Haberler

Orman Köylüsünün Göçünü, Gelir Getirici Fidanlar Önleyecek

Abone Ol

Zonguldak, Bartın ve Karabük'te, orman köylüsünün gelirini artırıp, köyden şehre göçü önlemek amacıyla başlatılan 'Gelir Getirici Türler' projesi kapsamında 146 köye 273 bin ceviz, kestane, badem, kızılcık, ıhlamur, defne, fıstıkçamı fidanı...

Zonguldak, Bartın ve Karabük'te, orman köylüsünün gelirini artırıp, köyden şehre göçü önlemek amacıyla başlatılan 'Gelir Getirici Türler' projesi kapsamında 146 köye 273 bin ceviz, kestane, badem, kızılcık, ıhlamur, defne, fıstıkçamı fidanı dikilecek. 3 yıllık bakımın ardından köylüye hibe edilecek fidanların, 7-8 yıl içinde ilk meyvelerini vermesi bekleniyor.

Zonguldak Orman Bölge Müdürü Musa Çelebi, proje kapsamında, Zonguldak ile birlikte sorumlu oldukları Bartın ve Karabük'te kullanılmayan orman alanlarını ağaçlandırma yoluyla iyileştirerek verimli hale getireceklerini söyledi. Çelebi, 3 ile bağlı 146 köyü kapsayacak çalışmada toplam 273 bin gelir getirici fidan dikeceklerini kaydetti. Yılbaşından önce 273 bin fidanın dikiminin yüzde 90'ınını tamamlamayı hedeflediklerini belirten Çelebi, şöyle dedi:

"Dikimin ardından 3 yıl bakımlarını, korumasını yapacağız. Fidanlar tuttuktan sonra vatandaşımıza devredeceğiz. Ondan sonra bakımını, sulamasını, budamasını, korumasını tamamen köylümüz yapacak. Köyde sürekli oturanlara, geçimini köyde sağlayan insanlara bu fidanları vereceğiz ki orada gelirini artırsın, şehre göç etmek zorunda kalmasın. Bununla ilgili yılbaşından önce dikimin yüzde 90'ını tamamlamayı düşünüyoruz. Ocak ve şubat aylarında da tamamen bitirmiş olacağız."

Ormandan üretim yoluyla elde edilen gelirin orman köylüsü için yeterli olmadığını, yeterli tarım ve hayvancılık da yapılamadığını vurgulayan Çelebi, şunları kaydetti:

"Buralardan elde ettikleri gelir ile geçimlerini sağlayamayınca kent merkezlerine ya da fabrikaların olduğu sanayi bölgelerine göç etme yoluna gidiyorlar. Bizim hedefimiz bunu önlemek, orman köylüsünü köyde tutmak. Biz gelir getirici türleri dağıttığımız zaman belki ilk 5 senede dönüş olmayacak ama belki 7-8 sene sonra bu diktiğimiz fidanlar meyve vermeye başladığı zaman faydasını görecek. Yer devletin. Ama o ağacın vereceği meyvenin geliri vatandaşın olacak. Ağacın sahibi de belli olacağı için kimse kimsenin ağacına dokunmayacak. Böylece köylünün geliri yükselecek ve göç etmek zorunda kalmayacak." - Zonguldak

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Ekonomi

Musa Çelebi Zonguldak Ekonomi Karabük Bartın Ekonomi Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title