Haberler

Önerilen zam sonrası greve çıktılar! Metal işçilerinden ilk büyük eylem

Güncelleme:
Abone Ol

Metal işçilerinin toplu iş sözleşmesi görüşmelerinden anlaşma çıkmayınca, grev kararı çıktı. İlk büyük miting ise bugün Kocaeli'de yapıldı. Binlerce işçinin katıldığı eylemde yüzde 17'lik zam kararına tepki gösterildi.

Türk Metal Sendikası ve Metal Sanayicileri İşverenleri Sendikası (MESS) arasında 12 Ekim 2021 günü başlayan ve 130 bin işçiyi ilgilendiren Grup Toplu İş Sözleşmesi görüşmelerinin grev kararıyla sonuçlanmasının ardından eylemler devam ediyor. Türk Metal üyesi yüz bine yakın emekçi Kocaeli'de bir araya geldi. Türk Metal'in düzenlendiği ilk büyük miting bugün İzmit'te yapılmış oldu. İşçiler, MESS'in yüzde 17'lik zammını protesto etmek amacıyla alanlara çıktı.

BİNLERCE KİŞİ KATILDI

İzmit Milli İrade Meydanı'nda düzenlenen "Metal Emekçileri Büyük Yürüyüş ve Mitingi"ne, farklı illerden binlerce işçi katıldı. Doğu Kışla Parkı ve Hasan Gemici Spor Salonu otoparkına park eden otobüslerden inen işçiler, buradan kortejler halinde yürüyerek Milli İrade Meydanı'na giriş yaptı. Meydanda çeşitli pankartlar açarak sloganlar atan işçiler, halay çekerek eğlendi.

Önerilen zam sonrası greve çıktılar! Metal işçilerinden ilk büyük eylem

"BU MİTİNG TÜM EMEKÇİLER İÇİNDİR"

Türk Metal Sendikası Genel Başkanı Pevrul Kavlak, yaptığı konuşmada, toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde MESS yetkililerinin uzlaşmaz tutum sergilediğini belirterek, metal işçilerinin yaşadığı sıkıntılara dikkati çekti.

Bu mitingi sadece metal işçileri için düzenlemediklerini anlatan Kavlak, "Bu miting, pandemi döneminde canları pahasına çalışan tüm emekçiler içindir. İşten atılan, ücretsiz izne çıkarılan tüm emekçiler içindir. Bu büyük miting, örgütsüz işçiler, esnek, kuralsız, güvencesiz çalışanlar, işsizler, emeklilikte yaşa takılanlar, gelecekten umudunu yitirmiş gençler içindir." ifadelerini kullandı.

Önerilen zam sonrası greve çıktılar! Metal işçilerinden ilk büyük eylem

"EKMEĞİMİZE GÖZ DİKMEYİN"

Kavlak, 12 Ekim 2021 tarihinde 130 bin metal emekçisi için işveren sendikası MESS ile masaya oturduklarını anımsatarak, tüm iyi niyetleriyle metal emekçilerinin hakkı ve alın terinin karşılığı için 6 oturum gerçekleştirdiklerini kaydetti. Görüşmelerden şimdilik hak ettiklerini alamadıklarını aktaran Kavlak, şunları söyledi:

"Zor bir yola çıktık. Yolumuz zor, sıkıntımız büyük. Artık hepimiz sözün bittiği yerdeyiz, dayanma gücümüzün sınırındayız, dardayız, zordayız. Günlerdir hepimiz ayaktayız, eylemdeyiz. Buradan MESS yetkililerine, onların vicdanına, en masum, en insani duygularına sesleniyorum: Gelin masaya, bu işi bitirelim, iyi sözleşme yapalım, nereye varacağı belli olmayan bu koşullarda siz de biz de önümüzü görelim. Bizi bekletmeyin, oyalamayın, hakkımızı verin, elimizi havada bırakmayın, el sıkışalım, işimizin başına dönelim. Sakın o masaya gelirken ekmeğimize göz dikmeyin, alın terimizi hor görmeyin, ölümüne çalıştığımız günleri görmezden gelmeyin."

Kavlak, son iki sözleşme sürecinde, taleplerine karşı gösterdikleri duyarlılık ve sergiledikleri iş birliği için MESS yetkililerine teşekkür ettiğini dile getirerek, "Ama o günler iyi günlerdir. Asıl olan bugündür, bugün. MESS bugün önemli bir sınavın eşiğindedir. O sınav, dostluk sınavı, vefa sınavıdır. Gösterin yiğitliğinizi." dedi.

Önerilen zam sonrası greve çıktılar! Metal işçilerinden ilk büyük eylem

"BU SÜRECİ BARIŞ İÇİNDE MASADA BİTİRMEK İSTİYORUZ"

İnsanca yaşamak istediklerini dile getiren Kavlak, "Sosyal diyaloğu hiç terk etmedik, uzlaşmak için her yolu denedik, iyi niyetimizi gösterdik ancak gördük ki muhatabımız bunu anlamıyor; bizi zorluyor, zora koşuyor. Bu süreci barış içinde masada bitirmek istiyoruz ama olmazsa işi sokaklara taşımayı da iyi biliriz. Sokakların yabancısı değiliz, o sokaklarda büyüdük, o sokaklardan geldik, gerektiğinde yine o sokaklara döneriz, eylemin kralını yaparız. Sizden aldığımız güçle, desteğinizle, işte bu alanın gücüyle o masada en iyisini yapmak, en iyisini almak için ne gerekiyorsa onu yapacağız. Yine haykıracağız. Nefesimiz yettiğince bağıracağız. Bir kez daha hep beraber. Eylemse eylem, grevse grev." diyerek sözlerini tamamladı.

BİRLEŞİK METAL 14 OCAK'TA GREVE ÇIKIYOR

Birleşik Metal-İş Sendikası, MESS ile sürdürülen Toplu İş Sözleşmesi görüşmelerinden sonuç alınamamasının ardından 4 fabrikada grev uygulanacağını duyurdu.

Sendika, grup toplu iş sözleşmesi kapsamındaki işletmelerden ilk olarak Çimsataş Çukurova İnşaat Makinaları (Mersin), Totomak Makina (İzmir), Kroman Çelik (Kocaeli) ve Sarkuysan Elektronik Bakır (Kocaeli) fabrikalarında 14 Ocak 2022 tarihinde uygulanmak üzere grev kararlarını aldı.

NE OLMUŞTU?

7 Aralık 2021 günü yapılan oturumda Türk Metal'in masadan kalkması üzerine görüşmeler kesilmiş ve taraflar uyuşmazlık tutanağını tutmuştu. Toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde yapılan 5 oturumda, 49 madde kabul edilmiş, 75 maddede ve sözleşmenin eki niteliğindeki 2 yönetmelikte ise anlaşma sağlanamamıştı. Anlaşma sağlanamayan maddeler arasında ücret artışına ilişkin maddeler ve sosyal haklara bağlı olan parasal maddeler başta geliyor.

MESS, yapılan son oturumda Türk Metal'e ilk 6 ay için yüzde 12, diğer 6 aylık periyotlar için enflasyon oranında artış önermişti. Sosyal haklara ise 1. yıl için yüzde 19,25, 2. yıl için de enflasyon oranı kadar artış teklif edilmişti.

MESS Grup Toplu İş Sözleşmesi kapsamına giren iş yerleri arasında, önemli sanayi kuruluşlarından Renault, Mercedes, MAN, Türk Traktör, Ford Otosan, Tofaş, Arçelik, Bosch, Otokar ve bunların yan sanayileri yer alıyor.

Mesut Şahin
Haberler.com - Ekonomi

Türk Metal Sendikası Haberler

Bakmadan Geçme

1000

Yorumlar (17)

ahmet say:

eskiden iş bulamazlardı şimdi maaş beğenmiyorlar eskiye dönmek istiyorlar herhalde

Yanıtla8511
Tatar Demet:

Patron kazanacak işçi köle gibi çalışacak yok öyle yağma. Haddini bil hadsiz

026
Halil Bartu:

O yöneticiler önce çalışana aylık sendika kasasına giren ortalama 40 milyon un hesabını versinler pevrul beyin işçi maaşıyla yaptığı mal varlığı da çabası

Yanıtla848
Tatar Demet:

İşçinin ödediği sendika aidatı seni ilgilendirmez. Orda işçi sendika aidatı için değil verilen zammı protesto ediyor. Okuduğunu anlamıyorsan yazma.

1217
Halil Bartu:

Tatar bey tozlu raflardan arşiv i bir çıkarırsam sizin eylemle farklı yöne kayar beni kandıracakları bir durumum da yok yani rakı balık sofralarında kandırdıklarından değilim hatta ve hatta harama bulaşmamın mümkünatı yoktur istifa ettiğimde personel müdürümün ifadesi şuydu 27 yıldır bu işi yapıyorum ilk defa istifa edip giden sendikacı görüyorum sebebi neydi insanları kandırarak para kazanmayı vicdanım kaldırmadı şube başkanımın şu ifadesinden sonra istifa ettim Halil robin hult musun sen salla

115
Halil Bartu:

Tatar kardeşim ben o tezgahtan geçeli çok zaman oldu Allah binlerce işçinin sırtından haksız kazanılan kazancı huzurla sağlıkla yedirmeyecek ya bilmeden savunuyorsun ya da pastadan payını alıyorsun sana sadece şunu söyleyim o otellerin inşaatını kimler yaptı o otellerin işletmesini kimler yaptı pevrul bey in çocukları ve aile bireylerinin geçimi nereden kendisinin mal varlığı işçilik ten gelen biri için normalse sizin mal varlığınız neden o seviyelerde değil daha çooook şeyler yazarım da

111
Halil Bartu:

Arkadaşlar şu hakkınızı unutmayın sendikadan istifa etseniz bile bakanlığa vereceğiniz dilekçe ile mevcut sendikalının tüm haklarına sahip olacaksınız toplu sözleşme hakkı da buna dahil o Bursa da başınızdaki baronlara verilen ders yarıda kalmıştır siz önce sizleri sömürerek pastayı boğazlarına indiren yöneticilerinize hesap sorun unutmayın ki parayı veren her zaman düdüğü çalar siz işverenlerden önce sizi sömürenlere hesap sorun seçim sizin hak sizin ben yıllarca hakka hizmet ettimhepsusturuldm

Yanıtla447
Humanist:

Dediğinin adı dayanışma aidatı ancak unuttuğun birşey var bundan faydalananlar sözleşme sonunda biriken farkları alamıyor ve diğer maddi maddeler dışındaki şeylerden faydalanamıyor işverenin insafına kalıyor işten atılırken disiplin toplanmıyor ve şerh koyulamafığı için davada avantajlı duruma düşecekken düşmüyor bilmediğiniz konu hakkında lütfen yorum yapmayın

01
İlker Güzel:

zenginlerin ac gozlulugu olmasa bu isci nin burada eylem yapmasina gerek kalmaz di

Yanıtla044
Çınar Saraç:

Haklılar , asgari ücret 2800 iken bunlar 3500 alıyordu şimdi 3500 e yüzde 17 zam yap 4100 ancak olur hadi 4300 olsun diyelim , asgari ücret oldu 4250 TL Allah aşkına bu adamların alması gereken 6 bin nerdeyse ama vermiyorlar ,

Yanıtla040
Tüm 17 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title