Haberler

Otomotiv Sektöründe Geleneksel Ar-Ge Proje Pazarı"

Abone Ol

OİB Yönetim Kurulu Başkanı Sabuncu: "Otomotiv endüstrimizin 2023 yılı hedefleri ise 4 milyon adet üretim, 3 milyon adet ihracat ve 75 milyar dolar ihracat değeridir.

Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği (OİB) Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Sabuncu, sektörün 2023 yılı hedefleri olan 4 milyon adet üretim ve 75 milyar dolar ihracata ulaşabilmek için 4-5 büyük yatırımın ülkeye çekilmesi gerektiğini belirterek, "Bunun yolu iç pazarı büyütmekten geçmektedir. Özel Tüketim Vergisinin kademeli olarak indirilmesi bu hedefler doğrultusunda atılabilecek en önemli adım olacaktır" dedi.

Sabuncu, OİB tarafından Merinos Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi'nde bu yıl 3'üncüsü organize edilen "Otomotiv Sektöründe Geleneksel Ar-Ge Proje Pazarı" ve Otomotiv Komponent Tasarım Yarışması" ödül töreninin açılışında yaptığı konuşmada, 2006 yılından bu yana ihracat şampiyonu Türk otomotiv endüstrisinin, dünyanın 190 ülkesine dış satım gerçekleştiren ve 1,7 milyon adetlik üretim kapasitesiyle Avrupa'nın en önemli üretim merkezlerinden biri olduğunu bildirdi.

Toplam üretiminin yaklaşık yüzde 75'ini ihraç eden otomotiv endüstrisinin, 2013 verilerine göre dünyanın 17'nci büyük üreticisi olduğunu anımsatan Sabuncu, Türkiye'nin Avrupa Birliği (AB) ülkeleri içinde 6'ncı büyük üretici konumunda bulunduğunu ve Avrupa'nın en büyük hafif ticari araç üreticisi olma konumunu sürdürdüğünü anlattı.

Otomotiv endüstrisinin, 2013 yılını 21,3 milyar dolarlık dış satım rakamıyla kapattığını ve üst üste 8'inci sektörel ihracat şampiyonluğuna ulaştığını dile getiren Sabuncu, şöyle konuştu:

"Özellikle başlıca pazarımız konumunda bulunan AB'de yılın son çeyreğine kadar daralma devam etmesine rağmen 2013 yılı başında belirlenmiş olan 20 milyar dolarlık ihracat hedefinin üzerine çıkılması, otomotiv endüstrimizin ihracat potansiyelini ve gücünü bir kez daha gözler önüne sermiştir. AB binek otomobiller pazarının 2013 yılında yüzde 1,7 ve bölgedeki önemli pazarlarımızdan Almanya, Fransa ve İtalya binek otomobiller pazarlarının AB ortalamasının üzerinde daraldığı göz önüne alındığında ulaşılan başarı daha iyi anlamlandırılabilir. AB pazarındaki durgunluğa rağmen bölgeye yönelik otomotiv ihracatımız 2013 yılında yüzde 13 artmış ve 14,8 milyar dolara ulaşmıştır. Toplamda ulaşılan 21,3 milyar dolarlık rakam ise otomotiv ihracatında ulaşılan 2008 yılından sonraki en yüksek ihracat rakamı olmuştur."

- "İhracat hedefini aşacağımızı tahmin ediyoruz"

Sabuncu, otomotiv endüstrisi ihracatının, 2014'ün ilk çeyreğinde 5,5 milyar doları bulduğunu ve hedefine ulaştığını hatta aştığını söyledi.

Mart ayında ulaşılan 2 milyar 128 milyon dolarlık ihracatın, bu alanda 2008 krizinden bu yana son 6 yılın en yüksek değeri olduğuna işaret eden Sabuncu, "Otomotiv endüstrimiz son bir yıldır aylık bazdaki ihracat artışını da devam ettirmektedir. Yılın bundan sonraki bölümünde de aynı başarıyı sürdürerek bu yıl için belirlediğimiz 21,5 milyar dolarlık ihracat hedefini aşacağımızı tahmin ediyoruz" değerlendirmesinde bulundu.

Orhan Sabuncu, Cumhuriyet'in kuruluşunun 100'üncü yılı olan 2023'ün hem Türkiye hem de otomotiv endüstrisi için büyük önem ifade ettiğini belirtti.

Türkiye'nin, 2023'te dünyanın en büyük 10 ekonomisi içinde yer almasının ve 500 milyar dolarlık ihracata ulaşmasının hedeflendiğini hatırlatan Sabuncu, "Otomotiv endüstrimizin 2023 yılı hedefleri ise 4 milyon adet üretim, 3 milyon adet ihracat ve 75 milyar dolar ihracat değeridir. Bu hedeflere ulaşabilmek için 4-5 büyük yatırımın ülkemize çekilmesi gerekmektedir. Bunun yolu da iç pazarı büyütmekten geçmektedir. Özel Tüketim Vergisinin kademeli olarak indirilmesi bu hedefler doğrultusunda atılabilecek en önemli adım olacaktır" diye konuştu.

Söz konusu hedeflere ulaşabilmek için Ar-Ge ve inovasyona yatırım yapılması, tasarım yetkinliklerinin geliştirilmesi ve markalaşmaya önem verilmesinin birer zorunluluk olduğunu vurgulayan Sabuncu, 2012'de yüzde 0,92 olan Ar-Ge harcamalarının gayri safi yurt içi hasılaya oranının yüzde 3 seviyesine çıkması gerektiğini anlattı.

Dünya inovasyon sıralamasında 68'inci, rekabetçilik sıralamasında ise 44'üncü sırada yer alan Türkiye'nin, daha yukarılara çıkması gerektiğini bildiren Sabuncu, ülkede 2012'de "World Intellectual Property Organization"a (WIPO) yapılan yaklaşık 5 bin başvuru için binden fazla müracaat sahibine patent verildiğini aktardı.

"850 bini aşamayan pazar"

OİB Başkan Yardımcısı ve Proje Yürütme Kurulu Başkanı Ömer Burhanoğlu da Türkiye'deki otomotiv iç pazarının büyümesinin önemine dikkati çekerek, "850 bini aşamayan pazarı büyütmemiz lazım ki yeni yabancı yatırımları ülkemize çekebilelim. Türkiye, hedeflerini ancak böyle yakalayabilir" ifadesini kullandı.

Bursa Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Burkay ise otomotiv endüstrisinin, Türkiye ekonomisine damga vuran, üretim ve ihracatına büyük katkı koyan bir sektör olduğunu söyledi. Burkay, Bursa'da yapılması planlanan otomotiv test merkezinin her yıl 2 milyar dolar dışarıya giden kaynağın ülkede kalmasını sağlayacağını dile getirdi.

Bursa Vali Yardımcısı Vedat Müftüoğlu ve Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Atilla Övünç'ün de katıldığı törende, daha sonra Ar-Ge Proje Pazarı ve Otomotiv Komponent Tasarım Yarışmasında dereceye girenlere, toplam 300 bin liralık para ödülleri verildi. Ar-Ge Proje Pazarı birincilik ödülüne layık görülen Gökhan Tekin'e de 50 bin liralık sembolik çek takdim edildi. - Bursa

Kaynak: AA / Ekonomi

Avrupa Birliği Ekonomi Türkiye Uludağ Ekonomi Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title