Haberler

"Parası Ödenip de Alınmamış Hiçbir Miktar Gaz Kalmayacak"

Güncelleme:
Abone Ol

Enerji Bakanı Yıldız, 2012 yılının sonuna kadar Rusya Federasyonu ile Türkiye arasında 'Al ya da Öde'den dolayı kullanılmayan herhangi bir miktarın kalmayacağını söyledi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, 2012 yılının sonuna kadar Rusya Federasyonu ile Türkiye arasında 'Al ya da Öde'den dolayı kullanılmayan herhangi bir miktarın kalmayacağını belirterek, kalan bütün doğalgazların 2013 ve 2014 yılında tamamlanacağını ve Türkiye'de parası ödenip de alınmamış hiçbir miktar gazın kalmayacağını bildirdi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Ekonomi ve Enerji Bakanı Sunat Atun ile makamında bir araya geldi. Yıldız, yaptığı konuşmada, "Özellikle ekonomik programda enerji ile alakalı gerek kanuni gerekse kendi tüzüklerinde bulunan noktalar değerlendirildi. Yenilenebilir enerji kaynaklarıyla alakalı gerek güneşin gerekse rüzgarın özellikle zengin kaynaklara sahip olan KKTC'de değerlendirilmesiyle alakalı iyi bir çalışma yapıldı" dedi.

Yıldız, KKTC'de yapılan sondaj çalışmalarına ilişkin olarak, "Bizim orada biliyorsunuz, Türkyurdu-1 diye sondajına başladığımız hidrokarbon petrol ve doğalgazla alakalı çalışmalarımız devam ediyor. 4 bin 75 metreye şu anda inildi, biraz daha devam edeceğiz. Bu tür konularda son derece ihtiyatlı ve devlet ciddiyeti içerisinde bu cümleleri sarf ediyoruz. Petrol yoksa 'yok' diyoruz, eğer emarelerine rastlanmışsa 'var' diyoruz. 'Şu kadarına rastlandı, bu kadarı bulundu' diyoruz. Orada şu anda bizim bulduğumuz özellikle kaynak kaya dediğimiz sondajda bir kayaya rastladık. Bu petrol ürünleriyle alakalı bir kısım emareler taşıyor ama bunun bilimsel sonuçlanması ve petrol ve doğalgazla alakalı bir sonuca ulaşmış değiliz. Dediğim gibi Kıbrıs'ın batısında ikinci kuyuyu da bulacağız. Bu tür konularda sabırlı olmamız lazım geldiğini biliyoruz. Kanun kültüründe bu vardır ve çalışmalarımıza devam edeceğiz" şeklinde konuştu.

KKTC Ekonomi ve Enerji Bakanı Atun ise, "Türkiye Cumhuriyeti yapılacak olan ekonomik iş birliği protokolü var" dedi. Atun, 2 yıldır gündemlerinde olan Türkiye Cumhuriyeti ile KKTC'ye kablo vasıtasıyla aktarılacak olan elektrik sistemi hakkında bilgi vererek, bu projenin fiziki olarak hayata geçirilmesinin özel sektörden gelecek olan tekliflere bağlı olduğuna işaret etti.

KIBRIS'TAKİ SONDAJ ÇALIŞMALARI

Bakan Yıldız, daha sonra gazetecilerin sorularını cevapladı. Bir gazetecinin Kıbrıs'ta yapılan sondaj çalışmalarını sorması üzerine, Yıldız, "Tekrar karada devam edeceğiz ikinci sondaja. Buradaki sondajı tamamladıktan sonra, verilerin doğu-batı aksındaki verileri değerlendireceğimiz, dikkate alacağımız ve bütün yer altı coğrafyasıyla alakalı tamamlayıcı bir sondaj olacak. Daha sonra da denize geçmiş olacağız. Bizim oraya ayırdığımız ciddi bir ödenek var, o ödeneği de yerinde ve doğru kullanmak için de bilimsel veriler ışığı altında bunları yapmaya devam edeceğiz" diye konuştu. Yıldız, ikinci kuyunun ilk kuyunun sondajının bitmesinden sonra yapılacağını ifade etti.

Başka bir gazetecinin, "Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) çoğu Doğu ve Güneydoğu Anadolu'da bulunan doğalgaz bağlanacak 11 il ve 5 ilçe için harekete geçti. Muhalefetin bu noktada eleştirileri oldu, 'daha önce söz verilen ilçeler vardı, neden buralara değil de öncelikle bu 16 il ve ilçeye gönderildi' diye" şeklindeki hatırlatmasına Yıldız, "Tabii bir yanlış anlamaya mahal vermemek lazım. BOTAŞ'ın kendi yatırım programları devam ediyor. Doğalgaz hattı projesi tamamen ayrı bir proje. Biz, EPDK'nın yeni çıkaracağı bu il ve ilçelerle ilgili, bunları zikretmemiş olmamız, buralarda o çalışmanın olmayacağı anlamına gelmiyor. BOTAŞ'ın kendi yatırım programından ayrı olarak biz bunu söyledik. Şırnak, Artvin, Bitlis, Bingöl, Muş, Tunceli, Hakkari, Sinop gibi illerde ihaleye çıkacağımızı belirttik. Yoksa, bize Afşin-Elbistan'dan da soruyorlar, 'Bizim buradaki işimiz olmayacak mı?' diye. Biz, bütün il ve ilçeleri saymadık ki, önceden yatırımı devam edenler, programa alınacak olanlar zaten alınıyor. Böyle bir yanlış anlamaya da meydan vermememiz lazım" cevabını verdi.

"AL YA DA ÖDE'LER HÜKÜMETLERİMİZDEN DAHA ÖNCE YAPILMIŞ ANLAŞMALARA DAYANAN MADDEDİR"

BOTAŞ'ın 'Al ya da Öde-Take or Pay' çerçevesinde almayı taahhüt etmesine rağmen kullanamadığı doğalgaz için Rusya, İran ve Azerbaycan'a 3 yılda 2 milyar 999 milyon lira ödediği iddialarının hatırlatılması üzerine Yıldız, "Al ya da Öde'ler hükümetlerimizden daha önce yapılmış anlaşmalara dayanan bir maddedir. Bu madde, Avrupa'da dünyanın birçok ülkesinde uygulanan ve üreticiyi korumak adına yapılan işlemlerdir. Siz diyorsunuz ki, böyle 10-15 milyar dolar yatırım yapacaksınız buradan çıkan doğalgazı tüketicinin belli bir miktarla garanti etmesine dönük bir işlemdir bu. Türkiye'nin altını çizerek söylüyorum, 'Al ya da Öde'den dolayı kullanmadığı bir metreküp doğalgaz olmayacaktır. Bir dolarlık da 'artı para' ödemeyecektir. Bunu yanlış anlamaya müsait olmayan çok önemli açıklıkla söylüyorum. Türkiye'nin, 'Al ya da Öde'den dolayı özellikle Rusya Federasyonu ile geçen yıl yaptığımız çok fazla kamuoyunda yer almayan ama bunun uluslararası bir başarı olduğunu söyleyen, bilen kişiler tarafından söylenen bu konuyu tekrar açmak isterim" şeklinde konuştu.

"2012'NİN SONUNDA RUSYA FEDERASYONU İLE 'AL YA DA ÖDE' MİKTARLARIMIZ SIFIRLANMIŞ OLACAK"

Yıldız, 2012 yılının sonuna kadar Rusya Federasyonu ile Türkiye arasında 'Al ya da Öde'den dolayı kullanılmayan herhangi bir miktarın kalmayacağına dikkati çekerek, 2011 ve 2012 yıllarında toplamda yalnızca Rusya'dan 4.1 milyar metreküp civarında önceden parası ödenmiş ama gazı alınmamış miktarın tamamlanmış olacağını söyledi. "Yani, 2012'nin sonunda Rusya Federasyonu ile 'Al ya da Öde' miktarlarımız sıfırlanmış olacak" diyen Yıldız, aynı şekilde İran'dan da düşürülen miktar olduğunu ve toplam 5 milyar metreküpten 2.8 milyar metreküpün de 'Al ya da Öde'den düşüleceğini söyledi. Yıldız, "Dolayısıyla 2012 yılı 'Al ya da Öde' miktarları açısından son derece iyi bir seviyede olduğumuz yıl olacak. Biz, kalan bütün doğalgazları 2013 ve 2014 yılında tamamlamış olacağız. Yani Türkiye'de parası ödenip de alınmamış hiçbir miktar gaz kalmamış olacak" dedi. - ANKARA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Ekonomi

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Taner Yıldız Sunat Atun Ekonomi Ekonomi Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title