Oyak Renault 254 Milyon Dolarlık Yatırım Yapacak
Oyak Renault Genel Müdürü Tarık Tunalıoğlu, 2012 yılında 254 milyon dolarlık yatırım öngördüklerini, bu yatırımın 101,5 milyon dolarlık kısmının mekanik ve motor üretimi yatırımları olacağını açıkladı Oyak Renault Genel Müdürü Tarık Tunalıoğlu,...
Oyak Renault Genel Müdürü Tarık Tunalıoğlu, 2012 yılında 254 milyon dolarlık yatırım öngördüklerini, bu yatırımın 101,5 milyon dolarlık kısmının mekanik ve motor üretimi yatırımları olacağını açıkladı Oyak Renault Genel Müdürü Tarık Tunalıoğlu, 2012 yılında 254 milyon dolarlık yatırım öngördüklerini, bu yatırımın 101,5 milyon dolarlık kısmının mekanik ve motor üretimi yatırımları olacağını açıkladı. Oyak Renault Otomobil Fabrikaları'nın bu yıl Clio 4 modelini ve yeni Megane Heatchback (HB) seri üretimine başlayacağını söyleyen Tunalıoğlu, Renault'unn kararlılık ve güvenli yatırımlarına devam edeceğini söyledi. Renault Mais ve Oyak Renault'un 2011 yılının değerlendirildiği ve 2012 hedeflerinin açıklandığı basın toplantısında konuşan Tunalıoğlu, Türk otomotiv sanayiinde geçen yıl toplam üretimin dörtte birini, otomobil üretiminin de yarısından fazlasının Oyak Renault Fabrikaları tarafından gerçekleştirildiğini belirterek, "2011 yılında 137 bin 838 adet Clio, 83 bin 107 adet Renault Symbol, 80 bin 84 adet Fluence ve 29 bin 965 adet Megane HB üretimi gerçekleştirdik. Böylelikle toplam 330 bin 994 adet otomobil üretimi ile otomobil üretiminde liderliğimizi sürdürdük. Bununla birlikte 291 bin 797 adet motor, 261 bin 830 adet vites kutusu ürettik. Geçen yılın son çeyreğinde 3 milyonuncu motor üretimini gerçekleştirdik" dedi.
-"RENAULT, TÜRKİYE'DE YATIRIMLARINA DEVAM EDECEK"-
Euro bölgesindeki borç krizine işaret eden Tunalıoğlu, dünya piyasalarındaki olumsuz şartlara karşın üretim kapasitelerini düşürmediklerini ve son iki yıldır iç pazarın getirdiği dinamikle de Oyak Renault'un tarihi rekor üretimini gerçekleştirdiğini belirten Tunalıoğlu, sektörün toplam ihracatının üçte birinden fazlasını, otomobil ihracatının ise yarısından fazlasını gerçekleştirdiklerini, 5 kıtada 100'den fazla ülkeye elektrik motorlu Fluence, Megane HB, Renault Symbol ve Clio otomobillerin ihraç edildiğini vurguladı. Oyak Renault'nun üç vardiyada 360 bin otomobil, 450 bin motor üretim kapasitesine sahip olduğunu söyleyen Tunalıoğlu, 2012 yılında Clio 4 ve yeni Megane HB modelini seri olarak üretmeye başlayacaklarını açıkladı. Bu yıl 254 milyon dolarlık yatırım öngördüklerini ve bu yatırımın 101,5 milyon dolarlık kısmının mekanik ve motor üretimini kapsadığını belirten Tunalıoğlu, Renault'un kararlılık ve güvenle Türkiye'de yatırımlarına devam edeceğini söyledi.
-"TİCARİYE İLGİSİZ KALAMAYIZ"-
Toplantıda gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Tunalıoğlu, yeri otomobile ilişkin bir soru üzerine, öncelikle yerli otomobilin tarifinin ne olduğuna bakmak gerektiğine işaret ederek, şu yanıtı verdi:
"Eğer, yerli otomobilden Türkiye'de üretilen "yerlilik oranları yüksek otomobil"i anlamamız gerekiyorsa bizim 10 yıldır ürettiğimiz yerli otomobilimiz var. Ürettiğimiz Symbol modelimizde yerlilik oranı yaklaşık yüzde 67. Yerli otomobil tarifinde, 22-25 bin TL arasında yerlilik oranı yüksek bir otomobilden bahsediliyor, biz bunu Türkiye'de üretiyoruz. Belki üstündeki isminde bir eksiklik var ancak, Symbol'ü yerlilik oranıyla "yerli otomobil' sayabiliriz."
Renault'un geçen yıl bu modelden 37 bin adet sattığına işaret eden Tunalıoğlu, yeni bir modelin çıkartıldığında 150-200 bin satış adetlerine ulaşmanın ne kadar zor olduğunu görmek gerektiğini söyledi. Türkiye'de, Renault'un istenen pazar hedefine ulaşmak için atılım yapmaya ihtiyacı olduğunu söyleyen Tunalıoğlu, hedefe ulaşılmasında ticari araç üretiminin büyük destek olacağını ve hafif ticari pazarının çok iyi olduğuna işaret ederek, ticariye ilgisiz kalamayacaklarını vurguladı.
-"BİNEK PAZARINDA 13. KEZ LİDERLİĞİMİZİ SÜRDÜRDÜK"-
Renault Mais Genel Müdürü İbrahim Aybar, dünya genelinde otomotiv satışlarının 76 milyonu bulduğuna işaret etti. Türkiye'nin 2011'de otomotiv satışlarında rekor büyüme gerçekleştirerek 865 bin adet seviyesine ulaştığına dikkat çeken Aybar, Renault Grubu'nun (Renault - Dacia) ise Türkiye'de, 2011 yılında 140 bin 827 adet araç satışı ile toplam pazarda birinciliği elde ettiğini söyledi. Geçen yıl Renault'un 94 bin 360 adet binek, 25 bin 128 adeti hafif ticari olmak üzere toplam 119 bin 488 adet satış rakamına ulaştığını söyleyen Aybar, bu satış rakamı ile markanın, toplam pazardan yüzde 13,8, binek pazardan yüzde 15,7 pay aldığını açıkladı. Binek pazarında en çok satılan model unvanını ise Symbol'ün elde ettiğini söyleyen Aybar, bu modelin 37 bin 478 adet satış rakamına ulaştığını, elektrik motorlu Fluence'nin ise 30 bin 287 adet satış ile dördüncü sırada yer aldığını bildirdi. Aybar, Renault markasının 2011 yılında 13.kez binek otomobil pazarında liderliğini devam ettirdiğini bildirdi. Türkiye'nin, 2011 yılında uluslararası platformda İtalya'yı geride bırakarak Renault Grubu'nun beşinci büyük pazarı olduğuna işaret eden Aybar, ayrıca İstanbul Boğaziçi Şube'nin 11 bin 915 adetlik satış rakamı ile global sıralamada Renault şubeleri arasında birinciliği elde ettiğini söyledi.
-"OTOMOTİV PAZARI 820 BİNİN ALTINA DA İNEBİLİR"-
Türkiye'deki otomotiv pazarının 2012 yılını değerlendiren Aybar, bu yıl otomobil pazarında bir miktar daralma olabileceğini düşündüklerini dile getirdi. Bu daralmanın çeşitli sebepleri olduğuna işaret edene Aybar, "Bunlar faiz oranlarındaki artış, Euro'daki yükselişten kaynaklanarak otomobil fiyatlarına yansıtılamayan fiyat artışlarının, bu yıl kısmen de olsa yansıtılması, bankaların kredi finansmanında yeterince istekli davranmaması, geçen yıl 1600 cc üzerindeki araçlara uygulanan ÖTV artışı sıralanabilir" dedi. Bu yıl Türkiye'de ekonomik büyümenin daha az olacağını düşündüklerini dile getiren Aybar, "Türkiye'deki pazarı bu yıl bir miktar düşük beklemeliyiz. 2011 yılının yüzde 10 kadar altında bir pazarla karşılaşmamız söz konusu. Gelişmelere bağlı olarak pazar, belki 820 bin adetin altına da inebilir" değerlendirmesinde bulundu. - İstanbul