Organik Kozmetik Üretimi İçin Önemli Adım
Bitkileri yurtdışına düşük katma değerle satmakla yetinmek istemeyen girişimciler, 'kekiği değil kekik kremini' dünya ile buluşturmak için kolları sıvadı.
Organik kozmetik sektörünün belkemiğini oluşturan bitkileri yurtdışına düşük katma değerle satmakla yetinmek istemeyen girişimciler, 'kekiği değil kekik kremini' dünya ile buluşturmak için kolları sıvadı. Dünyada ve Türkiye'de gittikçe talebi artan organik kozmetik ürünleri Fransa'dan ithal ederek satışa sunan Florame Türkiye Genel Müdürü Fatma Özgün Apaydın, organik kozmetikte tüm üretim aşamalarının Türkiye'de gerçekleşmesi için destek verilmesi gerektiğini vurguladı.
Dünyada ve Türkiye'de gittikçe talebi artan organik kozmetik ürünleri Fransa'dan ithal ederek satışa sunan Florame Türkiye Genel Müdürü Fatma Özgün Apaydın, insan ve çevre sağlığı önem kazandıkça bilinçli tüketicilerin organik ürünleri tercih ettiğini vurguladı. Ürünlerini internet üzerinden ve eczanelerde satışa sunduklarını anlatan Apaydın, Florame firmasının alanında Avrupa'da ilk 5 içinde yer aldığını ve 20 yıl önce bir aromaterapist tarafından kurulduğunu kaydetti.
Aromaterapi yağlarından parfüme, saç bakım ürünlerinden sabunlara kadar pek çok ürünü satışa sunduklarını anlatan Apaydın, organik kozmetikte tüm üretim aşamalarının Türkiye'de gerçekleşmesi için destek verilmesi gerektiğini vurguladı. Apaydın, "Kozmetik üretimi sadece yağı sıkmakla olmuyor. Belirli testlerden geçmesi, Ar-Ge çalışmaları istiyor" dedi.
HAMMADDE TÜRKİYE'DEN GİDİYOR
Kozmetik sektörünün hammaddesi olan yağların üretiminin önemine dikkat çeken Apaydın şunları söyledi:
"Bizim bu sektöre girmemizin asıl nedeni bu ara ürünleri Türkiye'de üretebilmek. Şu anda Avrupa'daki bitkilerin çoğu Türkiye'den gidiyor. Ancak Türkiye'den hammadde olarak ihraç edildiği için Türkiye'ye ek bir katma değer yaratmıyor. Örneğin kekiği organik de üretseniz satılacak fiyat bellidir, ancak organik kekik yağı ile bir krem üretirseniz asıl ekonomik değer o zaman ortaya çıkar. Yani sadece bitki değil kremini de satmamız gerekiyor. Maalesef bunu yapan çok fazla firma yok. Biz elimizdeki bitkisel zenginliği katma değere dönüştürmek istiyoruz. Firma olarak temel amacımız bu. "
Apaydın ayrıca, doğru ürünü doğru karışımla hazırlamayı bilmenin de şart olduğunu vurgulayarak, "Bundan kaynaklı bu alanda 20 yıllık deneyimi olan firmayı seçerek birikimimizi derinleştirmek istedik" dedi. - İzmir