Haberler

Pazarlamaya Sosyal Medya "Yön Verecek"

Abone Ol

ATO, "Pazarlama Elemanı Ulusal Meslek Standardı"nı belirledi Buna göre, pazarlama elemanı, ürün tutundurma çalışmalarına yönelik iç ve dış çevreden, sosyal medyadan elde ettiği olumlu/olumsuz görüşleri amirine raporlayacak Pazarlama elemanı, özel indirim, promosyon, çekiliş gibi alternatif satış düzenlemeleri hakkında öneriler geliştirecek.

NECİP FAZIL ÇELİK - Pazarlama elemanı, mesleğinin gereklerini yerine getirmek için son dönemin gözde iletişim mecrası sosyal medyayı etkin bir şekilde kullanacak.

AA muhabirinin aldığı bilgiye göre, "Pazarlama Elemanı Ulusal Meslek Standardı", Ankara Ticaret Odası (ATO) tarafından belirlendi.

Buna göre, pazarlama elemanı, birim yöneticisinin nezareti altında, iş sağlığı, güvenliği ve çevre ile ilgili önlemleri alarak kalite sistemleri çerçevesinde; iş organizasyonu yapan, pazarlama planının uygulanmasına, ürün geliştirme çalışmalarına, ürünün dağıtım ve satış geliştirme işlemlerine ve ürün tanıtımına katkı veren, müşteri ilişkilerini destekleyen ve mesleki gelişim faaliyetlerine katılan nitelikli kişi olarak tanımlandı.

Pazarlama elemanlarının meslek standartlarına ilişkin en dikkat çekici düzenleme, sosyal medya konusunda getirilen kriter oldu. Pazarlama elemanları, bundan sonra ürün tutundurma çalışmalarına yönelik iç ve dış çevreden, sosyal medyadan elde ettiği olumlu/olumsuz görüşleri amirine raporlayacak.

Pazarlama elemanları her türlü mal ve hizmet üreten, dağıtımını yapan işletmelerde çalışabilecek.

Genellikle büro ortamında çalışan pazarlama elemanları işlerin özelliğine göre üretim veya hizmet ortamlarında görev yapabilecek ve zaman zaman seyahat edebilecek.

Karşılaştıkları sağlık sorunlarına vurgu

Pazarlama elemanlarının büro ortamında çoğunlukla oturarak çalışmadan kaynaklanan kas ve eklem sorunlarıyla karşılaşmanın yanı sıra duruş bozuklukları ve uzun süreli bilgisayar kullanımından kaynaklı göz bozuklukları gibi sağlık sorunlarıyla karşı karşıya kalabildiğine işaret edildi.

Üretim sahalarındaki ortamlarda bulunduğunda, gürültü, toz, kimyasallar gibi unsurlardan etkilenme olasılıkları bulunan pazarlama elemanlarının, bu nedenlerle üretim sahalarında kişisel koruyucu donanım kullanarak çalışması gerekebilecek.

Bu mesleğin icrası esnasında iş sağlığı ve güvenliği önlemlerini gerektiren kaza ve yaralanma riskleri söz konusu olabilecek.

Pazarlama elemanının yoğun iş temposuna, stres altında çalışabilmeye ve esnek çalışma saatlerine hazırlıklı olması gerekecek.

Pazarlama Elemanı Ulusal Meslek Standardı'na göre, pazarlama elemanlarının bazı görevleri şöyle:

Müşteri memnuniyetine ilişkin işletme tarafından belirlenen yöntemlere uygun araştırmalar yapacak.

- Müşterinin kendisini özel hissedeceği ürün özellikleri ve faydalarına ilişkin bilgileri ve önerilerini ilgili departmanlara aktararak ürünlerin müşteri ihtiyaçları çerçevesinde geliştirilmesi çalışmalarına katılacak.

- Ürüne ilişkin işletme tarafından belirlenen dönemsel fiyatlandırma, iskonto ve kampanyaların satışları artırmadaki etkinliğini inceleyecek.

- Dağıtım ağı aracılarınca düzenlenmesi planlanan promosyon, kampanya vb. faaliyetler hakkında amirini bilgilendirecek.

- Ürün tutundurma çalışmalarına yönelik iç ve dış çevreden, sosyal medyadan elde ettiği olumlu/olumsuz görüşleri amirine raporlayacak.

- Müşteriye erişmede kullanacağı iletişim araçlarının (haber bültenleri, elektronik postalar, sosyal ağ vb) her birinin önem derecesini (etkinlik/maliyet) belirleyerek pazarlama planlamasında kullanılmak üzere amire raporlayacak.

- Dış çevreden rakiplerin ürünlerini hangi kanal ve medya aracılığı ile teşhir ettiğini belirleyerek müşterilerin, rakipler ve geçmiş reklam çalışmalarına ilişkin görüşlerini alacak.

Topladığı verileri kullanarak gösteriler, sergiler, yarışmalar, özel indirim, promosyon, çekiliş, çapraz satış vb. alternatif satış düzenlemeleri hakkında öneriler geliştirerek amirinin görüşüne sunacak.

- Bilgi iletişim teknolojileri, sosyal medya ile diğer akademik ve sektörel kaynaklardan yenilikleri takip edecek. - Ankara

Kaynak: AA / Ekonomi

Ankara Ticaret Odası Ekonomi Ekonomi Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title