Ölü Sezona İlaç Gibi Geldi, 3 Günde 10 Milyon Euro'luk Ekonomi Yarattı
Moda Dünyasında Tüm Dikkatleri Üzerine Çekmeyi Başaran Fashionable İstanbul, 2.5 Milyon Euro Bütçe Ayrılmasına Karşın, 2.2 Milyon Euro'ya Mal Oldu. 6 Defilede 8 Bin, Defile Sonrası Partilerde İse 2 Bin Civarında Konuk Ağırlandı. İstanbul'da Üç Günlük Moda Etkinliğinin Yarattığı Ekonominin 10 Milyon Euro'yu Bulduğu, Türkiye'nin Tanıtımına İse En Az 100 Milyon Euro Katkı Sağladığı Hesaplanıyor.
Moda dünyasında tüm dikkatleri üzerine çekmeyi başaran Fashionable İstanbul, 2.5 milyon Euro bütçe ayrılmasına karşın, 2.2 milyon Euro’ya mal oldu. 6 defilede 8 bin, defile sonrası partilerde ise 2 bin civarında konuk ağırlandı. İstanbul’da üç günlük moda etkinliğinin yarattığı ekonominin 10 milyon Euro’yu bulduğu, Türkiye’nin tanıtımına ise en az 100 milyon Euro katkı sağladığı hesaplanıyor.
DOLMABAHÇE Sarayı’nda 23-25 Ekim tarihlerinde düzenlenen Fashionable İstanbul by Avea, 2.5 milyon Euro bütçe planlanmışken, 2.2 milyon Euro’ya hayata geçirildi. Roberto Cavalli, Gianfranco Ferre, Salvatore Ferragamo, Missoni, Vivienne Westwood ve 50 genç tasarımcının koleksiyonlarının sergilendiği 6 defilede 8 bin konuk ağırlandı. Defile sonrası ilk parti cuma gecesi Reina’da, ikincisi Harvey Nichols’ın ev sahipliğinde Les Ottomons’da, üçüncüsü ise Anjelique de gerçekleşti. Bu partilere ise 2 bin kişi katıldı.
İstanbul ekonomisine katkı
Dünyanın en büyük moda organizasyon ve modellik ajanslarından IMG Fashion’ın danışmanlığında düzenledikleri etkinlikle ilgili Baykam&RBM ortaklarından Raif İnan, uçak biletleri, konaklama, yeme-içme vs. hepsinin sponsorlarca sağlandığını söyledi. İnan, yurtdışından gelen 250 davetlinin alışveriş ve turistik gezilerinde 500 bin Euro harcadığını ve üç günde 10 milyon Euro’luk bir ekonomi yaratıldığını belirtti. ABD, Fransa, İtalya, Fransa gibi ülkelerden gelen 35 gazeteci sayesinde Türkiye ve İstanbul konulu pek çok makale yayımlandı ve etkinliğinin İstanbul’un tanıtımına yaptığı katkının 100 milyon Euro’yu bulduğu hesaplanıyor. TURSAB Başkanı Başaran Ulusoy ise söz konusu katkının parayla ölçülemeyeceğini söyledi.
Sektörde ölü dönemler
Reina ve Suada Club Galatasaray Adası gibi mekanları bünyesinde barındıran Su Entertainment Group’un ortaklarından Ali Ünal, Fashionable İstanbul için çok sayıda yabancının geldiğini, gece hayatının da canlandığını söyledi. Konukların pazar akşamı dahil üç gün İstanbul’da restoranlara ve gece kulüplerine büyük hareket getirdiğini vurgulayan Ali Ünal şöyle konuştu: “İnsanlar geldi gördü, yemek yedi, otellerimizde konakladı, gece kulüplerimizde eğlendi. Hava da çok güzeldi. İstanbul’u çok güzel yaşadılar. Bu aylar bizim sektörde ölü dönemlerdir; yüzde 20 kapasiteyle çalışırız. Bütün mekanlar doldu, taştı. İstanbullular da daha çok dışarı çıktı. Etkinlik tanıtım için müthiş bir fırsat sundu. Biz de elimizi taşın altına koyduk, çok komik rakamlara bu partileri yaptık. Ülke tanıtımı için gayret ettim. Yine yaparız; yeter ki bu kadar kaliteli yabancı gelsin.”
İstanbul tecrübesi önemli
İstanbul Doors Restaurant Group ortaklarından Berk Ekşioğlu ise, Formula 1, IMF ve Fashionable İstanbul gibi etkinliklerin yurtdışından kaliteli turist getirdiğini belirterek “İstanbulu yaşıyorlar, tecrübe ediyorlar. Çok faydası oluyor, sektör canlanıyor. Gelen bu kitlenin İstanbul ve Türkiye’nin imajı ve tanıtımına çok katkısı var.”
Demet-Cengiz Çetindoğan’ın yalısı Cavalli’leri büyüledi
HARVEY Nichols’ı satın alan Demsa Grubu’nun sahipleri Demet-Cengiz Çetindoğan çifti, pazar sabahı evlerinde uluslararası modacıların onuruna özel bir brunch verdi. Brunch’a 100’ün üzerinde tasarımcı ve CEO katıldı. Davetlilere Türk mutfağından özel lezzetler ikram edildi. Başta Roberto ve Eva Cavalli olmak üzere tüm davetlilerin Zarif Mustafa Paşa yalısının güzelliği ve Demet-Cengiz Çetindoğan çiftinin misafirperverliğiyle büyülendiği belirtildi. Harvey Nichols’un ev sahipliğinde Les Ottoman’daki davete ise 800 kişi katıldı.
Rakamlarla Fashionable İstanbul
400 civarında çalışan oldu.
20 Mercedes konuklara hizmet etti.
45 güvenlik görevlisi yer aldı.
40’a yakın teknik eleman hizmet verdi.
120 hostes hazır bulundu.
Sahne arkası 40 kişilik ekip vardı.
30 model podyuma çıktı
50 Türk genç tasarımcı eserlerini sergiledi.
Ünlü tasarımcılar bu 50 gençten 5’ini seçerek bir yıl staj hakkı tanıyacak.