Pamukta Mükemmellik İçin 'İyi Pamuk Uygulaması'
Dünyada pamuk üretiminde yeni bir yöntem olan ‘Better Cotton’ (iyi pamuk) projesi özellikle pamuk üretiminde önde olan illerle birlikte Şanlıurfa’da da uygulananın yaygınlaştıran planlanıyor.
Dünyada pamuk üretiminde yeni bir yöntem olan 'Better Cotton' (iyi pamuk) projesi özellikle pamuk üretiminde önde olan illerle birlikte Şanlıurfa'da da uygulananın yaygınlaştıran planlanıyor.
Çukobirlik Yönetim kurulu üyesi Mehmet Çiftçi, Çukobirlik Şanlıurfa Şube Başkanı Ali Hayırlı, Şanlıurfa Sanayi ve Ticaret Odası (ŞUTSO) Başkan Yardımcısı Ali Çiçek, Şanlıurfa Ziraat Odası'nda bir araya geldiği GAP Tarımsal Eğitim ve Yayım Projesi (TEYAP) İl Koordinatörü Ahmet Coşandal, TEYKOP bitki yetiştirme uzmanı Kerem Akdoğan ve GAP İdaresi yetkilileri ile görüşerek, Better Cotton uygulamasında destek olunmasını istedi. Pamuk verimini ve kalitesini oldukça artırdığı tespit edilen 'Better Cotton' yöntemi ile hem çiftçi hem de tarım işçisi kayıt altına alınarak, rutin ve etkili takiplerle pamukta mükemmelliğin yakalanması hedefleniyor. Yerli pamuk üreticilerinin primler nedeniyle zorluk yaşadığı ve pamuk alıcılarının ithalat yapmak zorunda kaldığı son yıllarda, pamuk üreticisi ve alıcının yüzünü güldürecek 'Better Cotton' yöntemi Türkiye'de Ege Bölgesi'nin ardından Şanlıurfa'da uygulanmanın yaygınlaşması planlanıyor. Şanlıurfa'da 30 pamuk çiftçisi ile yürütülen uygulaması alının genişletilmesi ve imkan sunulan çifti sayısının artırılması için eğitim verilmesi kararı alındı. GAP TEYAP İl Koordinatörü Ahmet Coşandal, daha kaliteli pamuğun elde edilmesi amacıyla özel koşulların ve denetimlerin sağlandığı 'Better Cotton' uygulamasının bir an önce yaygınlaştırılması için çiftçilere eğitime start verileceğini kaydetti. Resmi yazışmaların bir hafta içinde tamamlanmasının ardından çalışmaların başlanabileceğini anlatan Coşandal, "uygulama ihtiyaç duyulan kaliteli ürün için oldukça önemli. Proje ile hem çiftçi hem de tarım çalışanı aldığı eğitim ile hedefe ulaşmada başarılı olacaktır" dedi.
Nitelikli pamuğun hedeflendiği uygulama, Hindistan, Pakistan, Brezilya ve Mali gibi pamukta söz sahibi ülkelerde yaygın olarak uygulanırken, bu uygulamanın yaygınlaşması ile Türkiye'nin de dünya pamuk piyasasında daha fazla söz sahibi olması bekleniyor. - ŞANLIURFA