Haberler

Para Politikası Kurulu Toplantısı

Abone Ol

OYAK Yatırım Ekonomisti Gülay Elif Girgin, Merkez Bankası Para Politikası Kurulu kararlarında önümüzdeki dönemde faiz koridorunun daraltılacağından bahsedilmesinin önemli bir değişiklik olduğunu belirterek, "Bizim görüşümüz, geniş koridorun"...

OYAK Yatırım Ekonomisti Gülay Elif Girgin, Merkez Bankası Para Politikası Kurulu kararlarında önümüzdeki dönemde faiz koridorunun daraltılacağından bahsedilmesinin önemli bir değişiklik olduğunu belirterek, "Bizim görüşümüz, geniş koridorun küresel belirsizliklere karşı çok ciddi bir silah olduğuydu. Fakat önümüzdeki dönem o kadar belirsiz ki... Merkez Bankası'nın böyle bir kararla elindeki o enstrümanı biraz zayıflatabileceğini düşünüyorum" dedi.

Merkez Bankası Para Politikası Kurulu kararlarına ilişkin AA muhabirine değerlendirmede bulunan Girgin, Merkez Bankası'nın beklentiler dahilinde bir karar açıkladığını söyleyerek,"Faiz koridorunda herhangi bir değişikliğe gitmedi. Türk Lirası (TL) zorunlu karşılıkların döviz ve altın olarak tutulma miktarlarını da artırdı. Bu iki adımın Banka'nın rezervlerine katkısı yaklaşık 7,3 milyar dolar gibi bir rakam olacak" diye konuştu.

Kararlarda Merkez Bankası'nın önümüzdeki dönemde faiz koridorunu daraltacağından bahsetmesinin önemli bir değişiklik olduğunu vurgulayan Girgin,

"Burada bizim görüşümüz geniş koridorun küresel belirsizliklere karşı çok ciddi bir silah olduğuydu. Merkez Bankası'nın görüşü de bu yönde ve zaten bandın üstü çok uzun zamandır kullanılmıyor. Fakat önümüzdeki dönem o kadar belirsiz ki... Merkez Bankası'nın böyle bir kararla elindeki o enstrümanı biraz zayıflatabileceğini düşünüyorum açıkçası" görüşünü dile getirdi.

-"MB, önde gelen merkez bankalarının yeni adımlar atacağını düşünüyor"

"Merkez Bankası, küresel belirsizlikteki iyileşmeden ziyade önümüzdeki dönem önde gelen merkez bankalarının yeni adımlar atacağını düşünüyor" diyen Girgin, şunları kaydetti:

"Likidite konusunda daha zor bir döneme gireceğimizi düşünüyoruz. Bakarsanız eğer, Haziran ayında ortalama borçlanma maliyeti 10,2 idi. Ondan sonra genel risk iştahındaki artışla birlikte Türkiye'ye gelen sermeye akımları fazlalaştı, güçlendi. Bununla beraber ortalama fonlama maliyeti yüzde 6,9'lara geldi.

Merkez Bankası, bu anlamda faizlerde bir indirime gitti. Önümüzdeki dönemde muhtemelen bunun devam edeceğini, böylece Türkiye'ye çok büyük sermaye girişinin devam edeceğini öngörüyor. Bunun da artan risk iştahı ve önde gelen merkez bankalarının yeni adımlar atma beklentisi doğrultusunda olduğunu düşünüyoruz."

Girgin, faiz koridorunda önümüzdeki dönemde bir daralma görülse de Merkez Bankası'nın gerektiği yerlerde kendine manevra alanı yaratacak kadar kontrollü bir daralmaya gideceğini düşündüğünü de sözlerine ekledi.

Muhabir: Mücahid Eker

Yayıncı: Zekeriya Gülün - İSTANBUL

Kaynak: AA / Ekonomi

Para Politikası Kurulu Merkez Bankası Elif Girgin Ekonomi Ekonomi Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title