liderlerinin krizin önüne geçmek için gösterdiği çabalardan duyduğu memnuniyeti dile getiren Krugman, "Bir durgunluğa gidiyoruz ve belki bu uzun sürebilir, ancak muhtemelen çöküş olmayabilir" diye konuştu.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Ekonomi

Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title