Haberler

Oda ve Dernek Başkanlarından Ekonomi Değerlendirmesi

Abone Ol

KATSO Başkanı Karaküçük: "2023 vizyonunu ortaya koyan Türkiye, ekonomik, politik, teknolojik, sosyal, hukuki, idari, kültürel alanda son 30 yıldaki birikimlerini, günümüz inovatif ve tasarımcı insan yaklaşımıyla tamamlayarak büyümesini sürdürmek zorundadır"

Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası (KATSO) Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Karaküçük, yıllık ekonomi değerlendirmesiyle ilgili olarak, "2023 vizyonunu ortaya koyan Türkiye, ekonomik, politik, teknolojik, sosyal, hukuki, idari, kültürel alanda, özellikle son 30 yıldaki birikimlerini, günümüz inovatif ve tasarımcı insan yaklaşımıyla tamamlayarak büyümesini sürdürmek zorundadır" dedi.

Karaküçük, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye ekonomisinin 2013 üçüncü çeyreğinde bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 4,4 büyüme kaydettiğini, buna göre yıllık büyümenin de yüzde 4 civarında gerçekleşeceğini tahmin ettiklerini belirtti.

Sanayi üretim endeksi ve ihracat gibi başlıca ekonomik göstergeler itibariyle sürdürülebilir büyüme adına önemli aşama yaşandığını ancak trendin yükselişte kalması için yenilikçi ekonomi politikalarına ihtiyaç duyulduğunu vurgulayan Karaküçük, "Sanayi ve enerji sektöründe üretimin durağan seyir izlemesi, Türkiye için stratejik ana sektörlerin desteklenmesi gereğini artırmaktadır" diye konuştu.

Yaklaşık 4 milyon kişiyi istihdam eden, Türkiye'nin ana sektörleri inşaat, tekstil, hazır giyim, gıda, metal ürünler, otomotiv, ana metal sanayi, mobilya ve makine sanayinin 2013 yılının ilk dokuz ayındaki ortalama performansının geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 5,2 oranında arttığına dikkati çeken Karaküçük, 2013 yılının üçüncü çeyreğindeki yüzde 4,4'lük gelişmenin ana ekseninin de bu sektörlerdeki üretim artışından kaynaklandığını ifade etti.

Bu yıl alınan yatırım teşvik belgeleriyle 2014'te yatırımların artacağını öngördüklerini aktaran Karaküçük, şunları söyledi:

"2012 yılının 12 ayında alınan 35 milyar liralık yatırım teşvik belgeleriyle 2013'ün ilk 10 ayında alınan 64 milyar liralık teşvik belgeleri, 2014 yılında hayata geçirilecek ve büyüme rakamlarına önemli ölçüde olumlu etki yapacaktır. Bununla birlikte 64 milyar lira öngörülen yatırımların yarıya yakını imalat sanayinde yapılacaktır ve bu yatırımlar imalat sanayinin ithalatını, dolayısıyla cari açığı artırıcı etkiye de sahip olacaktır."

Geçen yıl ve bu yıl gerçekleşen kredi hacminin, hem yatırımları hem de iç tüketimi artırdığına işaret eden Karaküçük, şöyle konuştu:

"Türkiye genelinde nakdi kredilerdeki artış oranı yüzde 34,1 olarak gerçekleşmiş ve toplam nakdi kredi 980 milyar liraya ulaşmıştır. Bunun 237 milyar liralık kısmı bireysel kredilerden oluşmakta ve buradaki artış oranı da yüzde 28,2'dir. Bankacılık sektörü aktifleri, bir önceki yıla kıyasla 2013 eylül ayı itibariyle yüzde 26 artarak 1 trilyon 650 milyar lira büyüklüğe ulaşmıştır. Kredi derecelendirme kuruluşlarının not artırımları mayıs ayına kadar önemli olumlu etkilerde bulunmuş, yılın ortalarından sonra da Türkiye'nin durumu durağan pozisyonda kalmıştır."

Türkiye'nin özellikle borçlanma maliyetlerine dikkat etmesi gerektiğini dile getiren Karaküçük, "Cumhuriyetin ilanından sonra ilk kez büyük bir iddia ile 2023 vizyonunu ortaya koyan Türkiye, ekonomik, politik, teknolojik, sosyal, hukuki, idari, kültürel alanda, özellikle son 30 yıldaki birikimlerini, günümüz inovatif ve tasarımcı insan yaklaşımıyla tamamlayarak büyümesini sürdürmek zorundadır" diye konuştu.

GAGİAD Başkanı Özdurak

Gaziantep Genç İşadamları Derneği (GAGİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Taner Özdurak da tahminlerin üzerinde büyüme tablosunun iş dünyası için memnuniyet verici olduğunu ifade etti.

Büyümenin iç talep desteğiyle gerçekleşmesinin göze çarptığını kaydeden Özdurak, "2013'ün üçüncü çeyreğinde üretim, iç ve dış piyasadaki rakamsal dalgalanmalar bugünkü rakamlara ışık tutuyordu. 2013'ün üçüncü çeyreğinin beklentilerin üzerinde 4,4 açıklanmış olması olumlu bir hava oluşturmaktadır" dedi.

Tasarrufların yatırıma dönüştürülmesi gerektiğinin altını çizen Özdurak, şunları kaydetti:

"Ülkemizin OVP hedeflerinin tutacağı konusunda artık daha emin bir gözle bakabiliyoruz. İhracatını 36 milyar dolardan 152,5 milyar dolara çıkaran ve bu performansı ile dünya ticaretine yön veren ekonomilerden biri olarak Türkiye'nin şimdi daha yüksek seviyelere çıkması gerekiyor. Bu nedenle biz iş insanları her zaman tasarrufları yatırıma dönüştürmekle mükkellefiz. Doğrudan ya da dolaylı olarak şehrimize, ülkemize, ekonomik verilerimize olumlu bir katkı sağlayacak olmaktan da memnuniyet duyarız."

GAPGİAD Başkanı Çalışkan

Gaziantep Girişimci İş Adamları Derneği (GAPGİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Akın Çalışkan ise Türkiye'nin daha yüksek büyüme rakamlarını yakalayacak potansiyeli bulunduğunu kaydetti.

Sanayici ve iş adamlarının önünde bir çok yapısal sıkıntı olduğunu, bu sıkıntıların aşılmasıyla büyüme hızının artacağını vurgulayan Çalışkan, "Orta Doğu bölgesinde ve Mısır'da ortaya çıkan güvenlik sıkıntısı, ihracat üzerinde sıkıntı oluşturuyor. Devletimizin konuyla ilgili tedbir alması gerekiyor" diye konuştu. - Gaziantep

Kaynak: AA / Ekonomi

Kemal Karaküçük Kahramanmaraş Gaziantep Türkiye Ekonomi Ekonomi Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title