Sahte İş Yeri Emekliliğine Mal Oldu
Hastaneye gidince tedavi olamayan Binnaz Özkaya, emekli olduğu iş yerinin sahte olduğunu öğrendi. Talihsiz kadının emekli maaşı kesildi, devlet ödediklerini de geri istedi.
İzmir'de Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından şaibeli bir iş yerinde çalıştığı öğrenilince 20 aydır aldığı emekli maaşı kesilen ve aldığı maaşları geri ödemek zorunda kalan Binnaz Özkaya, devlet yetkililerinden yardım istedi.
İzmir'de bir tekstil firmasında çalışan 52 yaşındaki Binnaz Özkaya, emeklik günlerini doldurmasıyla Sosyal Güvenlik Kurumu'na (SGK) başvurdu. SGK tarafından işlemleri tamamlanan Binnaz Özkaya, ilk maaşını 2014 Haziran almaya başladı. 20 ay boyunca emekli maaşını alan Özkaya, rahatsızlanması nedeniyle hastaneye gittiğinde ise sigortalı olmadığını ve sağlık hizmetlerinden yararlanamayacağını öğrendi. Ardından SGK müdürlüğüne başvuran Özkaya, sahte bir iş yerlerinde çalışmasından dolayı 20 ay boyunca yatırılan SGK primlerinin geçersiz olduğunu ve emekli maaşının durdurulduğunu öğrendi. 1,5 yıl boyunca çalıştığı iş yerinin sahte bir iş yeri olduğunu öğrenen Özkaya, 20 ay boyunca kendisine yatırılan emekli maaşını da geri ödeyeceğini öğrenince büyük şok yaşadı.
"PRİMLERİN GEÇERSİZ OLDUĞUNU SÖYLEDİLER"
Özkaya, "20 ay önce emekli oldum. Bütün evraklarımı tamamlayıp müracaat ettiğim zaman emeklilik hakkımı kazandığımı söylediler. 20 ay sonra sağlık sorunumdan dolayı hastaneye gittiğim zaman sigortamın, maaşımın durdurulduğunu öğrendim. Sebebini sormak için SGK'ya gittim. SGK şaibeli iş yerlerinin bulunduğunu ve primlerin geçersiz olduğunu söyledi. Bunun neden daha önce ortaya çıkmadığını sorduğum zaman da kendilerinden değil de komisyondan kaynaklandığını belirttiler. Ben emekli olabilmek için bankadan kredi bile çektim" dedi.
"NEDEN MÜFETTİŞİN CEZASINI BEN ÇEKİYORUM"
Primlerinin geçersiz olduğunu öğrenince büyük bir şok yaşadığını dile getiren Özkaya, "Öğrendiğim zaman kendimi öldürmeyi bile düşündüm. Çünkü şu anda oğlum asker diğer 17 yaşındaki oğlumla birlikte yaşıyorum. Ne yapacağımı bilemiyorum. Sigortaya gidiyorum bir netice alamıyorum. Neden zamanında bu işler araştırılmıyor dediğim zaman 'Bizimle alakası yok' gibi kelimeler sarf ettiler. Neden müfettişin cezasını ben çekiyorum?" ifadelerini kullandı.
"TEKRAR SİGORTALI BİR İŞTE ÇALIŞACAKSIN"
SGK'daki görevli memurun kendisine tekrardan sigortalı bir işte çalışması gerektiğini söylediğini belirten Özkaya, rahatsızlıklarının bulunduğunu ve sağlığının çalışmasına el vermediğini söyledi.
SGK'ya yaklaşık 35 bin TL'yi geri ödemek zorunda bırakılacağını ifade eden Özkaya, şunları söyledi: "Yaklaşık en az 30-35 milyarı buluyor. Zaten ben bankadan doğum borçlanması için kredi çekmiştim. Şu anda her konuda mağdurum. Krediyi mi ödeyeceğim, bunu mu ödeyeceğim. Devlet yetkililerine sesleniyorum lütfen bu olaylara çözüm bulsunlar" dedi.
SGK görevlilerinin kendisine yatırılan maaş tutarını faiziyle geri ödemesi gerektiğini aktaran Özkaya, ayrıca kendisi gibi birçok mağdurun olduğunu söylediğini öne sürdü.
"BUNUN BEDELİ BENİM GİBİ MAĞDURDAN MI ÇIKACAK?"
Maddi durumunun iyi olmadığını ve parayı geri ödeyemeyeceğini dile getiren Özkaya, sözlerini şöyle sürdürdü: "Başkalarının hatasını ben çekmek zorunda değilim. Bir işverenim şaibeli bir iş yeri açtıysa veya müfettiş işini 20 ay boyunca yapmadıysa bunların bedeli benim gibi mağdurlardan mı çıkacak? Ben tüm haklarımı arayacağım gerekirse savcılığa başvuracağım. Bundan sonra ben nasıl mağdur olduysam, beni nasıl mağdur duruma düşürdülerse."
Sosyal Güvenlik İzmir İl Müdürü Engin Bilgili ise birçok kişinin emekli olabilmek için sahte sigorta yaptırdığını belirterek, "Binnaz hanımın dosyasında yapılan değerlendirmede 01.06.2014 tarihinde 5 bin 63 gün ile emekli olduğu ancak yapılan denetimler çerçevesinde hizmetinde yer alan 112 günlük çalışmanın sahte iş yerlerinden bildirim yapıldığı ayrıca 346 günlük çalışmasının da şüpheli olduğu ve ayrıca denetim gerçekleştirileceği tespit edilmiştir. Sigortalımız şu an itibari ile 50 gün bir yerde çalışması ya da isteğe bağlı sigorta ödemesi halinde emekli olabilmesi gereken 5 bin gün şartını yerine getirerek yeniden emekli olabilir. Ancak süren denetimler neticesinde başka sahte hizmetler tespit edilmesi halinde aylığı yeniden kesilebilir" ifadelerini kullandı.
"66 BİN 391 SİGORTALININ BİLDİRİMLERİ İPTAL EDİLMİŞTİR"
Son günlerde yapılan denetimlerde sahte iş yeri ve sahte sigortalılık gibi konularla yoğun olarak karşılaştıklarını vurgulayan Bilgili, şu bilgileri verdi: "İzmir İl Müdürlüğü olarak elde edilen bu haksız kazançların önüne geçme ve kamu zararını en aza indirmek için denetimlerimize hızla devam etmekteyiz. Sahte sigortalılık ile ilgili olarak il müdürlüğümüzde yaklaşık 4 bin görev emri bulunmaktadır. Bu da çalışmaların ne kadar yoğun bir şekilde yapıldığının ayrı bir göstergesidir. Ayrıca konuyla ilgili olarak İzmir Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Şube Müdürlüğü ve Mali Şube Müdürlüğü ile ortak yürütülen soruşturmalarımız neticesinde Sosyal Güvenlik denetmenlerimizce bu güne kadar 282 iş yerinin sahte iş yeri olduğu tespit edilmiş ve bu iş yerlerinden sigortalı bildirimleri yapılan 66 bin 391 sigortalının bildirimleri iptal edilmiştir. İzmir Sosyal Güvenlik İl Müdürlüğü Denetmenlik servisimizce gerek sahte sigortalı çalıştıran iş yerlerine, gerekse anlaşmalı boşanarak kanun dışı aylık almakta olan vatandaşlarımıza yönelik denetimlerimiz tüm hızıyla devam etmektedir. İleride telafisi mümkün olmayan durumlarla karşılaşılmaması için vatandaşlarımızın bu gibi kanun dışı yollara başvurmamasını temenni etmekteyiz. Ayrıca, duyarlı vatandaşlarımız da, bu ve benzeri şekilde kanun dışı işlemler yaparak haksız bir şekilde kazanç elde edenleri, 'ALO 170' hattına bildirmelerini beklemekteyiz."