Haberler

Özdemir: "Karşılıksız Çek Piyasaları Tıkıyor"

Abone Ol

Mersin Ticaret Borsası Başkanı Abdullah Özdemir, karşılıksız çek sayısında ve ödenmeyen çek tutarındaki artışın, ticaret hayatını olumsuz etkilediğini söyledi.

Mersin Ticaret Borsası Başkanı Abdullah Özdemir, karşılıksız çek sayısında ve ödenmeyen çek tutarındaki artışın, ticaret hayatını olumsuz etkilediğini söyledi.

Özdemir, yazılı açıklamasında, karşılıksız çek tutarının 2011 yılında 11,5 milyar lirayken, karşılıksız çek kesmeye uygulanan hapis cezasının 2012 yılında kaldırılmasıyla birlikte bu rakamın 2015 yılı sonunda 27,3 milyar liraya yükseldiğini belirtti. Türkiye'deki yaklaşık 715 bin dolayındaki şirketin ödediği toplam kurumlar vergisi tutarının 37 milyar lira olduğunu hatırlatan Özdemir, karşılıksız çek tutarının büyüklüğüne vurgu yaptı.

Acil tedbir alınmadığı takdirde bu rakamların yükselen bir ivme ile artmaya devam edeceğinden endişe ettiklerini kaydeden Özdemir, "Üstelik zannedildiği gibi bu rakam sadece çeki alan ve vereni ilgilendiren bir sorun değildir. Alacağını tahsil edemeyen iyi niyetli firmalar da kendi borçlarını ödeme konusunda sorun yaşamaya başlamaktadır. Bu durum zincirleme bir reaksiyon olarak devam etmektedir. Piyasalardaki ödemeler kanalı bir noktada tıkandığında tüm sistemin çalışmasını olumsuz olarak etkilemektedir. Adeta insan bedenindeki damarların tıkanması gibi istenmeyen sonuçlar doğurmaktadır. Böyle bir sorunla karşılaşan firmalarımız yeni yatırım yapmaktan kaçınmakta, küçülmeye gitmekte, istihdamlarını daraltmak zorunda kalmaktadır. Ekonomimizin büyümesi negatif olarak etkilenmektedir" dedi.

"KARŞILIKSIZ ÇEK, GÜVEN UNSURUNU AZALTMAKTADIR"

Karşılıksız çek sayısının artmasının, ticaret hayatının olmazsa olmaz şartı olan güven unsurunu da zedelediğine işaret eden Özdemir, "Ülkemizde vadeli çek uygulaması son derece yaygındır. Vadeli çek alan bir firma, karşı firmaya aslında kredi açmış olmaktadır. Vadeli satışlar sayesinde piyasalara canlılık gelmektedir. Karşılıksız çek nedeniyle, ekonomik hayatta güven unsurunun azalması, ticari faaliyetler üzerinde sınırlayıcı etki yapmakta ve firmalarımıza ek maliyetler getirmektedir. Güven olmadan ticaretin canlanması ve ekonominin yüksek hızlı büyümesi mümkün değildir" diye konuştu.

"KARŞILIKSIZ ÇEK, SAHTE PARA BASMAK GİBİDİR"

Karşılıksız çek kesmenin, bazılarının iddia ettikleri gibi basit bir ekonomik suç olmadığını savunan Özdemir, " Anayasa Mahkemesi'nin kararı ile açıkça belirtildiği üzere bir kambiyo suçudur, yani karşılıksız para basmak veya sahte para kullanmak ile aynı kategoriye giren bir suçtur. Bundan dolayı da bu suça karşı her türlü caydırıcı yaptırımın uygulanması son derece yerinde olacaktır. Böylesine önemli bir suçun hak ettiği yaptırım ile cezalandırılmaması, son dört yılda yaşadığımız gibi, çok daha vahim sonuçlara yol açacaktır" ifadelerini kullandı.

Bu arada yeni uygulanmaya başlanan 'karekodlu çek' uygulamasının, çekin güvenirliğini artıracağını ancak, çekin karşılıksız çıkmasını engellemeye yetmeyeceğini ifade eden Özdemir, şöyle devam etti: "Piyasaların sağlıklı şekilde işlemesini aksatan, güven unsurunu zedeleyen ve Anayasa Mahkemesi'nce bir suç olarak görülen karşılıksız çek kesmeye karşı, gerekli sert yaptırımları içeren düzenlemelerin yapılması konusunda hükümetimizce yürütülen çalışmaların bir an önce sonuçlanmasını bekliyoruz." - MERSİN

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Ekonomi

Mersin Ticaret Borsası Anayasa Mahkemesi Abdullah Özdemir Türkiye Ekonomi Ekonomi Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title