Haberler

Pamuk Destek Fiyatının Erken Açıklanması Talebi

Abone Ol

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ : -Pamuk tarlasında çalışan işçiler (ARŞİV) -Pamuklardan detay (ARŞİV) -Seyhan Ziraat Odası Başkanı Süleyman Girmen'in konuşması -Ekim için tarla süren tarım aracı (ARŞİV) -Üretici Cengiz Özdemir'in konuşması Pamuk destek fiyatının erken açıklanması talebi Seyhan Ziraat Odası Başkanı Girmen: "Ülkemizin ihtiyacı olan pamuğun çok büyük bir kısmını biz üretmeye talibiz" "Bu bölge katma değeri daha yüksek olan pamuk ve soya gibi ürünlere yönlendirilmeli, destekleme primlerinin yeterli ve zamanında yapılacak açıklamalarla duyurulması çiftçilerin yeniden bu ürüne yönelmesine imkan sağlayacaktır" Seyhan Ziraat Odası Başkanı Süleyman Girmen, ülkenin ihtiyacı olan pamuğun çok büyük bir kısmını üretmeye talip olduklarını belirterek, "Bu bölge katma değeri daha yüksek olan pamuk ve soya gibi ürünlere yönlendirilmeli, destekleme primlerinin yeterli ve zamanında, yapılacak açıklamalarla duyurulması çiftçilerin yeniden bu ürüne yönelmesine imkan sağlayacaktır" dedi.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ :

-Pamuk tarlasında çalışan işçiler (ARŞİV)

-Pamuklardan detay (ARŞİV)

- Seyhan Ziraat Odası Başkanı Süleyman Girmen'in konuşması

-Ekim için tarla süren tarım aracı (ARŞİV)

-Üretici Cengiz Özdemir'in konuşması Pamuk destek fiyatının erken açıklanması talebi

Seyhan Ziraat Odası Başkanı Girmen:

"Ülkemizin ihtiyacı olan pamuğun çok büyük bir kısmını biz üretmeye talibiz"

"Bu bölge katma değeri daha yüksek olan pamuk ve soya gibi ürünlere yönlendirilmeli, destekleme primlerinin yeterli ve zamanında yapılacak açıklamalarla duyurulması çiftçilerin yeniden bu ürüne yönelmesine imkan sağlayacaktır"

Seyhan Ziraat Odası Başkanı Süleyman Girmen, ülkenin ihtiyacı olan pamuğun çok büyük bir kısmını üretmeye talip olduklarını belirterek, "Bu bölge katma değeri daha yüksek olan pamuk ve soya gibi ürünlere yönlendirilmeli, destekleme primlerinin yeterli ve zamanında, yapılacak açıklamalarla duyurulması çiftçilerin yeniden bu ürüne yönelmesine imkan sağlayacaktır" dedi.

Girmen, AA muhabirine yaptığı açıklamada, tekstil sektörünün ana ham maddesini oluşturan pamuğun, Türkiye'de uzun yıllar, tarım denildiği zaman akla gelen ilk ürün olduğunu söyledi.

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının, pamuk ekimine desteği arttırdığına dikkati çeken Girmen, primin 75 kuruşa çıkartılmasına rağmen bu miktarın, ürünün üretilebilmesi ve üretiminin sürekli olabilmesi açısından yeterli olmadığını öne sürdü.

Miktarın yeterli olmamasına rağmen çiftçilerin mevcut durumda bu ürünü ekmeyi tercih edebileceklerini, ancak yaklaşık bir ay önce ekimine başlanan pamuk için primin duyurulma zamanının geç kalındığını savunan Girmen, şunları söyledi:

"Bu rakam belki yeterli değildi ama bölgenin toprak yapısı itibarıyla pamuk ekimine çok uygun olmasından dolayı üreticiler, 75 kuruşluk desteklemeyi yeterli görüp pamuk ekebilirlerdi. Ancak ekim sezonu bittikten sonra bu rakam açıklandı. Bunu da bürokrasinin büyük bir hatası ve yanlışı olduğunu düşünüyoruz. Özellikle arttırılarak açıklanacak destekleme primlerinin, ekim sezonundan önce açıklanması mutlak suretle çok daha iyi olacaktır. Bu şekilde çiftçi, sadece Adana'da daha fazla dekara pamuk ekecekti. Bununla beraber diğer ürünlerden pamuğa yönelme olacağı için diğer ürünlerde de bir değerlenme söz konusu olacaktı. Ancak maalesef ekim sezonu bittikten sonra pirim miktarı açıklandığı için bu şansımızı bu yıl kullanamadık."

Gerek Çukurova gerek diğer tarım alanlarının, ülkenin ihtiyacı olan pamuk üretimini sağlayacak imkan ve kabiliyete sahip olduğunu vurgulayan Girmen, şöyle devam etti:

"Pamuk çok stratejik bir üründür. Her bölge ve her çiftçi bu ürünü yapamaz ancak bizim Çukurova bölgemiz tam anlamıyla pamuk konusunda uzmanlaşmış bir bölgedir. Gerek üreticisi, gerek mühendisi, gerek tarımsal mekanizasyon olarak son derece iyi potansiyele sahip bir bölgedir. Ülkemizin ihtiyacı olan pamuğun çok büyük bir kısmını biz üretmeye talibiz. Bu bölge katma değeri daha yüksek olan pamuk ve soya gibi ürünlere yönlendirilmeli, destekleme primlerinin yeterli ve zamanında yapılacak açıklamalarla duyurulması çiftçilerin yeniden bu ürüne yönelmesine imkan sağlayacaktır."

Girmen, Bakanlığın önümüzdeki yıllarda Tarım Havzaları Üretim ve Destekleme Modeli'ne geçeceği yönündeki açıklamaları olduğunu anımsatarak, "Bu bizim de tasvip ettiğimiz ve tarımda ekim planlamasının yapılacağını gösteren iyi işaretlerdir. Ancak, mutlak suretle açıklamaların zamanında yapılması gerekmektedir" diye konuştu.

Yaklaşık 400 dönüm alanda çiftçilik yapan üretici Cengiz Özdemir de yeterli kazanç sağlayamadığı için yıllardır pamuk ekmediğini, onun yerine daha az maliyetli olan mısıra yöneldiğini anlattı.

Bu seneki pamuk priminin açıklanmasıyla çiftçinin biraz burukluk yaşadığını ifade eden Özdemir, "Destekleme primini iki ay önce açıklasalardı hiç olmazsa çiftçinin bir kısmı belki pamuk, belki soya ekebilirdi. Şimdi herkes mısıra yüklendi. Yarın mısır da para yapmayacak. Yine çiftçi zarar edecek. Pamuk primi daha önce açıklansaydı hiç olmazsa belki ben bir 100 dönüm pamuk ekebilirdim. Ama şu an mısır ektiğimiz için o şansımız da kalmadı" dedi.

Kaynak: AA / Ekonomi

Cengiz Özdemir Çukurova Ekonomi Türkiye Seyhan Ekonomi Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title