Haberler

Kırmızı altın olarak bilinen turpta zorlu mesai dönemi başladı

Güncelleme:
Abone Ol

Osmaniye'nin Kadirli ilçesinde "kırmızı altın" olarak adlandırılan turpta yoğun ve zorlu mesai dönemi başladı. Turplar, Savrun Çayı'nın soğuk sularında günlük 12-13 saat çalışan kadınlar tarafından temizlenip paketlenerek sofralardaki yerini alıyor.

Türkiye'nin turp üretiminin yüzde 80'ine yakınının karşılandığı Kadirli'de hasatla birlikte kadınların da soğukla zorlu mesaisi başlıyor. Tarlalardan toplanarak römorklarla Savrun Çayı'na getirilen turplar, kurulan havuzlarda biriktirilerek yıkanıp toprağından temizleniyor. Daha sonra paketlenerek Türkiye'nin dört bir yanına gönderilen turpların temizlenme ve paketlenme işinde genellikle çevre köylerde ve ilçe merkezinde yaşayan kadınlar başı çekiyor.

Kırmızı altın olarak bilinen turpta yoğun mesai dönemi başladı

GÜNLÜK 12-13 SAAT ÇALIŞIYORLAR

Günün ilk ışıklarıyla mesaiye başlayan kadınlar, ayaklarında çizmelerle soğuk suyun içinde 12-13 saat boyunca turp temizleyip paketliyor. Hasadın sürdüğü 4 ay boyunca durmaksızın çalışan kadınlar, kazandıkları parayla ev ekonomisine katkıda bulunmaya çalışıyor.

Kırmızı altın olarak bilinen turpta yoğun mesai dönemi başladı

"5 BİN KİŞİYE EKMEK KAPISI OLUYOR"

Kadirli Ziraat Odası Başkanı Hanifi İspir, Kadirli denince akla ilk turp geldiğini ve bu ürünün 4 ay boyunca insanlara ekmek kapısı olduğunu söyledi. İlçede yıkama ve paketleme işinin tesis olmadığı için eski yöntemlerle yapılmaya devam ettiğini anlatan İspir, "Yöremizin 'kırmızı altını' turp kış aylarında ülke ve ilçe ekonomisine önemli katkı sağlıyor. Her yıl 4 ay boyunca bu ürün, 5 bin kişiye ekmek kapısı oluyor. Binlerce insan buz gibi suda ekmeği için çalışıyor." dedi.

Kırmızı altın olarak bilinen turpta yoğun mesai dönemi başladı

"SU BUZ GİBİ ELLERİMİZİ AYAKLARIMIZI KESİYOR"

Turp işçisi Gül Eser de mesaisinin günün ilk ışıklarıyla başladığını ve akşama kadar sürdüğünü söyledi. Çalışma şartlarının zor olduğunu dile getiren Eser, "Çocuğumuzu, eşimizi evde bırakıp geliyoruz. Yapacak bir şey yok. Burada hem soğuğa hem de hastalığa direnmeye çalışıyoruz. Su buz gibi, ellerimiz ayaklarımız buz kesiyor ama çalışmak, çocuklarımıza bakmak zorundayız." diye konuştu.

"AİLEMİZE KATKIDA BULUNMAK İÇİN BURADAYIZ"

Turp işçisi Hatice Kara ise aile ekonomisine katkı sağlamak için soğuğa dayandıklarını belirterek, "Burası bizim ekmek kapımız. Çocuklarımıza, eşimize, evimize katkıda bulunmak için buradayız. Hem soğuk hem hastalıkla uğraşıyoruz ama yapacak bir şey yok." ifadelerini kullandı.

Kaynak: AA / Ekonomi

Osmaniye Türkiye Kadirli İspir Haberler

Bakmadan Geçme

1000

Yorumlar (7)

Leylim Ley:

Yıkama ünitesi olsa yevmiyeciler para kazanamaz. En iyisi bu. ulke 80- milyon + 5 million multeciyi kakdirmiyor artik.

Yanıtla12
ref:

5 milyon sadece afgan ırak iran yemen mısır libya gibi ülkelerden gleen vardır suriyeli en az 14 milyon geldiklerinden beri 1 milyona yakın cocuk doğurrmuşlar

27
dedeoğlu:

Bence senin beynin kaldırmıyor. Allah size öyle bi memleket vermişki çooook bereketli ve çok güzel, dünyanın tüm mevsimleri, meyveleri sebzeleri, besili hayvanları ve gönülşinaa insanları ve akıllı liderler hep sizde ama farkında değilsiniz ve kıymet bilmiyosunuz. Hiç üzülme bu memleket bi 80 milyonu daha besler

00
suskun:

allah kolaylık versin hayat çok zor garibana ama baştakilere herşey çoook güzel

Yanıtla01
vtnds:

cevre kirligi ne oluyor

Yanıtla00
feminist:

birazda erkekler yapsın bu işi kadınlar kadınlar deyip durdu

Yanıtla00
Tarkan:

Yakındır bununlada duş alan çıkar.

Yanıtla00
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title