Haberler

Nükleer Santral İçin Güven Verdi

Abone Ol

Güler, Sinop'ta Kurulması Düşünülen Nükleer Santral İçin Endişeli Olan Sinoplular'ın Gönlüne Su Serpti. Güler, 'Bu Sinop İçin Bir Talihsizlik Değil, Şanstır.' Dedi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, Sinop'ta kurulması düşünülen nükleer santral için endişeli olan Sinoplular'ın gönlüne su serpti. Güler, "Bu Sinop için bir talihsizlik değil, şanstır. Buradan, 20 - 25 bin kişi ekmek yiyecek. Gönlünüz rahat olsun her hangi bir tehlikesi yok" dedi.

Sinop İşadamları Derneği (SİAD) tarafından Ceylan İntercontinental Otel'de düzenlenen Sinop Enerji Toplantısı'na Bakan Güler'in yanı sıra, AK Parti Sinop Milletvekilleri Kadir Tıngıroğlu ve Abdurrahman Dodurgalı ile Sinop Valisi Zeki Şanal, Sinop Belediye Başkanı Zeki Yılmazer, SİAD Genel Başkanı Yusuf Özer ve çok sayıda iş adamı katıldı. Toplantıda ele alınan en önemli konu, Türkiye Atom Enerjisi Kurumu (TAEK) tarafından Sinop'ta kurulması düşünülen nükleer elektrik santrali oldu. Konuşmasının büyük bir bölümünü sinevizyon üzerinde sunum yaparak ayakta gerçekleştiren Güler, iş adamlarının sorularını da yanıtladı. Toplantı, "Mavi Karadeniz" adlı yerel TV kanalından da canlı yayınlanarak, bölge halkının yatırımlara ilişkin anında bilgi sahibi olması sağlandı.

Türkiye'nin enerjide dışa bağımlılığının önüne geçmek için alternatif enerji kaynaklarına yöneldiklerini, yenilebilir enerji, rüzgar enerjisi, jeotermal enerjin yanı sıra nükleer enerji konusunda da yoğun çalışmalar yürüttüklerini belirten Güler, "Diğer enerji kaynaklarına da ağırlık veriyoruz. İklim değişikliğinde kurak bir dönem düşünün. Kuraklığı, rüzgarın olmadığını düşünün. Burada nükleer enerjinin katkısı olacaktır. Sanayi ve kalkınma için bu gerekli" dedi.

Kendisinin de Ordu'da doğup büyüdüğünü, nükleer enerji konusunda bölge halkında oluşan endişeleri bildiğini anlatan Güler, "Bu Sinop için bir talihsizlik değil, bir şanstır. Artı nükleer santraller koruma kabı ile birlikte inşa ediliyor. Koruma kabı olmazsa tehlike olur. Almanya, Fransa, Japonya gibi ülkelerde Nükleer Elektrik Santralleri şehir ile iç içe kurulmuş vaziyette. Sinop için de her hangi bir tehlikesi yok. Sinop bunun için iyi bir bölge. Buradan, 20 - 25 bin kişi ekmek yiyecek. Teknik yönü tüm dünyada nasıl çözülüyorsa burada da öyle çözülecek. Burada inceleme yaparken, insan, böcek, bitki, taş ve suyu hesaplayarak çalışma yapıyoruz. Bakü-Ceyhan-Tiflis boru hattı inşaatında bir karatavuk ve onun yumurtasını korumak için boruyu 30 kilometre uzatıp hattın maliyetini artırdık. Gönlünüz rahat olsun. Santral için 70-80 yer inceledik. 10 yerde kaldık. 10 yerden sonra Sinop çıktı. Sinop'taki veriler ümit veriyor. Ekonomik, mühendislik, çevresel ve sosyolojik olarak da inceledik" şeklinde konuştu.

"SİNOP'UN SEÇİLMESİ SİYASİ DEĞİL, MÜHENDİSİ KARARDIR" Sinop Nükleer Teknoloji Merkezi için çok fazla çalışma yaptıklarını belirten TAEK Başkanı Okay Çakıroğlu ise, "Yüzlerce kilometre alan taraması yaptık. 10 ayrı yere baktık. Sinop'taki veriler umut verdi. Bizim yaptığımız açıklamalara itimat ediniz. Burada Sinop'un seçilmesi siyasi bir karar değil, tamamen mühendisi bir karardır. Henüz nihai karar verilmedi. Hükümetimiz uygun görürse yatırım yapılacak" ifadesini kullandı. Salonda bulunan bir bayanın, Çernobil faciasını hatırlatması üzerine Çakıroğlu, "Çernobil'e neden olan santral şu anda dünyada yok. O santralin koruma kabı yoktu. Şimdiki santrallerde koruma kabı var. Santralde kaza bile olsa o kabın içerisinde kalacak. Dışarıya sızmayacak" dedi.

Öte yandan, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın 13 Haziran'da çeşitli açılışlar yapmak üzere Sinop'a gideceği belirtilen ve yaklaşık 3 saat süren toplantı sonrasında Bakan Güler'e, SİAD Başkanı Yusuf Özer tarafından günün anısına bir plaket verildi.

(CİN-RA-Y)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Ekonomi

Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title