Haberler

Ordu'da Kivi Şenliği

Abone Ol

1994 yılında üretimine 7-8 üretici tarafından hobi olarak başlanan ancak iklim, toprak ve doğa yapısının kivi üretimine müsait olduğu ortaya çıkınca üreticiler tarafından büyük rağbet gören ve bugün Türkiye’de en çok kivi üreten il haline gelen Ordu’da, ‘Kivi Şenliği’ düzenlendi.

1994 yılında üretimine 7-8 üretici tarafından hobi olarak başlanan ancak iklim, toprak ve doğa yapısının kivi üretimine müsait olduğu ortaya çıkınca üreticiler tarafından büyük rağbet gören ve bugün Türkiye'de en çok kivi üreten il haline gelen Ordu'da, 'Kivi Şenliği' düzenlendi.

Kivi hasat döneminin başlamasıyla birlikte Ordu Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü'ne ait Melet Irmağı havzasında bulunan kivi bahçesinde 'Kivi Şenliği' yapıldı. Şenliğe Ordu Vali Vekili Ahmet Akın Varıcıer, Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Enver Yılmaz, Ordu Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Kemal Yılmaz, protokol mensupları ve kamu kurum müdürleri katıldı.

Burada bir konuşma yapan Ordu Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Kemal Yılmaz, 20 yıl önce birkaç üretici ile başlayan kivi üretiminin ilgi görmesiyle ilk etapta 500 metrekarelik ve 1 dekarlık bahçeler oluşturulduğunu hatırlattı. Aradan geçen yıllar içerisinde 40-50 dekarlık modern bahçeler oluşturulduğunu ve bugün 3 bin ton üretim ile Türkiye genelinde en çok kivi üretin iller sıralamasında 2. sıraya yerleştiklerini belirten Yılmaz, "Ordu ili olarak yılda yaklaşık 6 bin 500 ton üretimle ülkemizin toplam üretiminin yüzde 16'sını karşılıyoruz" dedi.

"DAHA FAZLA ÜRETEBİLİRİZ"

Halen Ordu'da 3 bin dekarı bulan kivi üretim alanı bulunduğunu belirten Yılmaz, "Ancak bu alanın 3 katı kadar daha kivi üretimine uygun alanımız mevcuttur. Şu anda ülkemizin kivi üretimi 40 bin ton, tüketimi ise 50 bin ton üzerindedir. Üretim ile tüketim arasındaki fark ithalat üzerinden karşılanmaktadır. Oysa ki ilimizde kiviye uygun alanların değerlendirilmesi durumunda ülkemizin ihtiyacı olan ve ithalatla karşılanan yaklaşık 10 bin ton kiviyi rahatlıkla üretebilecek durumdayız. İnşallah yapacağımız çalışmalarla ülkemizin ithalat ile karşıladığı kiviyi ilimizde üreteceğiz. Böylece kalitede ilk sırayı aldığımız kivide, tıpkı fındık ve balda olduğu gibi ilk sıraya yerleşeceğiz" diye konuştu.

Kivi Şenliği kapsamında düzenlenen 'En İyi Kivi Bahçesi' yarışmasında Ünye'den Bekir Şimşek 1., Gülyalı'dan Ahmet Yeşilyurt 2., Perşembe'den Mustafa Kütük 3. oldu. En İyi Kivili Pasta Yarışması'nda ise 1.liği Gülden Çimentepe, 2.liği Esma Şahin, 3.lüğü Aysun Baş elde etti. - ORDU

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Ekonomi

Kemal Yılmaz Melet Irmağı Yılmaz Ordu Türkiye Ekonomi Ekonomi Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title